Siber saldırılardan  korunmanın 5 altın kuralı Siber saldırılardan  korunmanın 5 altın kuralı
Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, Türkiye’nin millî teknolojiyi geliştirmesi konusunda kritik rol oynayan, Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST 2019’u ziyaret etti.

Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST ziyareti sırasında, Eyüpsultan Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü Bilişim Akademi Robot Okulu’nun hazırladığı iki standı gezen Başkan Deniz Köken, projeleriyle “Teknofest İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması”nda finale kalmaya hak kazanan Eyüpsultanlı öğrenciler Mustafa Karataş ve Bilal Sait Çelebi ile uzun süre sohbet etti.

Başkan Deniz Köken, Sağlık Kategorisinde proje hazırlayan Mustafa Karataş ve Afet Yönetimi kategorisinde proje hazırlayan Bilal Sait Çelebi ile sohbeti sırasında projeleriyle ilgili bilgi aldı.

GENÇLERE BAŞARILAR DİLEDİ

TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması’nda finale kalan iki öğrenciye çalışmalarında başarılar dileyen Başkan Deniz Köken; “Gençlerin potansiyelini ortaya çıkaran Teknofest organizasyonunda emeği geçenleri tebrik ederim” dedi.

Başkan Deniz Köken daha sonra festival alanında dolaşarak yarışmaya giren diğer projeleri de inceledi.

Projeler, Eyüpsultan Belediyesi’nin Atatürk Havalimanı’nda kurduğu stantta, 09.00-17.00 saatleri arasında sergilendi.

Bu arada yarışmada finale kalan projeler arasında yapılacak değerlendirme sonrası sonuçlar cumartesi günü açıklanacak.


İŞİTME ENGELLİLER İÇİN 'ALARM YASTIK' TASARLADI

İşitme engelli anne ve babasından etkilenerek titreşim tabanlı alarm sistemi geliştiren 14 yaşındaki Mustafa Karataş, “Duymuyorum ama hissediyorum” projesiyle TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde (TEKNOFEST İstanbul) “İnsan Yararına Teknolojiler” alanında sağlık kategorisinde yarışıyor.

İŞİTME ENGELLİ BİREYLERİN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMAYI AMAÇLADI

Eyüpsultan Belediyesi Robot Okulu’nda eğitim gören 9. sınıf öğrencisi Mustafa Karataş, işitme engellilere uygun bir uyandırma sisteminin bulunmaması nedeniyle işitme engelli anne ve babasının yaşadığı sorunlardan yola çıkarak “Duymuyorum ama hissediyorum” projesini oluşturdu.

İşitme engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlayan Karataş, engelli bireylerin uyanmak istedikleri saate göre ayarlayabilecekleri işitme değil hissetme odaklı titreşimli bir “alarm yastık” sistemi geliştirdi.

Karataş, ardunio, titreşim motoru, saat modülü, kuvvet sensörü ve pil kullanarak yaptığı düzeneği yastığın içine yerleştirdi. Kuvvet sensörü sayesinde kişi yastığa yattığı anda devreye giren sistemde daha önceden belirlenen saatte titreşim meydana gelerek işitme engelli bireyin uyanmasını sağlıyor.

Karataş, işitme engelli anne ve babasının günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için projeyi geliştirdiğini anlattı.

Anne ve babası işitme engelli olduğu için sesli alarm sistemlerinden fayda göremediklerini ve istedikleri saatte uyanmaları konusunda çeşitli problemler yaşadıklarını ifade eden Karataş, “Babam işe giderken uyanma sorunu oluyordu, bazen işine geç kalabiliyordu. Bu proje sayesinde işitme engelli insanların uyanma sorununu ortadan kaldırmayı hedefledim. Bunu ailem üzerinde denedim ve çok başarılı bir sonuç aldım.” diye konuştu.

Karataş, projeyi bir yorgan üzerinde de uygulayabileceği fakat pratik olması için yastığı tercih ettiğini dile getirdi.

"BİREYİN TİTREŞİMİ HİSSEDEREK UYANMASINI SAĞLIYOR”

Proje için telefon ile yastığı çeşitli sistemlerle birbirlerine entegre ettiğini belirten Karataş, şöyle devam etti; “Telefona indirebileceğiniz bir mobil uygulama sayesinde istediğiniz zamana normal bir alarm kuruyorsunuz. Diğer alarmlardan tek farkı ses değil titreşimi artırarak, o kişinin hissederek uyanmasını sağlamak. Telefonda bağlantı tuşuna tıklayarak bluetooth modülüyle bir erişim kuruyoruz. Daha sonra saat girişinden uyanmak istediği saati ayarlıyoruz. Hemen altındaki gönder butonuyla da arduinoya veri gönderiyoruz. Arduino yanındaki saat modülünden anlık olarak veri alıyor. Bu veriler eşitlenirse ve kişinin başı yastıktaysa yani kuvvet değeri sıfırsa titreşim meydana geliyor.”

“TÜRKİYE’NİN EN İYİLERİYLE YARIŞMAK İSTEDİM”

Anne ve babasından bu yastığı kullanmalarını istediğini aktaran Karataş, “Titreşimli alarm sistemini ayarladım. Annem ve babamdan önce kalkmıştım. Birkaç dakika bekledim onların başında. Alarm saati gelince titreşim oluştu ve uyandılar.” ifadelerini kullandı.

Karataş, yarışmaya katılabilmek için 3 elemeden geçtiğini, 5 bin yarışmacı arasından finale kaldığını, “İnsan Yararına Teknolojiler” kategorisinde sağlık alanında yarıştığını belirtti.

TEKNOFEST’in Türkiye’nin en büyük teknoloji yarışması olduğunu vurgulayan Karataş, “Türkiye’nin en iyileriyle yarışmak istedim. O yüzden bu yarışmayı tercih ettim. Jüri son bir eleme yapacak. Eğer bu elemeyi de geçersem derece alabileceğim.” şeklinde konuştu.