Ermenistan askeri, Azerbaycan'a saldırdı, savaş çıkabilir! Ermenistan askeri, Azerbaycan'a saldırdı, savaş çıkabilir!
 "Güçlü bir iş adamımızı öldüren bir terörist, şu anda Brüksel'de elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor"

"Güçlü bir iş adamımızı öldüren bir terörist, şu anda Brüksel'de elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor" "Türk- Amerikan ortaklığı etkin kullanıldığında pek çok önemli meselede pozitif sonuçlar doğurabilen bir ilişki" "Suriye'deki, kaos sürdükçe DAEŞ, PYD gibi terör örgütleri büyüyüp serpilecek bela olmaya devam edecek" "ABD ile şüphesiz bazı meselelerde görüş ayrılıkları olabilir. Bu makuldür"  Nükleer Güvenlik Zirvesi için ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brookings Enstitüsü’nde “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” temalı bir konuşma yaptı. 

Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin Erdoğan, "Bugün Diyarbakır'da güvenlik güçlerimizi hedef alan terör saldırısını en şiddetli bir şekilde lanetlediğimi belirtmek isterim. Hain saldırıda maalesef, 7 emniyet mensubumuz şehit oldu. 13 emniyet mensubumuz ve 14 sivil vatandaşımız yaralandı. Hayatını kaybeden polislerimize, Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar temenni ediyorum. Tüm milletimize baş sağlığı diliyorum. Bu saldırılar bizim terör ile mücadele azmimizi kesintiye uğratmayacaktır. Terör örgütü köşeye sıkıştıkça bu tür eylemlerle, alçak ve kirli yüzünü de ifşa etmektedir" diye konuştu. 

"TERÖR, ALDIĞI CESARET İLE ÜLKEMİZİ, VATANDAŞLARIMIZI HEDEF ALMAYI SÜRDÜRÜYOR TAHAMMÜLÜZ KALMAMIŞTIR"
Diyarbakır'daki terör saldırısını sert bir dille eleştirmeye devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Milletimizin basireti, ve desteği yanında güvenlik güçlerimizin kararlılıkları ile inşallah terör belasını bu ülkenin önünde bir engel olmaktan çıkaracağız. Çeşitli kılıflar altında himaye gören terör, maalesef aldığı bu cesaret ile ülkemizi, vatandaşlarımızı hedef almayı sürdürüyor. Bizim buna tahammülümüz kalmamıştır. Bu saldırıların Avrupalı ülkeler başta olmak üzere tüm dünyanın PKK terör örgütünün ve uzantılarının gerçek yüzlerini görmelerine vesile olmasını diliyorum. 

ULUSLARARASI TOPLUMUN TERÖRİSTLERE TERÖRİST DEMEKTE BİLE ZORLANDIĞI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ
Bugün uluslararası toplumun eli kanlı diktatörleri durdurmak bir yana gözünü kırpmadan masumların kanını akıtan teröristlere terörist demekte bile zorlandığı bir dönemden geçiyoruz. etrafımızdaki krizler bizim insan odaklı yaklaşımımızda bir sapmaya neden olmadı, olmayacak.

TÜRKİYE ŞU ANDA DÜNYANIN EN ELİ KANLI TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ORTAK HEDEFİ DURUMUNDA BULUNAN BİR ÜLKEDİR
Türkiye şu anda dünyanın en eli kanlı terör örgütlerinin ortak hedefi durumunda bulunan bir ülkedir. Buna rağmen demokrasiden, özgürlüklerden, hukuk devletinden taviz vermeden mücadelemizi sürdürüyoruz. Maruz kaldığı yüksek birçok terör tehdidiyle mukayese edildiğinde hak ve özgürlükler bakımından Türkiye'den daha ileri standartta bir ülke yoktur. Bu hakkın, ülkemize ve milletimize teslim edilmesini özellikle bekliyoruz." 

"TÜRKİYE'YE YÖNELİK ASILSIZ İDDİALARINI ÜZÜLEREK TAKİP EDİYORUM" 

Türkiye'ye yönelik eleştirilerin haksız olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'ye yönelik asılsız iddialarını üzülerek takip ediyorum. Bu konuda birkaç hususu gündeme getirmekte fayda var. Son 13 yılda, toplumun her kesiminden vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin daha da ileriye taşınması için kapsamlı reformları hayata geçirdik. İfade ve basın özgürlüğünü genişletilmesi için de çeşitli hukuki düzlenmeler yaptık. Ayrımcılıkla mücadele amacıyla yeni açılımlar başlattık.

ÜLKEMİZDEKİ DEMOKRATİK STANDARTLARLA İLGİLİ SÖYLEYECEKLERİ BİR ŞEYLERİ OLAMAZ
Eğer bu süreç demokratikleşmeden uzaklaşma olarak görülüyorsa, ortada çok ciddi ve bizden kaynaklanmayan bir sorun var demektir. Kendi Ülkerlerine yönelik terör tehditleri karşısında tüm hak ve özgürlükleri askıya alacak düzeyde sert önlemlere başvuranların ülkemizdeki demokratik standartlarla ilgili söyleyecekleri bir şeyleri olamaz." 

"TÜRK- AMERİKAN ORTAKLIĞI ETKİN KULLANILDIĞINDA MESELELERDE POZİTİF SONUÇLAR DOĞURABİLEN BİR İLİŞKİ"

Türkiye ile ABD ilişkilerinin sorun çözmedeki önemine değinen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk - Amerikan ortaklığı etkin kullanıldığında pek çok önemli meselede pozitif sonuçlar doğurabilen bir ilişkidir. Bugün dünya kamuoyunu meşgul eden meselelerde de kapsamlı iş birliği içindeyiz. Bu ilişkinin her zaman canlı ve dinamik tutulması gerektiğine inanıyoruz. 

ABD İLE ŞÜPHESİZ BAZI MESELELERDE GÖRÜŞ AYRILIKLARI OLABİLİR. BU MAKULDÜR 
Şüphesiz bazı meselelerde görüş ayrılıkları olabilir. Bu makuldür. Olması da lazım. Ancak Türk- Amerikan ilişkileri bu sıkıntıları diyalog yolu ile çözebilecek derinliğe ve güce sahip olduğunu geçmişte defalarca göstermiştir. Bugün de aynı zemine sahip olduğumuzu görüyoruz. Başkanlık seçimlerini yakından ilgi ile takip ettiğimiz Amerika'da inanıyorum ki önümüzdeki 8 ay çok çok hareketli bir süreç olacaktır. Bundan sonra da ortak çıkarlarımız bağlamında ilişkilerimizi sürdüreceğiz. İlişkilerimizin seyrini belirlemede özellikle önümüzdeki güncel meseleler karşısındaki yaklaşımlarımız büyük önem taşıyor." 

"HALA ESED GİDERSE YERİNE KİM GELECEK? DENİLİYOR" 

Mülteci sorununa değinen Erdoğan, "Türkiye olarak şu anda öncelikli sorunlarımızın başında ülkemizi tehdit eden terör eylemleri ile güney sınırlarımızda süren insani kriz ve güvenlik sorunları geliyor. Bu krizler karşısında bugüne kadar samimi ve fedakar bir duruş sergiledik. sergilemeye de devam edeceğiz. Ülkesini terk etmek zorunda kalan 6 milyon Suriyelinin neredeyse yarısı Türkiye'ye sığınmıştır. Biz kapıları kapatıp onları ölüme terk etmedik.

Dünyanın değişik yerlerinde başta batı olmak üzere mülteci krizini şu anda en önemli kriz olarak görmekte, kapılarını kapatmaktadır. Bu krizlerin sorumlusu kendi halkının meşru taleplerini şiddetle bastıran Suriye'deki diktatördür. 6 yıl içinde Suriye'deki öldürülen insan sayısı 500 bini bulmuştur. Hala Esed giderse yerine kim gelecek? deniliyor. DAEŞ terör örgütü adeta rejimin kendi elleriyle ortaya çıkardığı ve büyüttüğü bir örgüttür. DAEŞ ile birlikte rejimin ve onu destekleyen güçlerin Suriye halkına reva gördüğü emsalsiz şiddet ve dehşet ortadadır" açıklamasında bulundu.

"SURİYE'DEKİ, KAOS SÜRDÜKÇE DAİŞH, PYD GİBİ TERÖR ÖRGÜTLERİ BÜYÜYÜP SERPİLECEK"
 Suriye'deki savaşın son bulmasının önemine vurgu yapan Erdoğan, "Suriye'deki, kaos sürdükçe DAEŞ, PYD…gibi terör örgütleri büyüyüp serpilecekler ve uluslararası toplumun başına bela olmaya devam edeceklerdir. Türkiye Suriye kaynaklı tehditlerin acısını en yakından ve en fazla hisseden ülkedir. Ülkeye bir an önce barışı, huzurun yeniden gelmesini temin etmek zorundayız" dedi.

"GÜÇLÜ BİR İŞ ADAMIMIZI ÖLDÜREN TERÖRİST, BRÜKSEL'DE ELİNİ KOLUNU SALLAYA SALLAYA DOLAŞIYOR" 
Erdoğan, "Güçlü bir iş adamımızı öldüren bir terörist, şu anda Brüksel'de elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor. On yıl oldu, biz kendisini istedik ve bu isim hala bize teslim edilmedi, teslim edilmiyor. Bunu, kendileriyle bir araya geldiğimizde söylediğimizde aldığımız cevap şu; 'Biz, özgürlüklerden yanayız'. Bu nasıl özgürlük? Teröriste özgürlük olur mu? O, öldürülen insanın hakkını kim alacak, kim savunacak? Nasıl bir özgürlük bu? Bunu, düşünce özgürlüğü olarak bize tanımlıyorlar. Çalıştığınız bir kurumda, size iş vereni öldürüyorsunuz. Bu anlayışın hep birlikte karşısında durmamız şart. İlkeli, samimi bir duruş istiyoruz o kadar " diye konuştu.

Nafiz Albayrak / Washington, 31 Mart 

Editör: TE Bilişim