Bahçeşehir Kolejinden öğretmenlere yüksek lisans fırsatı.. Bahçeşehir Kolejinden öğretmenlere yüksek lisans fırsatı..
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın, ilçedeki başarılı öğrencilere hediyesi olan Balkan turunun ikinci gününde Belgrad’da aralarında Osmanlı eserlerinin de bulunduğu tarihi mekanlar gezildi.

Eyüplü gençlerin Balkan turu devam ediyor. Üsküp’ten sabah erken saatlerde yola çıkan öğrenciler Vardar Ovası’ndan geçerek Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a geldiler. Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1551 yılında fethedilen ve bir süre Osmanlı egemenliğinde kalan Belgrad’ta öğrenciler ilk olarak Öğrenci Meydanı’nı gezdiler. Buradan yaya olarak Bayraklı Camii’ne geçen öğrenciler 1575 yılında inşa edilen caminin özellikle iç işlemelerini uzun süre inceleyerek bilgi aldı.

Osmanlı döneminde 200’den fazla camiye ev sahipliği yapan ve Sırpça “Beyaz Şehir” manasına gelen, ismini de beyaz camilerden aldığı söylenen Belgrad’da bugünlerde yegane cami olan Bayraklı Camii’den sonra ise 1521 tarihinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilen Meydan Kale’ye gittiler.

Kaleye Zindan Kapısı’nda giren öğrenciler içeride sırasıyla Küçük İstanbul ve Büyük İstanbul kapılarından geçtiler. Burada surlara çıkan öğrenciler bir süre Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği noktada oluşan manzarayı seyrettiler. Kalenin Saat Kapısı’ndan çıkarak turlarını tamamlayan öğrenciler ardından otellerine geçerek akşam yemeklerini yedi.

“İlk kez yurt dışına çıktım”


Öğrencilerden Hasret Telci, “Öncelikle bizi buralara getirdikleri için teşekkür ederiz. Burada tarihimizi görüyoruz. Atalarımız buralarda yaşamışlar, savaşmışlar. Bu ortam çok farklı, bu heyecan tarif edilemiyor, gelip görmek lazım. Belgrad güzel bir şehir. İstanbul’a benziyor. Daha önce ülke dışına çıkmamıştım, bu ilk oldu ve güzel oldu” dedi.

“Çok heyecan verici bir tur”

Beyzanur Demirbaş isimli öğrenci ise Eyüp Belediyesi’nin düzenlediği Balkan Turu’nun çok heyecanlı geçtiğini belirterek, “Sava ve Tuna nehirlerinin birleşmiş olduğu yerdeyiz. Bu manzarayı izliyoruz. Birçoğumuz ilk defa uçağa bindi, ilk defa yurt dışına çıktı. Eyüp Belediye Başkanımız Remzi Aydın’a çok teşekkür ediyoruz. Yarın yine Sırbistan’ı dolaşacağız. Sonraki gün ise Bosna Hersek’e gideceğiz. Böyle bir şans ilk defa elimize geçti. Bir daha da elimize geçmez diye düşünüyorum. Tüm öğrenciler için çok iyi bir tur” şeklinde konuştu.

Düz bir coğrafyaya sahip olan şehir, İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulu. Balkanların en geniş caddelerine sahip olan kent, bünyesinde bulunan 140 parkıyla da dikkat çekiyor. 

Editör: TE Bilişim