Çinli öğrencilerden, yapay zekâyla kazları tedavi eden program Çinli öğrencilerden, yapay zekâyla kazları tedavi eden program
 Eyüp’te Tercih Çadırı Kuruldu

Üniversite tercih maratonu başladı. 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında yaşanacak tercih heyecanına Eyüp Belediyesi de ortak oldu. Eyüp Meydanı’na kurulan çadırda üniversite tercihi yapacak öğrenci ve aileleri Eyüp Belediyesi Simurg Gençlik Merkezi öğretmenleri ile buluştu. İlginin yoğun olduğu çadırda Simurg rehber öğretmenleri 3 Ağustos’a kadar çadırda öğrencilere yardımcı olacak.

“Tercihleri Araştırarak Yapın, Son Güne Bırakmayın”

Tercih çadırında öğrencilere yardımcı olan Simurg Gençlik Merkezi Rehber Öğretmeni Duygu Keleş, Eyüp Belediyesi’nin tercih hizmeti vermesinin öğrenciler için önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Belediyenin böyle bir hizmet vermesi tabi ki önemli. Şöyle bir şey var. Özel üniversitelerimizin tercih standları oluyor. Onlar biraz daha özel üniversiteye yönelik tercihler yapabiliyorlar. Biz burada Eyüp Belediyesi olarak her öğrenci profiline yardımcı olabiliyoruz. Dershaneye gidemeyen öğrencilerimiz olabiliyor, evinde interneti olamayan öğrencilerimiz olabiliyor. Öğrencilerimize daha iyi hizmet verebilmek için, daha iyi yardımcı olabilmek için buradayız.” Tercih yapma işlemlerinin son güne bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Keleş, üniversite tercih listesi oluştururken dikkat ettikleri noktaları ise şöyle anlattı: “Tercihleri yaparken öğrencilerin ve ailelerin genel profili, çocuklarını çok fazla il dışına göndermek istemiyorlar. O yüzden hem maddi hem diğer yönlerden düşünmemiz gerekiyor tercih yaparken. Önümüzde iki üniversite seçeneğimiz var zaten, devlet ve vakıf üniversiteleri. Eğer ailelerimiz il dışına göndermek istemiyorlarsa çocuklarını, öncelik olarak kendi bulundukları şehirlerdeki vakıf üniversitelerini yazabiliriz. Onun dışında tabi ki önceliğimiz devlet üniversitesidir. Devlet üniversitelerinin puanı daha yüksektir, eğitim kalitesi olarak da daha iyidir. Onun için ona dikkat ederek önce devletler, eğer başka yere gitmek istemiyorsa vakıflar kendi şehirlerinde yazılabilir.” Araştırma yaparak tercih listelerinin oluşturulması gerektiğini belirten Keleş, üniversite türlerine, geleceğin mesleklerine, iş olanaklarına göre araştırma yaparak listelerin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Yüzlerce Öğrenci Tercih İçin Eyüp Belediyesi Çadırını Seçti

Tercih döneminde bilgi alışverişi yapmak üzere Eyüp Belediyesi çadırını tercih eden Rümeysa Atmaca, Simurg Gençlik Merkezi öğrencilerinden. Simurg’da aldığı eğitimden memnun kaldığını ve tercih çadırından Simurg öğretmenleri aracılığıyla haberdar olduğunu söyleyen Atmaca, İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümünü seçmek istiyor. Lisede aldığı İngilizce eğitimini böylece devam ettirmek isteyen Atmaca, tercih listesine öncelikli olarak devlet üniversitelerini koyduğunu ardına özel üniversiteleri yazdığını söyledi. Atmaca, “Tercihimi yaparken üniversitelerin öğrenci, öğretmen kalitelerine, ne kadar mezun çıkardığına, kaliteli kadroya sahip olup olmadığın baktım” dedi.

Simurg öğrencilerinden Hamidenur Aksoy da tercih için Eyüp Belediyesi çadırına gelenlerden. İç mimarlık okumak isteyen ancak puanların yüksek olmasından dolayı Mimari Restorasyon bölümünü tercih edeceğini anlatan Aksoy, tercih listesini oluştururken neleri dikkate aldığını şöyle anlattı: “Tercih yaparken hocalar hangi bölümleri istediğimi sordu. İş olanağı olan bölümleri tercih edeceksin tamam ama sevmedikten sonra o bölümü tercih etsen de bir işe yaramaz. İlk önce bunu ön plana koyarak istediğim bölümleri söyledim. Bir liste oluşturduk, ailemle de bakarak tercih yapacağız.” Çadırdaki hizmetten memnun kaldığını söyleyen Aksoy, “Özellikle listeleri kağıda çıktı olarak vermeleri çok iyi. Çünkü ben telefondan bakıyordum ancak çok zordu. Zaten çoğu hocayı tanıyordum, çok mutlu oldum. Buraya açılması çok iyi oldu, çok memnun kaldım” dedi.

Tercih çadırından arkadaşı aracılığıyla haberdar olan ve rehber öğretmenlerin yaklaşımından memnun kalan Dilek Fidan ise mimarlık okumak istediğini ancak puanların ve özel üniversitelerin ücretlerinin yüksek olmasından dolayı tercihini Matematik bölümünden yana yapacağını belirtti. Fidan, tercih yapacak öğrencilerin birçok kurumu gezerek bilgi alışverişi yapmasının düşüncelerini netleştirmek açısından önemli olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim