Dikkat... Bayram tatilinin ilk gününde 651 trafik kazası; 9 ölü yüzlerce yaralı Dikkat... Bayram tatilinin ilk gününde 651 trafik kazası; 9 ölü yüzlerce yaralı
 Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele saldırdıktan sonra kaçan 12 askerden 11'inin yakalanmasından sonra kaçışlarına yönelik ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.
Darbeci askerlerin, kaçışları ve yer değiştirmeyi hava karardıktan sonra yaptıkları, gündüzleri ise boş evler ile saklanmaya uygun alanlarda gizlendikleri belirlendi. Zaman zaman ormanlık alandan çıkan darbeci askerlerin, sebze meyve ekili tarlalardan kendilerine yiyecek sağladıklarını, dere kenarlarında su ihtiyaçlarını karşıladıklarını anlattıkları öğrenildi. 

Bunun yanısıra gözaltındaki askerlerin ilk ifadelerinden vücutlarının enerji ihtiyacı için de evlerden gizlice aldıkları kesme şeker yedikleri öğrenildi. Darbeci askerlerin ağaçlardan topladıkları erik, kayısı, olgunlaşmamış portakal ve mandalinanın yanısıra çiğ mısır yedikleri de ifade edildi. 

ÜÇ AYRI GRUP VARDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik darbe teşebbüsünün yapıldığı gece, üç ayrı grubunun hazırlandığı saptandı. SAT komandolarını Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in, MAK timlerini Çiğli Ana Jet Üs Komutanlığı'nın 'paşa' lakaplı imamı Astsubay Zekeriya Kuzu'nun, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda eğitim alan ve en son yakalanan timi ise aynı komutanlıkta tabur komutanı olan Binbaşı Şükrü Seymen'in oluşturduğu öğrenildi. Tim üyelerinin birbirlerini tanımadıkları, ancak cemaate olan bağlılıklarına göre seçildikleri de Zekeriya Kuzu'nun ifadesinde, gözler önüne serildi. Yanlarında uzun namlulu silahları bulunmayan darbeci askerlerin, etrafını yoğun bir şekilde saran askeri görmeleri üzerine çatışmaya girmedikleri de, operasyonu yöneten güvenlik birimlerince ifade edildi. 

AĞAÇTA YAKALANDILAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırdıktan sonra kaçan askerlerden 9'u dün gece gerçekleştirilen ilk oprasyonda yakanladı. 9 askerin verdiği bilgiler doğrultusunda hareket eden güvenlik güçleri zırhlı araçların üzerindeki termal kameralardan Şirinköy yakınındaki ağaçlık alanda iki kişinin varlığını tespit edildi. Güvenlik güçleri bu yöne kaydırıldı. Jandarma komando birlikeri ve özel harekat timlerinin havaya ateş açması sonucu ağaçtan inen Yüzbaşı Muammer Gözübüyük yere yatarak teslim oldu. Yüzbaşı Mustafa Serdar Özay ise ağacın üzerinde gizlenmeye çalışırken görüldü. O da 'teslim ol' çağrısı üzerine yere yattı ve gözaltına alındı.

AMAÇLARI YÜZEREK YUNANİSTAN'A KAÇMAKTI

Darbeci 11 askerin emniyetteki ifadeleri de ortaya çıkmaya başladı. Darbeci askerlerin hedeflerinin ise yüzerek Yunan adalarına kaçmak olduğu ifadelerinden ortaya çıktı. Darbeci askerlerin emniyette, "Amacımız denizden yüzerek Yunanistan'a geçmekti. Bölgeyi bilmediğimiz için bu konuda başarılı olamadık. Özellikle gündüzleri saklanıp, geceleri yürüyorduk. Günler geçmeye başlayınca su ve yiyecek ihtiyacımızı karşılayamaz hale geldik. Her gün gruplar halinde boş evlere girip, bulduğumuz yiyecekleri çalıyorduk. Tarlardan topladığımız karpuz ve mısırlar birkaç günlük yiyecek ihtiyacımızı karşılıyordu. Teslim olmayı hiç düşünmedik. Kaçabildiğimiz kadar kaçacaktık" yönünde ifade verdiği öğrenildi.

VALİ ÇİÇEK'TEN TEŞEKKÜR 

Muğla Valisi Amir Çiçek, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otele saldıran darbeci askerlerin yakalanmasına yönelik 17 gündür kesintisiz sürdürülen operasyonlarda görev yapan komutanlara ve askerlere teşekkür etti. İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen törende Vali Çiçek, Bornova 2'nci Jandarma Tugay Komutanlığı ve Muğla İl Jandarma Komutanlığı'ndan operasyona katılan askerlere, darbeci askerlerin yakalanmasında gösterilen azim ve kararlıktan dolayı teşekkür etti. Vali Çiçek'in yanı sıra Bornova 2'nci Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Semih Akyar, Muğla İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan, atama bekleyen önceki dönem Marmaris Sahil Güvenlik Grup Komutanı Albay Mete Çağlar, Marmaris Sahil Güvenlik Grup Komutanı Albay Oğuz Bavbek katıldı.

VALİ ÇİÇEK: "ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN"

Türkiye tarihinde demokrasiye sahip çıkılması açısından bir milat olduğunu vurgulayan Vali Çiçek, "Türk milletinin evlatları, koruyucuları olarak Muğla'da hainlerle mücadele ettiniz. Marmaris, Gökova, Köyceğiz, Ortaca, Muğla'da dağ, tepe, düz, dere, taş, sıcak demeden canla başla komutanlarınızla birlikte başarılı bir operasyon yürüterek, ihanet çetesi FETÖ/PDY mensubu darbecileri adalete teslim ettiniz. Hukuk kuralları içerisinde cezalarını çekecekler. Asıl önemli olan şey komutanlarınızla birlikte görevinizi başarılı bir şekilde sona erdirmenizdir. Vatanımızın bütünlüğü, milletimizin birliği devam etsin, bayrağımız dalgalansın. Vatanımızı bölmeye çalışana hainlere Allah fırsat vermesin. Allah yar ve yardımcınız olsun" diye konuştu.

Vali Çiçek, konuşmasının ardından Muğla'dan İzmir'e yola çıkan Bornova 2. Jandarma Tugay Komutanlığı personelini uğurladı. İl Jandarma Komutanlığı personeline teşekkür ederek törenden ayrıldı.

Muğla Valiliği koordinasyonunda darbeci askerlerin ele geçirilmesine yönelik gerçekleştirilen başarılı operasyonlara, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yanısıra Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları katıldı.

Editör: TE Bilişim