İBB Meclisi 2024 Mahalli İdareler Seçimi sonrası Yeni dönem ilk toplantısını yaptı İBB Meclisi 2024 Mahalli İdareler Seçimi sonrası Yeni dönem ilk toplantısını yaptı
F SERİ NUMARALI 1'ER DOLAR ÇIKTI 

Öte yandan Mersin'de sabaha karşı düzenlenen operasyonlarda aralarında iş adamları ve esnafın da bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden C.N., A.Ö. ve İ.A.'nın üzerinde F seri numaralı 1'er dolar çıktığı öğrenildi.

Soruşturma kapsamında 33 kişinin de arandığı bildirildi.

Mersin'de AK Parti eski İl Başkanı Salt gözaltında 

MERSİN’de darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında, AK Parti eski İl Başkanı Mekin Merter Salt gözaltına alındı. 

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmalar sürüyor. Bu kapsamında Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince AK Parti eski İl Başkanı Mekin Merter Salt yakalandı. Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Salt'ın ifadesi alınacak.


Firari kaymakam, teslim oldu ve tutuklandı

DARBE kalkışmasının ardından firar eden Kayseri'nin Hacılar İlçesi Kaymakamı Yasin Tikdağ, teslim oldu. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan Tikdağ, tutuklandı.

Darbe kalkışmasının ardından firar eden Kayseri'nin Hacılar Kaymakamı Yasin Tikdağ, Kayseri Adliyesi'ne gelerek savcılığa teslim oldu. Kaymakam Tikdağ'ın, darbe kalkışmasının olduğu 15 Temmuz gecesi tüm yurtta okunan ezan ve selaların Hacılar İlçesi'nde okunmasına engel olduğu ifade edilmişti. 

Bu arada, firari Akkışla Kaymakamı İbrahim Ethem Kazak'ın da her yerde arandığı bildirildi.


Karabük'te 5 işadamı gözaltına alındı

KARABÜK'te, 'Fethullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) soruşturması kapsamında 5 işadamı gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi.

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında polis ekipleri, Karabük Safranbolu İşadamları Derneği üyesi işadamları N.Y., M.K., M.D., M.K. ve S.A'yı gözaltına aldı. FETÖ'ye finansal destek sağladığı iddia edilen işadamları, Emniyet'teki işlemlerinden sonra adliyeye sevk edildi.

Bülent DİKTEPE/ KARABÜK, (DHA)


Bartın'da 8 asker gözaltında

BARTIN'ın Amasra İlçesi'nde Sahil Güvenlik Amasra Grup Komutanlığı'nda görevli 8 asker, darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında Sahil Güvenlik Amasra Gurup Komutanlığı'nda 8 asker gözaltına alındı. FETÖ ile bağlantısı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan 1 üstteğmen, 2 astsubay, 3 uzman çavuş ve 2 er toplam 8 kişi İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Askerlerin sorgusu sürüyor.

Ayhan ACAR/ BARTIN, (DHA) 


Kadirli'de 10 kişi tutuklandı

OSMANİYE'nin Kadirli İlçesi'nde Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik düzenlenen operasyonlarda 3'ü öğrenci 10 kişi tutuklandı.

Kadirli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından düzenlenen operasyonlarda 24 kişi gözaltına alındı. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 10'u tutuklandı, 14'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklananların 3'ünün öğrenci oldu, evlerinde örgütsel doküman bulunduğu belirtildi.

Ayrıca ilçede 78 öğretmen, 1 memur ve 4 polis de açığa alındı.

Efendi ERKAYIRAN/KADİRLİ (Osmaniye), (DHA) 

Sivas'ta FETÖ operasyonu: 17 gözaltı

SİVAS'ta darbe girişimi sonrası başlatılan Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında İl Sağlık Müdürü Adil Kaya ile birlikte çok sayıda akademisyen ve doktorun da aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki bir grup askerin darbe girişimi sonrası Sivas'ta başlatılan soruşturmalar sürüyor. Sivas Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaklaşık 6 aylık çalışma sonrası 12 ilde eş zamanlı olarak başlattığı operasyonda, İl Sağlık Müdürü Adil Kaya, Numune Hastanesi Eski Başhekimi uzman doktor Fikret Özkan, Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi'nde görevli 4 akademisyen ile çok sayıda sağlık personeli ve öğretmen gözaltına alındı. Gözaltına alınan akademisyen ve sağlık müdürünün evlerinde ve makan odalarında polis ekipleri tarafından arama yapıldı.

Gözaltına alındıktan sonra Numune Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, ifadeleri alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltı sayısının artabileceği öğrenilirken, firari olduğu belirtilen Sivas Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam için yakalama kararı çıkarıldı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan bir çok kişinin ise firari olduğu ifade edildi. Operasyon kapsamında, Vali Yardımcısı Vefa Kaya ile 3 profesör, 5 doçent, 7 doktor, 18 öğretmen, 2 muhasebeci ve 1 gazeteci, 1 öğretim görevlisi, 1 veteriner, 1 dernek yöneticisi için de gözaltı kararı çıkarıldığı öğrenildi.


Gökhan CEYLAN- Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS, (DHA)


AİBÜ'de 26 akademisyene FETÖ gözaltısı

BOLU'daki Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ), aralarında Genel Sekreter Prof. Dr. Erdal Bekiroğlu'nun da bulunduğu 26 akademisyen, 'Fethullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından AİBÜ Rektörlüğü tarafından üniversitede görevli 30 akademisyen açığa alındı. Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınan akademisyenlerin evlerinde ve araçlarında aramalar yapıldı. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından şu ana kadar aralarında AİBÜ Genel Sekreteri Prof.Dr. Erdal Bekiroğlu'nun da bulunduğu 26 akademisyen gözaltına alındı. Gözaltındaki akademisyenlerin emniyetteki işlemleri sürerken, diğer 4 akedemisyen aranıyor.

Mutlu YUCA/BOLU, (DHA) 

Foça'da gözaltına alınanların sayısı 206 oldu

İZMİR'in Foça İlçesi'ndeki Foça Deniz Üssü'ne polis tarafından düzenlenen operasyonda gözaltına alın subay ve astsubayların sayısı 206'ya çıktı. Emniyette ifadelerine başvurulan askerlerden darbe girişimiyle ilgisi olmayanların serbest bırakılacağı, ilgisi tespit edilenlerin ise sorgularının süreceği öğrenildi.

Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur'un gözaltına alındığı Foça Deniz Üssü'ne dün çok sayıda polisin katıldığı operasyon düzenledi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, askerlerin bilgisayarlarına el koydu, güvenlik kamerasının kayıtları alındı. Askerlerin lojmanlarında da arama yapılırken, hakkında gözaltı kararı verilen 206 askerden 201'i yakalandı. Soruşturma kapsamında diğer 5 askerin de yakalanmasıyla gözaltı sayısı 206'ya çıktı. 

Tamamı rütbeleri subay ve astsubaylardan oluşan 206 kişiden darbe girişimiyle ilgisi bulunmayanların ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılacağı, ilgisi tespit edilenlerin ise sorgularının süreceği bildirildi.

Hakkari'de 32 kişi tutuklandı

HAKKARİ'de darbe girişimi soruşturması kapsamında Hakkari'de şu ana kadar asker, hakim, savcı, polis ve memurlardan oluşan 32 kişi tutuklanırken, 13 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yetkililer, darbe girişimi kapsamında adliyede, aralarında savcı ve hekimlerin bulunduğu 6 kişinin tutuklandığını, 9 kişinin de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını bildirdi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 18 personelin tutuklandığı, 2 personelin gözaltında olduğu, 2 personelin serbest bırakıldığı belirtildi. Jandarmada 1 personel tutuklanırken, 4 personel görevden alındı, 15 personel görevden uzaklaştırıldı, 2 personel ise serbest bırakıldı. Emniyet Müdürlüğü'nde 6 personel tutuklanırken, 117 personel görevden uzaklaştırıldı. Hakkari Üniversitesi'nden 12 personel görevden uzaklaştırıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 1 personel tutuklanırken, 36 personel görevden uzaklaştırıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'nde ise 2 personel görevden uzaklaştırıldı.

Behçet DALMAZ/HAKKARİ, (DHA)

Askeri lise sınavlarına hile karıştıran 17 kişi yakalandı

YOZGAT merkezli 11 ilde yapılan operasyon sonucu askeri liselere giriş sınavında usulsüzlük yaptığı iddia edilen ve hakkında soruşturma başlatılan 17 kişi gözaltına alındı.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda hakkında soruşturma başlatılan 28 kişiden 17'si kişi gözaltına alındı. Yozgat Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ekiplerince yapılan soruşturmalar kapsamında, FETÖ/PDY'ye ait öğrenci evlerinde kalan öğrencilerin askeri lise sınavlarına yönelik seçildiği ve dershanede çalışan ve örgütün üniversitesinde okuyan abileri tarafından özel eğitim verilerek yetiştirildiği belirlendi.

Askeri lise sorularının FETÖ/PDY mensubu kişilerince çalındığı, soruların sızdırılarak öğrencilere verildiği tespit edildi. Örgüte bağlı öğrencilere sınavda çıkacak soruların deneme sınavı adı altında ezberletildiği, öğrencilere ezberletilen sorular ile sınavda çıkan soruların aynı olduğu FETÖ/PDY mensubu kişilerin haksız bir şekilde askeri lise sınavlarını kazanmaları sağlanarak FETÖ/PDY örgütü mensubu kişilerin Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızarak örgütlendiği de tespit edilince operasyon başlatıldı.

Yozgat merkezli Ankara, İstanbul, Bursa, Antalya, Adana, Samsun, Siirt, Kayseri, Manisa ve Bayburt illerinde başlatılan opeerasyon kapsamında 17 kişi gözaltına alındı. 2 kişinin daha önce FETÖ/PDY soruşması kapsamında tutuklandığı, diğer 9 şüphelinin yakalama çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, (DHA)

Samsun'da 76 polis gözaltında

SAMSUN'da darbe girişiminin ardından Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan emniyet mensubu sayısının 76'ya ulaştığı belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki bir grubun darbe girişiminde bulunmasının ardından Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri içlerinde rütbelilerinde bulunduğu emniyet mensuplarına yönelik operasyon başlatıldı. Yapılan operasyon kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 56 polis ile ilçelerde görevli 20 polis olmak üzere toplam 76 polisin gözaltına 

Hakan ÇELİKBAŞ/ SAMSUN, (DHA)


Bolvadin Kaymakamı Akpay tutuklandı

Onur BAYRAM/ AFYONKARAHİSAR, (DHA) - AFYONKARAHİSAR'ın Bolvadin İlçesi Kaymakamı Ayhan Akpay, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Bolvadin Kaymakamı Ayhan Akpay, İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen darbe girişimi soruşturması kapsamında açığa alındıktan sonra gözaltına alındı. Dinar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen Kaymakam Ayhan Akpay, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Burdur'da avukat ve işadamlarına gözaltı

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - BURDUR'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında 1 avukat ve 10 işadamı gözaltına alındı.

Burdur Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Burdur Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabah saatlerinde avukat Ö.Ç. ile işadamları N.A., D.Ş., S.A., H.Y., M.M., M.İ., Y.K., A.Ç., S.D. ve S.B.'yi evlerinde gözaltına aldı. Şüphelilerin polis merkezindeki işlemleri sürerken firari olan F.Y.'nin ise arandığı belirtildi.

Antalya'da 14 gazeteci gözaltında

Bülent TATOĞULLARI / ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında 14 gazeteci gözaltına alındı. Antalya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi eski müdürü Nurullah Güler de İstanbul'da yakalanarak Antalya'ya getirildi.

FETÖ soruşturması kapsamında darbe girişimine yönelik operasyon kapsamında Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonlarda, 14 gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, kayyum atanmadan önce Zaman Gazetesi'nin Antalya Bölge Temsilciliği'ni yapan Tuncer Çetinkaya, kentte yerel bir haber sitesinin sahibi Olgun Matur, Cihat Ünal, Kenan Baş, Özkan Mayda, Onur Fazıl Soydal, Eda Akıllı Şanlı, Osman Yakut gibi isimler yer alıyor. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

EMNİYET MÜDÜRÜ DE GÖZALTINDA

FETÖ ile bağlantılı olduğu tespit edilen Antalya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi eski müdürü Nurullah Güler de İstanbul'da yakalandı. Gözaltına alındıktan sonra özel bir ekiple Antalya'ya getirilip sağlık kontrolünden geçirilen Güler, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguya alındı. 

7 RÜTBELİ ASKER ADLİYEDE

Darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Antalya İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Murat A. ve aynı şubede çalışan 6 rütbeli asker gözaltına alındı. Emniyete getirilen şüpheliler, buradaki işlemlerinin ardından Antalya Adliyesi'ne sevk edildi.

Van'da FETÖ/PDY operasyonu; 13 gözaltı

Orhan AŞAN/ VAN, (DHA)- VAN'da Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonda, kentte örgütün sözde 'Mütevelli heyeti' olarak bilinen 13 kişi gözaltına alındı.

Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekipleri, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında, dün 20 adreste arama yaptı. Operasyonda, terör örgütünün sözde 'Mütevelli heyeti' olarak bilinen üst düzey sorumlusu 13 kişi yakalandı. Aramada, çok sayıda örgütsel doküman, bilgisayardan sökülmüş hard disk, harici bellek, örgüt ile alakalı devleti eleştiren şifreli notlar, tabanca, bu silaha ait şarjör ve fişeklerle 1'er dolarlık 3 banknot ele geçirildi. Söz konusu paraların, FETÖ'nün elebaşı tarafından sözde 'Bereket ve işlerinin yolunda gitmesi' amacıyla okunarak gönderildiği, dolarları iş adamlarının bereket, askerlerin ise örgüte mensup olduğunu göstermek için taşıdığı belirtilmişti. Şüphelilerin emniyetteki ifade işlemleri sürüyor.

Hatay'da darbe girişimi sonrası 89 kişi tutuklandı

Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA) - HATAY Valisi Ercan Topaca, darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmalarda 1020 kişi hakkında işlem yapıldığı ve bunların 89'unun tutuklandığını söyledi.

15 Temmuz sonrası Hatay'da yapılan çalışmaların detayları hakkında bilgilere veren Vali Ercan Topaca, darbe teşebbüsüne karıştığı iddiasıyla 1020 kişi hakkında değişik işlemler yapıldığını belirtti. Topaca, şunları söyledi: 

"Bu işle bağlantılı olduğunu düşündüğümüz 894 kişi görevden uzaklaştırıldı. Bunun içerisinde askeri personel, polis, milli eğitim personeli, hakim ve savcılar, üniversitelerden kişiler, vergi dairesinden kişiler var. Şu an itibariyle de 21 kişi gözaltında. Bunların sorgusu emniyette devam etmektedir. Ayrıca bu kapsamda 89 kişi tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Bu 1020 kişiden 27 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tabii tablo bununla sınırlı değil. Öyle tahmin ediyorum ki ilerleyen günlerde ifadeler alındıkça farklı kişilere de ulaşılacaktır. Yine bugün itibariyle elimizdeki bu yasadışı terör örgütünün kontrolünde bulunan 20'nin üzerinde okul, vakıf ve etüt merkezlerinin hepsine el konuldu. Alınan kanun hükmünde kararname doğrultusunda ilimizde bulunan bu terör örgütü kontrolündeki okullar, sağlık tesisleri de dahil olmak üzere hepsine el koyma işlemleri devam ediyor."

Mersin'de 94 kamu görevlisi tutuklandı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Valiliği, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında 873 kamu personelinin görevden uzaklaştırıldığı, 94 kişinin ise tutuklandığını açıkladı.

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi ardından Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan dahil 8 askeri personelin yakalandığı ifade edildi. Bu kapsamda, idari tedbirler alınarak çeşitli rütbelerde 264 emniyet mensubu, 75 hâkim-savcı, 6 vali yardımcısı, İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yapan 10 personel, çeşitli rütbelerde 14 askeri personel olmak üzere 873 kamu personelinin ise görevden uzaklaştırıldığı belirtilen açıklamada, 14 emniyet mensubu, 59 hâkim-savcı, 5 vali yardımcısı, 3 jandarma personeli, 8 askeri personel olmak üzere 94 kişinin tutuklandığı kaydedildi.

81 KURUM KAPATILDI

Mersin'de darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında aralarında okulların da bulunduğu 81 kurumun kapatıldığı bildirildi. Konuyla ilgili Mersin Valiliği'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"15 Temmuz 2016 tarihinde anayasal düzeni yıkmaya yönelik darbe teşebbüsünde bulunan, devletimizin ve milletimizin varlığını, birliğini, halkımızın can ve mal güvenliğini, demokrasiyi hedef alan FETÖ/PDY Terör Örgütüne yönelik olarak ülkemizde yapılan mücadele kapsamında, 23 Temmuz 2016 günü yürürlüğe giren 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri kapsamında, söz konusu terör örgütü ile bağlantılı, 22’si özel okul olmak üzere, yurt, kurs ve dershanelerden oluşan toplam 44 özel eğitim kurumu, 24 dernek, 2 vakıf ve 11 sendika şubesi kapatılmıştır.

Darbe girişimi gününde görevi devralan albay tutuklandı

Ramazan ÇELİK/ HATAY, (DHA) - HATAY Serinyol 121'inci Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı'nda 15 Temmuz darbe girişimi gününde düzenlenen törenle görevi devralan Jandarma Kurmay Albay Ethem Metehan Yaşar'ın da darbe girişimine destek vermekten tutuklandığı ortaya çıktı.

Hatay'da jandarmaların askeri eğitim gördüğü ve eğitim sonunda da erlerin genellikle Doğu ve Güneydoğu illerine gönderildiği Serinyol 121'inci Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı ile Garnizon Komutanlığı görevini yapan Jandarma Kurmay Albay Erdem Özcan, 2016 yılı yaz atamalarıyla Jandarma Eğitim Komutanlığı emrinde görevlendirildi. Özcan'ın yerine ise Ağrı Patnos Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Ethem Metehan Yaşar atandı.

DARBECİLERE YARDIM ETTİ

Kurmay Albay Ethem Metehan Yaşar, 15 Temmuz'da Alay Komutanlığı'nda gerçekleştirilen sancak töreniyle görevi Kurmay Albay Erdem Özcan'dan devraldı. Devir teslim törenin olduğu günün akşamında ise darbe girişimi yaşandı. O gece Kayseri'den kalkan askeri kargo uçağı Hatay Havalimanı'na indi. Darbe girişiminden tutuklanan 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat tarafından yönlendirildiği öne sürülen uçakta bulunan 6 darbeci askere, Polat'ın görevlendirilmesiyle havaalanına 5 kilometre uzaklıktaki Serinyol 121'inci Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı Kurmay Albay Ethem Metehan Yaşar'ın yardım ettiği iddia edildi.

Bu iddialara üzerine Kurmay Albay Ethem Metehan Yaşar, pazar günü polis tarafından gözaltına alındı. Sorgusunun ardından adliyeye sevk edilen albay, tutuklandı. Ethem Metehan Yaşar'ın yerine ise vekaleten Kurmay Albay Erdem Özcan atandı.

2'NCİ HUDUT ALAY KOMUTANI DA TUTUKLANDI

Darbe girişimi sonrası kentte yürütülen soruşturmada 2'nci Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ali Tuna da tutuklanan askerler arasında bulunuyor. 276 kilometrelik Hatay-Suriye sınırındaki tüm birliklerin sorumlusu durumunda olan Tuna'nın Tuğgeneral Hasan Polat'la olan yakın ilişki içinde olduğu iddia ediliyor.

Şehit annesinin elini öpen Albay tutuklandı

Mutlu YUCA / BOLU, (DHA) - DARBE girişimi sırasında şehit olan polis memuru Ozan Özen'in cenazesinde annesi Emine Özen'in elini öpen Bolu İl Jandarma Komutanı Albay Türker Yılmaz, 'Darbeye teşebbüs' suçlamasıyla tutuklandı. Bolu 2'nci Komando Tugay Komutan Vekili Albay Cahit Tirindaz ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Kuruçay mevkisinde Darbe girişimiyle ilgili başlatılan 'Fethullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) soruşturması kapsamında D-100 Karayolu kenarında bulunan İl Jandarma Komutanlığı ile Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanlığı'nda arama yapıldı. Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven ile birlikte 4 savcı, polis ekipleri eşliğinde komutanların makam odaları ve araçları ile oturdukları konutları aradı. Soruşturma kapsamında Albay Türker Yılmaz ile Albay Cahit Tirindaz gözaltına alındı. 2 komutan daha sonra adliyeye sevk edildi.

ŞEHİT ANNESİNİN ELİNİ ÖPMÜŞTÜ 

Darbe girişiminde İstanbul'da şehit olan polis memuru Ozan Özen'in cenaze töreninde şehidin annesi Emine Özen'in elini öpen Albay Türker Yılmaz, mahkemece 'Darbeye teşebbüs' suçlamasıyla tutuklandı. Geçen cuma akşamı Vali Aydın Baruş'un kaçırıldığı iddiaları üzerine valilik önünde toplanan halka hitap eden Vali ile kamyonetin üzerine çıkan ve kalabalığın sevgi gösterilerinde bulunduğu Tugay Komutan Vekili Cahit Tirindaz ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Albay Tirindaz, Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer'in, darbe girişimiyle ilgili Hakkari'de gözaltına alınıp tutuklanmasından sonra yerine vekaleten görevlendirilmişti.

75 KİŞİ GÖZALTINDA BULUNUYOR

Öte yandan FETÖ soruşturması kapsamında Bolu'da aralarında akademisyen, iş adamı, avukat, kamu çalışanı, asker ve polislerin bulunduğu 75 kişi gözaltında bulunuyor. Şüphelilerin polis merkezindeki işlemleri devam ediyor. Şu ana kadar kamu kurumlarında ise 286 personelin açığa alındığı belirtildi.

Şanlıurfa’da 58 polis tutuklandı


ŞANLIURFA,(DHA)- ŞANLIURFA’da, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve dün adliyeye sevk edilen 58 polis tutuklandı.

Şanlıurfa’da askeri darbe girişiminin ardından başlatılan FETÖ/PDY terör örgütü soruşturması kapsamında gözaltına alınan 58 polis, işlemlerinin ardından dün adliyeye sevk edildi. Sabaha kadar süren savcılık sorgusunun ardından nöbetçi mahkemeye çıkarılan aralarında rütbelilerin de olduğu 58 polis memuru, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

GOPÜ'de 21 kişi gözaltına alındı

Mustafa TURAPOĞLU/ TOKAT, (DHA)- TOKAT'ta, Fethullah Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde görevli 21 kişi gözaltına alındı.

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup askerin darbe girişimi sonrası Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmalar sürüyor. Çalışmalar kapsamında polis, Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde görevli 21 kişiyi gözaltına aldı. Aralarında üniversite hastanesinde görevli doktorların da bulunduğu bu kişilerin ev ve araçlarında arama yapıldı. Bu kişilerin emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

Şanlıurfa’da 21 akademisyen gözaltına alındı

ŞANLIURFA, (DHA)- ŞANLIURFA’da, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Harran Üniversitesi’nde görevli 21 akademisyen gözaltına alındı.

Askeri darbe girişimi ardından başlatılan FETÖ/PDY terör örgütü soruşturması kapsamında Harran Üniversitesi'nde aralarında profesörlerin de olduğu 21 akademisyen polis tarafından gözaltına alındı. Polis ekipleri, gözaltına aldığı akademisyenlerin evleri ile üniversitedeki odalarında da arama yaptı.

Gözaltına alınan akademisyenlerin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanmasına başlanırken, soruşturma kapsamında bazı isimlerin de arandığı bildirildi.

DARBE GİRİŞİMİ SORUŞTURMASINDA BİLANÇO : İSTANBUL'DA 2 BİN 135 KİŞİ TUKUKLANDI

Çağatay KENARLI/İstanbul, (DHA)- 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmada, savcılıkça ifadeleri tamamlanarak mahkemeye sevk edilen asker, polis, hakim ve savcıların da arasında bulunduğu 2 bin 135 kişi tutuklandı. Bugüne kadar mahkemeye sevk edilenlerin 423'üne adli kontrol uygulanırken, mahkemeye çıkartılardan ise 237'si serbest bırakıldı. 167 kişinin ise gözaltı işlemleri devam ediyor.

Edirne’de darbe operasyonu: 249 uzaklaştırma, 35 tutuklu

EDİRNE,(DHA)- EDİRNE Valiliği, askeri darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında 249 kamu görevlisinin görevinden uzaklaştırıldığını, bunlardan 35’inin ise tutuklandığını açıkladı.

15 Temmuz gecesi meydana gelen askeri darbe girişiminin ardından Edirne’de başlatılan soruşturmalar kapsamında açığa alınan memur sayısı 249’a yükseldi. Edirne Valiliği bunlardan 26’sı hakim-savcı, 5’i asker olmak üzere 35’inin sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konulduğunu, 7 kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını belirttiği yazılı açıklamasında, “15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütü tarafından başlatılan darbe girişiminin ardından bu gruba yönelik yapılan operasyonlar kapsamında, ilimizde örgütle bağlantısı olduğu tespit edilen toplam 249 kamu görevlisi görevden uzaklaştırılmış olup, adli makamlara sevk edilen 249 sanıktan 35’i tutuklanmış, 7'si adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, 1 kişi gözaltında bulunmaktadır. Tüm kamu ve kuruluşlarımızdaki FETÖ/PDY terör örgütü ile ilgili olarak her türlü çalışmalar devam etmektedir” denildi.

ÜNİVERSİTEDE 12 KİŞİ AÇIĞA ALINDI

Trakya Üniversitesi yönetimi, askeri darbe girişiminin ardından başlattığı incelemenin ardından 10’u akademisyen 1 memur olmak üzere 12 kişiyi açığa aldı. İncelemenin sürdüğü bildirildi.
Nazilli'de ünlü işadamı ve kardeşi gözaltında

Murat GÜRKAN/ NAZİLLİ (Aydın),(DHA)- AYDIN'ın Nazilli İlçesi'nde, Uğur Soğutma firmasının sahipleri Mehmet Takmaklı ile kardeşi Ali Takmaklı da darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında, Fethullahçı Terör Örgütü ile bağlantıları olduğu iddia edilen işadamı Mehmet Takmaklı ve kardeşi Ali Takmaklı bugün sabah saat 07.00 sıralarında gözaltına alındı. Altıntaş Mahallesi'ndeki evlerine baskın düzenleyen polis, Takmaklı kardeşleri gözaltına aldı. Evlerde arama da yapan polisin, bazı evrak ve dokümana el koyduğu öğrenildi. Gözaltına alınan işadamları, Nazilli Devlet Hastanesi'nde yapılan sağlık kontrolünün ardından Nazilli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Erzincan’ da 57 kişi tutuklandı

Recep DEMİRCİ/ERZİNCAN, (DHA)- ERZİNCAN’da FETÖ/PDY’ye yönelik başlatılan soruşturmalar çerçevesinde şimdiye kadar 57 kişi tuklandı.

Ülke genelinde 15 Temmuz gecesi başlayan ve başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında şimdiye kadar 26 emniyet personeli, 4 askeri hakim, 3 askeri savcı, 18 askeri personel, 1 adli hakim, 4 jandarma komutanlığı personeli ve 1 milli eğitim müdürlüğü personeli olmak üzere toplam 57 kişi tutuklandı. Kent genelinde çeşitli kurum ve kuruluşlarda toplam 270 kişi açığa alınırken, 32 kişinin ise adli işlemlerinin devam ettiği bildirildi.

Kocaeli'de 8 asker tutuklandı

İZMİT (Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ'nin Kandıra İlçesi'nde darbe girişimine katıldıkları suçlamasıyla gözaltına alınan 30 askerden, 1'i yarbay, 7'si astsubay olmak üzere toplam 8 asker tutuklandı. 22 asker ise serbest bırakıldı.

Darbe girişimine katılmak üzere Sakarya'ya gittikleri belirlenen Kandıra Kışlası'nda görevli 30 asker gözaltına alındı. Askerler önceki gün adliyeye sevk edildi. Mahkemeye sevk edilen 30 askerden, 1'i yarbay ile 7'si astsubay olmak üzere 8 asker tutuklandı. 22 asker ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklanan askerler cezaevine götürüldü.

Siverek’te 9 polis tutuklandı

Mehmet SEZGİN/ SİVEREK (Şanlıurfa),(DHA) - ŞANLIURFA'nın Siverek İlçesi'nde, açığa alındıktan sonra gözaltına alınan 9 polis memuru çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Siverek Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 32 polis görevden uzaklaştırıldı, ardından gözaltına alındı. Meslektaşları tarafından sorgulamaları yapıldıktan sonra adliyeye sevk edilen polislerden 23'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 1'i komiser yardımcısı 8'i polis memuru 9 kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Niğde'de 30 polis tutuklandı

Uğur MART/ NİĞDE, (DHA)- NİĞDE'de Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 4'ü komiser 30 polis tutuklandı. 

Darbe girişimi ardından başlatılan soruşturma ile açığa alınan 22'si amir, 63 polisten 36'sı gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 4'ü komiser 30'u tutuklandı, 6'sı ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı. 

Aynı soruşturma kapsamında dün de 14 polis adliyeye sevk edilmiş, bunlardan 13'ü tutuklanmıştı.

Kahramanmaraş'ta 80 polis gözaltında

Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ'ta darbe girişimi soruşturması kapsamında açığa alınan aralarında müdür, amir, başkomiser ve komiserlerin de bulunduğu 80 polis gözaltına alındı.

Darbe girişimi soruşturması kapsamında merkez ve ilçelerde aralarında İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Nazıl Akay ile 2, 3 ve 4'üncü sınıf emniyet müdürleri, amir, başkomiser ve komiserlerin de bulunduğu 230 polis memuru açığa alındı. Açığa alınanlar hakkında gözaltı kararı çıkarılan 80 polis, dünden itibaren evlerinde gözaltına alındı. Evlerinde arama da yapılan polisler, ifadeleri alınmadan Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde yoğun güvenlik önlemleri arasında adliyeye sevk edildi.

Uşak'ta FETÖ'nün darbe girişimine 3 tutuklama

Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA)- FETULLAHÇI Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Uşak'ta gözaltına alınan 2'nci Sınıf Emniyet Müdürü İlhan Peker ile polis memuru Hamdi Çelik ve Uşak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Tuğrul Eroğlu tutuklandı.

Darbe girişimi ardından yürütülen soruşturma kapsamında Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri düzenledikleri operasyonda, FETÖ ile bağlantısı olduğunu belirlediği daha önceden Uşak'ta Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcılığı yapan, 2 yıl önce emekliye ayrılan 2'nci Sınıf Emniyet Müdürü İlhan Peker, Uşak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Tuğrul Eroğlu ve polis memuru Hamdi Çelik'i dün gözaltına aldı. Emniyet'teki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler tutuklandı. Peker'in 14 Temmuz'da Uşak'a geldiği, darbenin gerçekleşmesi durumunda 15 Temmuz'da Emniyet Müdürlüğü görevine geçeceği, darbenin gerçekleşmemesi üzerine de 16 Temmuz'da Uşak'tan ayrıldığı belirlendi. Uşak'ta darbe girişimi sonrasında FETÖ'ye yönelik yapılan operasyonlar kapsamında 7 hakim, 6 savcı, 1 komiser yardımcısı, 1 yüzbaşı, 1 emniyet müdür yardımcısı ve 1 polisle, 1 diş hekimi olmak üzere toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi. 

Diyarbakır'da 108 kişi tutuklandı


DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcıbı Kamil Erkut Güre, darbe teşebbüsü soruşturmaları kapsamında bugüne kadar 108 kişinin tutuklandığını, 62 şüphelinin ise adli kontrol kararı ile serbest bırakıldığını açıkladı.


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, darbe soruşturmaları kapsamında bugüne kadar yapılan işlemlere ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Darbe teşebbüsü ile ilgili olarak Diyarbakır'da 5 ayrı soruşturma başlatıldığını ve Cumhuriyet Başsavcısı refakatinde 5 Cumhuriyet Başsavcı vekili ile 10 Cumhuriyet Savcısı'nca soruşturmaların yürütüldüğünü belirten Güre'nin açıklamasında, "15.07.2016 günü, TV haberlerine yansıması ile kamuoyunun öğrendiği bir kısım asker ve sivil kıyafetli şahısların darbe teşebbüsü eylemi, vatandaşlarımızın demokrasiye sahip çıkması ve desteği ile Türkiye Cumhuriyeti'nin asker ve polisleri tarafından engellenmiş olup, olayla ilgisi oldukları değerlendirilen ve FETÖ/PDY terör örgütü ile bağlantısı şüphesi bulunan kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal "Anayasayı ihlal", "Hükumete karşı isyan" ve "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından resen soruşturma başlatılmıştır. Bu kapsamda; 72 Hakim ve Cumhuriyet Savcısı hakkında soruşturma yürütülmekte olup, 41 kişi tutuklanmış, 12 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verilmiştir. 19 kişi hakkında yakalama kararı çıkartılmış, ayrıca bir avukat hakkında adli kontrol kararı uygulanmıştır" denildi.

244 ASKER HAKKINDA SORUŞTURMA

Darbe teşebbüsü ile ilgili aralarında Korgeneral, Tümgeneral, Tuğgeneral, Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Üsteğmen, Astsubaylar, Askeri Hakim ve savcıların bulunduğu 244 asker hakkında 2 ayrı soruşturma açıldığını belirten Güre'nin açıklamasında şu bilgilere yer aldı:

"Soruşturma kapsamında 27 kişi tutuklanmış, 31 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verilmiştir. 144 asker başsavcılığımızca adli işlemleri sonrası serbest bırakılmış, 39 kişi ise halen gözaltında bulunmakta ve adli işlemleri devam etmektedir. 5 asker kişi hakkında gözaltına alınması kararı verilmiştir. 86 değişik rütbeteki emniyet görevlisi hakkında soruşturma yürütülmekte olup, 39 polis tutuklanmış, 18 polis hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verilmiş, 19 polis hakkında yakalama kararı çıkartılmıştır. 3 polis halen gözaltında bulunmakta ve adli işlemlerine devam edilmekte olup, 7 polis hakkında daha gözaltına alınması kararı verilmiştir. Soruşturma kapsamında Dicle Üniversitesi'nde görevli Rektör, Profesör, Doçent, ünvanlı akademik görevlilerin bulunduğu 56 kişi hakkında soruşturma yürütülmekte olup, Üniversite Rektörü tutuklanmış, 55 kişi ile ilgili gözaltına alınması kararı verilmiştir. Soruşturma kapsamında ayrıca 2 kaymakam hakkında resen soruşturma başlatılmış olup, adli işlemleri devam etmektedir."

Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, (DHA)- 

Diyarbakır İl Jandarma Komutanı ve 36 asker gözaltına alındı


Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Ceyhun Keleş'in de aralarında bulunduğu 37 jandarma görevlisinin darbe teşebbüsü soruşturması kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi.


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen darbe teşebbüsü soruşturması devam ediyor. Soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Ceyhun Keleş'in de aralarında bulunduğu değişik rütbelerdeki 37 jandarma görevlisinin bugün sabah saatlerinde gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alma işlemlerinin yapılmasının ardından jandarma lojmanlarında polis ekipleri tarafından arama yapıldığı da bildirildi.

Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, (DHA) - 

Kütahya'da imam ve muhasebeci yakalandı, hakim ve savcı teslim oldu

KÜTAHYA'da darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturma kapsamında cami imamı A.S. ile muhasebeci N.G. yakalandı. Haklarında gözaltı kararı bulunan hakim S.K. ile savcı olan eşi T.K. de nöbetçi savcılığa teslim oldu.

Kütahya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin 'Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik düzenlediği operasyonda örgütün ildeki para kasası olduğu öne sürülen muhasebeci N.G. ile cami imamı A.S. yakalandı. Gözaltına alınan 2 şüphelinin sorgulaması sürüyor.

Bu arada haklarında gözaltı kararı bulunan hakim S.K. ile cumhuriyet savcısı olan eşi T.K. ise Kütahya Adliyesi'ne giderek nöbetçi savcıya teslim oldu. 

Serbest kalan 4 hakim ve 1 savcı tutuklandı 

FETÖ soruşturması kapsamında, daha önce gözaltına alınıp nöbetçi hakim tarafından serbest bırakılan 4 hakim ve 1 savcı, savcının itirazı üzerine tutuklandı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Aydın'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında Söke'de görev yaparken gözaltına alınan 9 hakim ve savcıdan 5'inin serbest bırakılmasına, Savcılık itiraz etti. Aydın Adliyesi'ndeki sulh ceza hakimliği, itirazı yerinde gördü. Bunun üzerine serbest bırakılan hakimler Mehmet Üre, Sevinç Özdemir ve Kerim Kuru Aydın'da, Rahmi Arslan Konya'da, savcı Muhammet Talha Alkan ise Balıkesir'de tutuklandı.

Cem ULUCAN/AYDIN, (DHA)

İstanbul'da 13 asker tutuklandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın '15 Temmuz' darbe girişimine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında Hava Harp Akademileri Komutanlığı'nda görevli 4 generalinde aralarında bulunduğu 13 asker tutuklandı. Darbe girişimi soruşturması kapsamında Harp Akademisi Komutanlığı'na ilişkin yapılan gözaltılarda aralarında generallerin de bulunduğu 13 asker emniyetteki işlemlerinin ardındanÇağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. 13 asker tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Hakimlik, 4 generalinde aralarında bulunduğu 13 askerin tutuklanmasına karar verdi. Tutuklananlar arasında şu isimler bulunuyor:

Harp Akademileri Komutanlığı'nın Kurmay Başkanı Tümgeneral Nevzat Taşdeler, Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ile Hava Harp Akademileri Komutanlığı Yüksek Sevk ve İdare Komutanı Tuğgeneral Ali Akyürek.

Özden ATİK / İstanbul, DHA

Polatlı Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı'na operasyon; 51 asker gözaltında

ANKARA Polatlı Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı'na düzenlenen operasyonda 51 asker gözaltına alındı. Askeri darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi Ankara'daki Polatlı Çarşı Camii'ne baskın düzenlediği öne sürülen biri başçavuş olmak üzere 51 asker gözaltına alındı. Gözaltına alınan askerler, Polatlı İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Konuyla ilgili 1 yarbay ve 1 yüzbaşı da daha önce gözaltına alınarak, tutuklanmıştı.

Kulu Kaymakamı gözaltına alındı

KONYA'da darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Kulu Kaymakamı Hüseyin Avcı gözaltına alındı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminin ardından soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Kulu Kaymakamı Hüseyin Avcı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması üyesi olduğu iddiasıyla bugün gözaltına alındı. Kaymakamlık binası ve Avcı'nın evinde polis tarafından arama yapıldı. Avcı, sorgulanmak üzere Konya Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Hüseyin ORDULU / KULU(Konya), (DHA) 


Manisa'da 8 polis tutuklandı

MANİSA'daki Turgutlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 2 komiser ve 5 polis memuru ile Ahmetli İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 1 komiser tutuklandı.

FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik sürdürülen soruşturma kapsamında açığa alınan ve haklarında soruşturma başlatılan polis teşkilatından 3'ü komiser 8 polis gözaltına alındı. Emniyet sorgusu tamamlanarak adli mercilere teslim edilenler hakim karşısına çıktı. Ahmetli İlçe Emniyeti'nde görevli 1 komiser, Turgutlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 2'si komiser 5 polis savcıya ifade verdikten sonra, mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan 8 polis memuru sabah saatlerinde tutuklanarak Manisa Cezaevi'ne gönderildi. 

Turgutlu'da paralel yapının uzantıları olan derneklere, iş adamlarına ve işletmelere yönelik soruşturmalar sürdürülüyor.

Doğan ÇİZMECİ/TURGUTLU (Manisa), (DHA) 

Denizli'de 2 vali yardımcısı ile 1 kaymakam tutuklandı

DENİZLİ'de Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında önce açığa alınan ardından da polis tarafından gözaltına alınan iki vali yardımcısı ile bir kaymakam çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. 

Denizli'de darbe girişimi nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında Vali Yardımcıları Alaattin Aktaş, Tuncay Engin, Mehmet Canoğlu ve İsmail Kaygısız ile Pamukkale Kaymakamı Veysel Beyru ve Honaz Kaymakamı Turgut Gülen, görevden uzaklaştırılarak açığa alınmıştı. Polisin yaptığı soruşturma kapsamında 3 vali yardımcısı ile 2 kaymakam gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan vali yardımcılarından Alaattin Aktaş ile Tuncay Engin ve Pamukkale Kaymakamı Veysel Beyru tutuklandı. Honaz Kaymakamı Turgut Gülen ise denetimli serbestlik kapsamında bırakıldı.

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA) 

Niğde'de 13 polis tutuklandı

NİĞDE'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 13 polis memuru tutuklandı.

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Niğde'de kısa süre önce 22'si amir, 63 polis açığa alındı. Bu polislerden 14'ü, meslektaşları tarafından gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen 14 polisten 13'ü, tutuklandı. 1 polis ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.


Vali yardımcısı ve kaymakama FETÖ tutuklaması 

ANTALYA'da Fethullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında gözaltına alınan Vali Yardımcısı Bilal Çelik ile Serik Kaymakamı Rıfat Altan tutuklandı.

15 Temmuz Cuma gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından tüm yurtta olduğu gibi Antalya'da da FETÖ/PDY üyelerine yönelik operasyonlar devam ediyor. Bu kapsamda gözaltına alınan Vali Yardımcısı Bilal Çelik ile Serik Kaymakamı Rıfat Altan, dün akşam saatlerinde Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uncalı Semt Polikliniği’ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Çelik ve Altan’ın sağlık kontrolüne getirilirken ve çıkışta bileklerinde demir kelepçe olduğu görüldü.

Polisteki ifadelerinin ardından geç saatlerde mahkemeye sevk edilen Bilal Çelik ile Rıfat Altan, tutuklandı.

Bülent TATOĞULLARI / ANTALYA, (DHA)

Ağrı'da serbest bırakılan 6 polisten 5'i tutuklandı.

AĞRI'nın Doğubayazıt İlçesi'nde gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 6 polisten 5'i savcının itirazı üzerine tutuklandı.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Doğubayazıt ilçe emniyet müdürlüğü bünyesinde görev yapan 10 polis memuru gözaltına alındı. Polislerden 4'ü tutuklanırken, 6'sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Cumhuriyet savcısının itirazı üzerine serbest bırakılan 6 polisten 5'i yeniden göz altına alınıp, çıkarıldıkları Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. 


Yusuf İBA/DOĞUBAYAZIT (Ağrı), (DHA)

Kaynaşlı Kaymakamı FETÖ soruşturmasında gözaltına alındı

DÜZCE'nin Kaynaşlı ilçesi Kaymakamı Şenol Koca, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Fetö soruşturması kapsamında Kaynaşlı Kaymakamı Şenol Koca gece saatlerinde Düzce Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Polis ekipleri Koca'nın evinde arama yaptı. Koca, sağlık kontrollerinin ardından işlemleri için İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA)

Elazığ'da 60 polis gözaltına alındı

FETHULLAHÇI Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 60 polis gözaltına alındı. 

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında daha önce açığa alınan 60 polis, bu sabah düzenlen eş zamanlı operasyonla gözaltına alındı. Aralarında, 2 Emniyet müdür yardımcısı, 7 şube müdürü, 11 emniyet amiri, 20 komiser ve komiser yardımcısının bulunduğu 60 polis, sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Hastanede sağlık kontrolünden çıkarılan polislerden biri kendisini görüntüleyen kameramanlara dönerek, "Darbe yapanın Allah belasını versin" dedi. 

Gözaltına alınan polisler Adli Tıp Kurumu'na getirildiği sırada hastane önünde bulunanlar "Bizim silahlarımızla bize saldırdınız, haram olsun yediğiniz lokmalar, bu araçlar halkın araçları, bu araçlara bunları bindirmeyin, yerde sürükleyerek götürün" diye bağırarak tepki gösterdi. Gözaltına alınan polisler, yapılan sağlık kontrollerinden sonra sorgulanmak üzere Elazığ Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ, (DHA) 

Sakarya İl Jandarma istihbarat Müdürü ve 2 jandarma tutuklandı

DARBE girişimi sırasında Sakarya'ya gelen tanklara eskortluk yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan Sakarya İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli 11 jandarmadan 3'ü tutuklandı.

Darbe girişimi sırasında tanklara eskorluk yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 11 jandarma dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi. Bunlar arasında bulunan Erenler Jandarma İlçe Komutanı Yüzbaşı Ü.A. ile Sakarya İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı E.M. ile astsubay başçavuş M.D. tutuklandı. 8 jandarma astsubay ise yurt dışı yasağı ve adli kontrol ile serbest bırakıldı.

Hakkari'de 6 rütbeli asker tutuklandı

HAKKARİ'de, darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve mahkemeye çıkarılan 6 rütbeli tutuklandı.

Hakkari'de darbe girişimi sonrası gözaltına alınan aralarında Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Otal'ın emir subayının da bulunduğu 6 rütbeli Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından dün mahkemeye sevkedildi. Yapılan duruşma sonrası 6 rütbeli sabah saatlerinde tutuklandı.

Behçet DALMAZ/HAKKARİ, (DHA)


İzmir'de 11 avukat tutuklandı

Mehmet CANDAN/İZMİR, (DHA)- İZMİR'de, darbe girişimi ardından Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 11 avukattan 7'si tutuklandı, 4'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Mahkeme sonucunda avukatlardan Haldun Sonyürek, Eren Sarak, Mehmet Öztürk, Fatih Hakan Güvenç, Muhammed Işık, İsmail Sarı ve Muzaffer Uzlaş tutuklanırken, Mehmet Temel, Berkant Ayok, Birol Delikkaya ve Mehmet Arif Demir ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

EMEKLİ EMNİYET MÜDÜRÜ TUTUKLANDI

FETÖ- PDY soruşturmasında gözaltına alınan Emekli Emniyet Müdürü Mehmet Avcı ile Terörle Mücadele Şubesi eski Müdür Yardımcısı Mehmet Karabörk çıkartıldıkları mahkemece tutuklandı. Cezaevine götürülmeden önce Sağlık kontrolü için Adli Tıp Birimi'ne getirilen sanıklardan Mehmet Avcı, "Lafın bittiği yer, sözün bittiği yer" diye bağırırken, ters kelepçe takılı olarak minibüse bindirilen Mehmet Karabörk, "Tüm darbecilerin Allah belasını versin. Ben darbeci değilim, onu da tekrar söyleyeyim. Ben ülkemi vatanımı seven bir Türk insanıyım" açıklamısını yaptı.

Adliyeye sevk edilen diğer zanlılar ise serbest bırakıldı. 


Darbe girişiminden gözaltına alınan albaya tepki

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA) – DARBE girişiminin başarılı olması halinde ‘Afyonkarahisar Sıkıyönetim Komutanı’ olarak görev yapacağı iddia edilen Kıdemli Albay Sabahattin Gümüş, Ankara’da yakalanarak Afyonkarahisar’a getirildi. Sağlık kontrolü için hastaneye getirilen Gümüş'e hasta ve hasta yakınları tepki gösterdi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ele geçirilen belgelerde, Afyonkarahisar’da ‘Sıkıyönetim Komutanı’ olarak görev yapacağı yer alan Kıdemli Albay Sabahattin Gümüş, Ankara’da yakalandı. Sorgulanmak üzere görev yaptığı Afyonkarahisar’a getirilen Albay Gümüş, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. 

‘İZİNDEYDİM HİÇBİR BİLGİM YOK’

Hastaneye girişinde gazetecilerin ‘Sıkıyönetim komutanı olduğunuz doğru mu?’ şeklindeki sorusuna ‘hayır’ cevabı veren Albay Gümüş, yaklaşık 10 dakika süren muayenenin ardından dışarı çıkışta ise darbenin başarılı olması halinde Afyonkarahisar’da bir gözaltı ve infaz listesi hazırladığı yönündeki soru üzerine, “İzindeydim hiçbir bilgim yok” dedi.

HASTA VE HASTA YAKINLARINDAN TEPKİ

Albay Gümüş hastane çıkışında hasta ve hasta yakınlarının tepkisiyle karşılaştı. Gümüş’ün darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alındığını fark eden bir kişi polis aracına bindirildiği sırada Gümüş’ün ensesine tokat attı. Bir başkası ise ‘Kaça sattınız vatanı’ diye bağırdı. Polis araya girerek Gümüş’ü bölgeden uzaklaştırırken, çevredekiler sinkaflı sözlerle tepkisini sürdürdü.

Çorum'da bir hakim ve bir savcı tutuklandı

Yusuf ÇINAR/ÇORUM, (DHA) - ÇORUM'da darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında bir hakim ve bir savcı tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturma kapsamındı Çorum Adliyesi'nde görevli Cezaevi Savcısı Uğur Özcan Samsun'un Bafra İlçesi'nde yakalandı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Çorum'a getirilen Savcı Özcan, Adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından nöbetçi mahkemeye çıkarılan Özcan, tutuklanarak cezaevine gönerildi.

Öte yandan soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan ve Çarşamba günü çıkarıldığı mahkemece adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Çorum Vergi Mahkemesi Hakimi Fatih Mehmet Topçu da savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen Topçu, tutuklanarak cezaevine gönderildi.


BOLU'DA BİR VALİ YARDIMCISI DAHA TUTUKLANDI

BOLU (DHA)

FETÖ/PDY'nin darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Şahin Özcan, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Böylece Bolu'da tutuklanan vali yardımcısı sayısı 2 oldu

ADANA'DA 15 KİŞİ DAHATUTUKLANDI

Darbe teşebbüsünün ardından başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Adana'da gözaltına alınıp, adliyeye sevk edilen 25 şüpheliden 15'i çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı. 10 kişi hakkında ise ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Köyceğiz'de 2 esnaf tutuklandı


MUĞLA'nın Köyceğiz İlçesi'nde darbe girişimi soruşturmasında gözaltına alınan 8 esnaftan 2'si, sevk edildiği adliyede tutuklandı. 

Darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında Köyceğiz'de 8 kişi geçen Perşembe günü gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edilen şüphelilerden Z.K. ile F.G. tutuklandı. Diğerleri ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

24 KİŞİ AÇIĞA ALINDI 

Öte yandan; Ortaca'da 3 polis memuru ve 10 öğretmenin, Dalaman'da ise 11 öğretmenin 
bugün açığa alındığı belirtildi.

Cihan KAYA/ORTACA (Muğla), (DHA)

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ tutuklandı

KOCAELİ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ ile birlikte 20 kişi tutuklandı. 20 kişi ise serbest kaldı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Mayıs ayında gözaltına alındıktan sonra serbest kalanlar darbe girişiminin ardından yeniden gözaltına alındı. Mayıs ayında 250 bin TL kefalet ve adli kontrol şartı ile serbest kalan Murat Özdağ ile birlikte aralarında iş adamları, eski emniyet mensupları ve esnafın da olduğu 40 kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlar dün öğle saatlerinde adliyeye sevk edildi. Bugün öğleden sonra mahkeme sonlandı. Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ'ın da aralarında bulunduğu 20 kişi tutuklandı. 10 kişi adli kontrol şartı ile serbest kalırken, 10 kişi ise serbest kaldı.

Ergün AYAZ-Faruk KIYAK/İZMİT(Kocaeli), (DHA)

Sakarya'da tanklara eskortluk yapan 11 jandarma gözaltına alındı

DARBE girişimi sırasında Sakarya'ya gelen tanklara eskortluk yaptıkları gerekçesiyle Sakarya İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli 2'si yüzbaşı 11 jandarma gözaltına alındı.

Sakarya Cumhuriyet Bassavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 15 Temmuz darbe gecesi Sakarya'ya gelmekte olan tanklara, Sakarya İl Jandarma Komutanlığı'ndan 4 jandarma aracı ile eskortluk yapıldığı tespit edildi. Erenler Jandarma İlçe Komutanı Yüzbaşı Ü.A. ile jandarma istihbarat şube müdürü yüzbaşının da aralarında bulunduğu 11 jandarma bugün sabah saatlerinde gözaltına alındı. Sakarya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alınan jandarmaların ev ve jandarma komutanlığındaki odalarında arama yapıldı.

Zafer TOKUŞ-Aziz GÜVENER/ADAPAZARI(Sakarya), (DHA)


Mersin'de komutanlar gözaltına alındı

MERSİN'in Tarsus İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görevlendirilen İl Jandarma Komutanlığı Harekat Eğitim Şube Müdürü Yarbay Bahadır Kazım Ersoy görevinden uzaklaştırılırken, Erdemli ve Silifke İlçe Jandarma komutanları gözaltına alındı.

İl Jandarma Komutanlığı Harekât Eğitim Şube Müdürü Yarbay Bahadır Kazım Ersoy'un 15 Temmuz gecesi Tarsus'a gelerek, Üsteğmen Ahmet Pek'in koordinesindeki İlçe Jandarma Komutanlığı'nı yönetip, Kaymakam Bekir Atmaca'yı arayıp, "İlçe Jandarma Komutanlığında görevli personelimiz ve ben emrinizdeyim Sayın Kaymakamım" dediği ortaya çıkmıştı. 

Görevden uzaklaştırılan Yarbay Ersoy, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Değerli Türk halkı, ben de görevden uzaklaştırıldım. Ne olduğunu bilmiyorum. Ama benim ve ailemin haksız yere canlarını acıtan kimseye hakkımı helal etmiyorum. İnanınız hiç bir grubun içinde olmadım. Saygılarımla" ifadelerine yer verdi.

Bu arada, Silifke İlçesi'nde darbe girişimi ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ali Özcan ile Erdemli İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serkan Kozan da gözaltına alındı. Dün gece Mersin Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı gözaltına alan Kozan'da Mersin'e sevk edildiği öğrenildi.

Bartın Vali Yardımcısı tutuklandı

BARTIN'da, darbe girişimi ardından başlatılan 'Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması' (FETÖ/PDY) soruşturmasında gözaltına alınan Vali Yardımcısı Mesut Gençtürk tutuklandı.

Soruşturma kapsamında açığa alındıktan sonra gözaltına alınan Bartın Vali Yardımcısı Mesut Gençtürk, sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Elleri kelepçeli olarak polisler eşliğinde adliyeye götürülen Gençtürk, savcılıktaki sorgusundan sonra mahkemece tutuklandı.

Darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 2 şube müdürü, 7 komiser yardımcısı, 3 polis memuru olmak üzere 12 polis de Emniyet'teki işlemlerinden sonra adliyeye sevk edildi.

Öte yandan FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladığı idda edilen 3 okul ile 4 dernek de mühürlenerek kapatıldı.

Ayhan ACAR/ BARTIN, (DHA)

Şanlıurfa’da 59 polis tutuklandı 

ŞANLIURFA’da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında mahkemeye çıkarılan 60 polisten 59’u tutuklandı. 

Darbe girişimi ardından FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 60 polis dün adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından nöbetçi mahkemeye çıkarılan şüphelilerden biri adli kontrol koşuluyla serbest bırakılırken, 59 polis memuru ise tutuklandı.

Ömer PINAR/ŞANLIURFA, (DHA)

6 asker tutuklandı


İZMİR'de Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında Sahil Güvenlik Hava Komutanı Albay Bülent Özbaşaran'ın da bulunduğu 6 kişi tutuklandı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin gözaltına alınan Sahil Güvenlik Hava Komutanı Albay Bülent Özbaşaran, Binbaşı Fatih Güzeloğlu, Yüzbaşı Müjdat Sarısoy, Yüzbaşı Hakan Barış, Hakim Üsteğmen Rıdvan Güneş ve Hakim Üsteğmen Erhan Sağlam, emniyetteki işlemlerinin ardından dün adliyeye sevk edildi.

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadesi alınan 6 kişi, tutuklanma istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Suçlamaları kabul etmedikleri belirtilen 6 kişi, tutuklandı.


Ezine'de 10 gözaltı


ÇANAKKALE'nin Ezine İlçesi'nde, darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında, çeşitli kamu kuruluşlarında görevli bazı personellerin de aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.

Darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmada bir süre önce görevden uzaklaştırılan Ezine İlçe Müftüsü M.Ö, din görevlisi N.G. ile okul müdürü İ.Y., okul müdür yardımcısı O.Ç., İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi F.F., diş hekimi M.S. ve işadamları R.U., N.Y. , S.Ö. ve A.E. bugün gözaltına alındı. 

Gözaltına alınan 10 kişi emniyette sorgulanıyor.

Fatih DALDAL/EZİNE (Çanakkale), (DHA)

Mardin jandarma komutanı ile 2 subay tutuklandı

MARDİN'de darbe girişimi nedeniyle açığa alınan İl Jandarma Komutanı Albay Alaaddin Karsavuran ile birlikte 2 subay tutuklandı.

Darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY terör örgütü soruşturması kapsamında açığa alınarak 20 Temmuz günü gözaltına alınan Mardin İl Jandarma Komutanı Albay Alaaddin Karsavuran, İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Komutanı Binbaşı Şener Sağlam ile Midyat Garnizon Komutanlığı'nda görevli Personel Binbaşı Murat Pazarbaşı, emniyette tamamlanan ifade işlemlerinin ardından Mardin adliyesinde hakim karşısına çıkarıldı. Geniş güvenlik önlemleri arasında hakim karşısına çıkarılan Albay Alaaddin Karsavuran, Binbaşı Şener Sağlam, Personel Binbaşı Murat Pazarbaşı tutuklandı. 

Tutuklanan subaylar Mardin Cezaevi'ne gönderildi.


Sakarya'da FETÖ operasyonu: 15 gözaltı


Zafer TOKUŞ-Aziz GÜVENER/ ADAPAZARI(Sakarya), (DHA)- DARBE girişimi sonrasında Fethullahçı Terör Örgütü'ne maddi kaynak sağladıkları gerekçesiyle Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği üyesi 15 işadamı gözaltına alındı.

Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri Fethullahçı Terör Örgütü'ne maddi kaynak sağladığı gerekçesiyle kısa adı SAGİAD olan Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği üyelerine yönelik bu sabah yeniden operasyon düzenledi. Mayıs ayındaki soruşturmada serbest kalanların ev ve işyerlerine yapılan baskında aralarında dernek başkanı Mücahit Arslan'ın da bulunduğu dernek yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyelerinin olduğu 15 işadamı gözaltına alındı. Yapılan aramalarda iş adamlarının üstünden Fethullah Gülen tarafından okunarak verildiği belirtilen 1'er dolarlar çıktı. Derneğin eski yöneticilerinin de soruşturma kapsamında arandığı belirtildi.

Bolu Vali Yardımcısı Sönmez tutuklandı

Murat KÜÇÜK/BOLU, (DHA)- BOLU’da, darbe girişimi ardından başlatılan 'Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması' soruşturmasında gözaltına alınan Vali Yardımcısı Muammer Sönmez tutuklandı.

Darbe girişimi ardından başlatılan soruşturma kapsamında açığa alındıktan sonra gözaltına alınan Bolu Vali Yardımcısı Muammer Sönmez, dün akşam Emniyet'teki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkan Vali Yardımcısı Sönmez, tutuklandı.

Darbe girişime yönelik soruşturma kapsamında açığa alınan Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Şahin Özcan da gece saatlerinde gözaltına alındı. Özcan'ın Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusu sürüyor.

ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

FETÖ/PDY’nin darbe girişime yönelik soruşturma kapsamında açığa alındıktan sonra gözaltına alınan Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Şahin Özcan, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. 

Özcan, polisler eşliğinde araçtan indirilip adliyeye götürülürken adliye önünde bekleyen ağabeyi görüntü alan basın mensuplarını engellemek istedi. Bu sırada eşi, 2 kızı ve yengesi de Vali Yardımcısı Özcan'a neden gözaltına alındığını sordu. Bir şey olmadığını söyleyen Özcan, içeriye götürülürken gazetecileri engellemek isteyen ağabeyine polis "Basına fiziki müdahalede bulanamazsın, basın özgürlüğü var" diyerek tepki gösterdi.

Isparta Vali Yardımcısı Özeren tutuklandı

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)- ISPARTA'da darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan Vali Yardımcısı Taceddin Özeren, tutuklandı.

Darbe girişimi ardından İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan Isparta Vali Yardımcısı Taceddin Özeren, Isparta Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Polis merkezinde işlemleri tamamlanan Taceddin Özeren, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Antalya- Gündoğmuş İlçe Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Özeren'in ağabeyi olan Taceddin Özeren, Isparta E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildi.

Görevden alınan eski Sinop Valisi tutuklandı


SİNOP, (DHA)- SİNOP'ta darbe soruşturması dün gözaltına alındıktan sonra mahkemeye çıkarılan Sinop eski Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, tutuklandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir grubun darbe girişiminde bulunması ardından Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya görevden alınıp Merkez Valiliği'ne atanmıştı. Eşi Sinop Garnizon Komutan Yardımcısı Albay Temel Çetinkaya, darbe soruşturması kapsamında Sinop'da tutuklanmıştı. Görevden alındıktan sonra Ankara'ya giden eski Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, dün Ankara Sincan'daki baba evinde polis tarafından gözaltına alındıktan sonra Ankara Batı Adliyesi'ne götürüldü. Sinop Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Vali Yasemin Özata çetinkaya'nın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifadesi alındı. Ardından nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Yasemin Özata Çetinkaya'nın görevden alınması ardından Sinop Valiliği'ne Kemal Cirit atanmıştı. 

Karabük'te 3 imam tutuklandı

Bülent DİKTEPE/KARABÜK, (DHA)- KARABÜK'te darbe girişimi ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3 imam tutuklandı.

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 'Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması' soruşturmasında Safranbolu, Eflani ve Yenice ilçelerinde imamlık görevinden alınan Dursun S., Nuri Osman K. ve Mustafa K., polis ekiplerince gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilen imamlar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.


Doğubayazıt'ta 4 polis tutuklandı

Yusuf İBA/DOĞUBAYAZIT(Ağrı), (DHA)- AĞRI'nın Doğubayazıt İlçesin'de Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında gözaltına alınan 10 polisten 4'ü tutuklandı. 

Darbe girişimi ardından yürütülen operasyonlar kapsamında dün, 10 polis gözaltına alındı. İlçe emniyet müdürlüğüne götürülen polisler, sorgularının ardından gece saatlerinde adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen polislerden 4'ü tutuklanırken 6'sı 'Adli kontrol' koşuluyla serbest bırakıldı. Tutuklanan polisler,yoğun güvenlik önlemleri altında Ağrı M Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

Düzce’de 8 akademisyen tutuklandı

DÜZCE, (DHA)- DÜZCE Üniversitesi'nde, 'FETÖ/PDY soruşturması' kapsamında gözaltına alınan 14 akademisyenden 8'i tutuklandı, 6'sı adli kontrol koşuluyla serbest bırakıldı.

15 Temmuz’da gerçekleştirilen darbe girişimi ardından örgütle ilişkisi olduğu iddiasıyla 14 öğretim üyesi gözaltına alındı. 11'i profesör, 3'ü doçent 14 öğretim üyesi dün adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki ifadelerinden sonra mahkemeye sevk edilen akademisyenlerden 8'i tutuklandı, 6'sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Aranan 2 akademisyenden de 1'i teslim oldu, diğerini bulmak için çalışmalar sürüyor.

ÇOMÜ eski Rektörü Sedat Laçiner tutuklandı

Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)- DARBE girişimi sonrası başlatılan soruşturmada gözaltına alınan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, kardeşi Vedat Laçiner ile 5 öğretim üyesi, sevk edildiği adliyede tutuklandı. Adliyeye sevk edilen bir öğretim üyesi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında geçen çarşamba günü eski ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve kardeşi Vedat Laçiner ile 6 öğretim üyesi gözaltına alındı. Dün (cuma) sabah emniyetteki işlemlerinin ardından hastanede alınan sağlık raporu sonrası 8 kişi, adliyeye sevk edildi. Adliyede geçen yaklaşık 20 saatin ardından Laçiner, kardeşi Vedat Laçiner ile ÇOMÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Halil Şimşek, eski Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Ateşoğlu, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Özdemir, Eğitim Fakültesi'nden Prof. Dr. Aziz Kılınç ve Çanakkale Teknik Bilimler Yüksekokulu eski Müdürü İbrahim Türkyılmaz tutuklandı. Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Yavuz ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan 7 kişi daha sonra geniş güvenlik önlemleri altında Çanakkale E-Tipi Kapalı Cezaevine götürüldü.
Öte yandan; eski Rektör Laçiner, Çanakkale'de görülen 66 sanıklı "FETÖ/PDY" davasında tutuksuz yargılanıyordu.

Konya'da 3 vali yardımcısı ve baro başkanı tutuklandı

Tolga YANIK/KONYA, (DHA)- İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından 15 Temmuz darbe girişimin ardından Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Konya'da gözaltına alınan 3 vali yardımcısı ile Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturması kapsamında gözaltına alınan Baro Başkanı Fevzi Kayacan, sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Askeri darbe girişimi ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında açığa alınan Konya Vali Yardımcıları Fahri Oluk, İbrahim Hayrullah Sun, Ejder Sarıçiçek hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gözaltı kararı çıkartıldı. Polis ekipleri, Oluk ve Sun'u Konya'da yakalayarak gözaltına aldı. Aranan Sarıçicek ise dün Ankara'da yakalanarak Konya'ya getirildi. Polisteki işlemlerinin ardından hakim karşısına çıkan 3 vali yardımcısı tutuklandı.

BARO BAŞKANI DA TUTUKLANDI 

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişimi ardından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma başlattı. Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu'nun istemi doğrultusunda, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yapılanması mensubu olduğu öne sürülen ve Konya Barosu Başkanlığı'ndan 2 gün önce istifa eden avukat Fevzi Kayacan hakkında da aynı gün Konya Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından gözaltı ve arama kararı çıkartıldı. Polis tarafından gözaltına alınan Kayacan, işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.



Denizli'de 71 tutuklama, 536 gözaltı, 897 açığa alma, 4 görevden alma


Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, (DHA)- DENİZLİ Valiliği, FETÖ/PYD ile ilgili Darbe Soruşturması'nda bugüne kadar 536 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 71'inin tutuklandığını, 897 personelin açığa alındığını açıkladı.

Valilik açıklamasına göre, FETÖ/PYD Soruşturmasında bugüne kadar en fazla tutuklama 11. Komando Tugay Komutanlığı'nda gerçekleşti. 550 komandonun tugaydan çıkarak Çardak Havaalanı'ndan nakliye uçağıyla birlikte Ankara'ya gönderilmesi, halkın, Vali Ahmet Altıparmak'ın ve yetkililerin girişimiyle engelmiş, 105'i rütbeli 515 kişi gözaltına alınmıştı. Mahkemeye çıkarılan 11'inci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özhan Özbakır ve 51 rütbeli asker tutuklanmıştı. 

Valilikten yapılan açıklamada 11'nci Komando Tugayı'ndan Tugay Komutanı'yla birlikte 107'si rütbeli, 410'u asker 518 kişinin gözaltına alındığı, Tugay komutanı, 53 rütbeli asker ve 1 askerin tutuklandığı açıklandı. Denizli Adliyesi'nde soruşturma kapsamında 23 hakim ve savcı açığa alındı, 4 hakim ve savcı tutuklandı. Denizli Valiliği'nde 4 vali yardımcısı açığa, 2'si gözaltına alındı. Ayrıca 2 kaymakam ise açığa alındı. İl Dernekler Müdürlüğü'nde bilgisayarların hardisklerini bozmaya çalıştığı belirlenen bir personel gözaltına alınıp tutuklandı. 

Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltına alınan 6 müdür, 3 emniyet amiri, 2 komiser yardımcısı tutuklandı. 10 müdür, 5 emniyet amiri, 3 komiser, 8 komiser yardımcısı, 4 baş polis, 33 polis memuru ve 2 sivil memur ise, açığa alındı. Pamukkale Üniversitesi'nde 23 akademik, 19 idari personel açığa alınırken, Müftülük'ten 22, Vergi Dairesi'nden 18, Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 13'ü müdür 656 kişi açığa alındı. Denizli'de soruşturmalar kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden bir ve Ziraat Bankası'ndan bir kişi gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Tugay Komutanlığı'nda bir rütbeli asker ve 19 hakim ve savcı için ise arama kararı çıkarıldı. 20 kişinin araması sürüyor. 

Eskişehir'de 3 askeri pilot yakalandı


ESKİŞEHİR, (DHA)- ESKİŞEHİR Emniyet Müdürlüğü ekipleri, darbe girişimi ile ilgili 3 askeri pilotu yakalayarak gözaltına aldı.

Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin düzenlediği operasyonda Eskişehir'de görevli pilot Kurmay Albay Abdurrahman Aslan, Kurmay Yüzbaşı Pilot Volkan Boy ile Ankara'daki Akıncı Üssü'nde görevli Pilot Teğmen Feyyaz Karataş yakalandı. Gözaltına alınan 3 askeri pilotla ilgili soruşturmanın sürdürülüyor.

ANADOLU ADLİYESİ'NDE SORGULAR SONA ERDİ

Arzu KAYA/İstanbul, (DHA)- Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin haklarında soruşturma başlatılan 110 hakim ve savcıdan gözaltına alınan 102'sinin işlemleri sona erdi. Soruşturma kapsamında 64 hakim ve savcı tutuklanırken, 38 kişi serbest bırakıldı. 8 hakim ve savcı ise firari durumda.

102 HAKİM SAVCI GÖZALTINA ALINDI
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan Anadolu Adalet Sarayı'nda görevli 110 hakim ve savcıdan 102'si gözaltına alındı.

64 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI, 38'İ SERBEST BIRAKILDI
İşlemleri tamamlanan ve tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 102 şüpheliden 64'ü "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklandı. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, 34'ü adli kontrol hükümleri uygulanmak üzere 38 hakim ve savcının da serbest bırakılmasına karar verdi. 8 hakim ve savcı ise firari durumda.

Bingöl Kiğı Kaymakamı gözaltına alındı


BİNGÖL, (DHA) - BİNGÖL'de darbe girişiminde bulunan FETÖ/PYD soruşturması kapsamında Kiğı İlçesi Kaymakamı Mehmet Ayhan ile ilçede görev yapan 6 polis gözaltına alındı.

Bingöl Valiliği'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Ülkemizin demokratik hukuk düzenine, kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişine ve milli iradeye yönelik darbe girişiminde bulunan Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Kiğı İlçe Kaymakamı ile aynı ilçede görev yapan 6 emniyet personeli Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı üzerine gözaltına alınmıştır. FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik olarak ilimizde kapsamlı çalışmalar devam etmektedir" denildi.


Zonguldak'ta 2 hakim ve vali yardımcısı tutuklandı


Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA) - ZONGULDAK'ta darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan 22 yargı mensubunun ardından 2 hakim daha tutuklandı. Alaplı İlçesi'nde gözaltına alınan Kırşehir Vali Yardımcısı Zekai Erdem de tutuklandı. 

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmak', 'Türkiye genelinde hükümeti devirmeye ve anayasal düzeni cebren ilgaya teşebbüs etmek', 'Bu suçu işleyen FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 16 hakim ve 6 savcı tutuklandı. 2 kadın hakim ise adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağı uygulanarak serbest bırakıldı. 

Bugün de hakim daha gözalıtna alındı Hakimler, sabah erken saatlerde adliyeye sevk edildi. 2 hakim nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. 

KIRŞEHİR VALİ YARDIMCISI TUTUKLANDI

Soruşturma kapsamında açığa alınan Kırşehir Vali Yardımcısı Zekai Erdem de Zonguldak'ın Alaplı İlçesi'ndeki kayınpederinin evinde gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen Erdem, tutuklandı.

7 asker daha gözaltına alındı


İZMİR, (DHA) - İZMİR'de, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'i derdest etmek istediği öne sürülen Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen ile birlikte hareket ettiği gerekçesiyle 7 rütbeli asker gözaltına alındı.

Darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltılar devam ediyor. 15 Temmuz gecesi darbe girişimi sırasında iddiaya göre; Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Hakbilen'in emriyle, Orgeneral Abdullah Recep'in emir astsubayı Başçavuş Adnan Karaman ile Gaziemir İlçesi'ndeki Kara Havacılık Komutanlığı'nda görevli 6 rütbeli asker, helikopterle ordu karargahına gitti. Derdest edildikten sonra helikopterle Çiğli 2. Ana Jet Üssü'ne götürülmek istenen Orgeneral Recep, Tümgeneral Hakbilen'i ve emir astsubayı Başçavuş Adnan Karaman'ı etkisiz hale getirdi. Bu sırada helikopterle ordu karargahına gelmek üzere olan Yarbay Bahattin Akgül, yüzbaşılar Hakan Yukarki, Hacı İbrahim Çalışkan, Üsteğmen Serkan Çoban, astsubaylar Yasin Büyükaltay ve Yasin Sağkol, Çiğli 2. Ana Jet Üssü'ne geri döndü. Karargahtaki kamera kayıtları ve Orgeneral Recep'in şikayeti üzerine yapılan çalışmalar kapsamında, 7 asker polis tarafından gözaltına alındı. 

Darbe girişiminin ardından İzmir'de bugüne kadar 13'ü general ve amiral olmak üzere 63 asker tutuklandı. Tümgeneral Memduh Hakbilen de daha önce tutuklanmıştı.


Uşak'ta tutuklu hakim ve savcı sayısı 13 oldu


Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA) - UŞAK'ta darbe girişimi sonrası gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen, aralarında Balyoz Davası Hakimi Ömer Diken'in de bulunduğu 12 hakim ve savcının tutuklanmasının ardından hakim Neşe Acar da gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen Acar'ın tutuklanmasıyla sayı 13'e ulaştı.

Darbe girişimin ardından başlatılan soruşturma kapsamında aralarında Balyoz Davası'na bakan eski İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken'in de bulunduğu 12 hakim ve savcı dün tutuklandı. Aranan Hakim Neşe Acar da polis tarafından dün yakalanarak adliyeye sevk edildi. Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulanan hakim Neşe Acar, bugün tutuklandı. 

Uşak'ta tutuklanan hakim ve savcı sayısı 13'e çıkarken, olayla ilgili bir savcının daha arandığı öğrenildi.

Anadolu Adliyesi'nde darbe girişimi soruşturması: 59 hakim ve savcıya tutuklama


Arzu KAYA/İSTANBUL, (DHA)- ANADOLU Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin haklarında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan hakim ve savcı sayısı 59'a yükseldi.


102 HAKİM VE SAVCI GÖZALTINA ALINDI


Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan Anadolu Adalet Sarayı'nda görevli 110 hakim ve savcıdan 102'si gözaltına alındı. İşlemleri tamamlanan ve tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 93 şüpheliden 57'si "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklandı.


Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, 33'ü adli kontrol hükümleri uygulanmak üzere 36 hakim savcının da serbest bırakılmasına karar verdi.


2 HAKİM SAVCI İL DIŞINDA TUTUKLANDI, 1'İ SERBEST BIRAKILDI


Hakkında gözaltı kararı bulunan ve il dışında gözaltına alınan 5 hakim savcıdan da 2'si tutuklanırken, 1'i adli kontrolle serbest bırakıldı. 2 hakim savcının ise ifade işlemlerinin devam ettiği belirtildi.


TOPLAM 59 TUTUKLU, 37 SERBEST


Soruşturma kapsamında tutuklanan hakim ve savcı sayısı 59 olurken, 34'ü adli kontrol hükümleri kapsamında olmak üzere 37 şüpheli de serbest bırakıldı.


"KİMSEDEN TALİMAT ALMADIM"


Tutuklanan eski Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ve Anadolu Hakimi Nazım Kara'nın mahkemedeki sorgusunda darbeye teşebbüs ile ilgisinin bulunmadığını söyleyerek, "Olay gecesi izinli olduğum için Ankara'da evdeydim. Taşınma hazırlıkları yapıyordum. Olayı televizyondan öğrendim. Haberim olmadı. Sonrasında da bana herhangi bir kimseden görev teklifi ya da bilgi ulaştırılması söz konusu değildir. Bu suçlamaları kesinlikle reddediyorum. 25 yıllık hakimlik hayatım boyunca kimseden talimat almadım" dediği öğrenildi.


"2003 YILINDAN BERİ EVRAKLARDA İMZAM VARDIR"


Eski Ceza Tevkifevleri Genel Müdürü ve Anadolu Cumhuriyet Savcısı Mustafa Onuk ise, "Ben hiç adli tatil kullanmamıştım. Bu sene 5 gün iznimle birleştirip kullanacaktım. Karşıkaya'daydım. Trafikteyken bu darbe teşebbüsünü öğrendim" dedi. Cemaat yada FETÖ yanlısına fayda sağlayacak bir kararının olmadığını ileri süren Onuk, "Eğer böyle bir bağlantım var ise 2003 yılından beri bütün evraklarda imzam vardır. Bu evraklar bellidir. Bunlar ispatlansın. Benim herhangi bir irtibatımın bulunması mümkün değildir. Bizim devlet büyüklerinin verdiği talimat dışında her hangi bir irtibatımız olmadı" diye savunma yaptığı belirtildi.


"OKUR BENİ ÇOK SEVİYOR OLSAYDI..."


Tutuklanmasına karar verilen eski HSYK Genel Sekreter Yardımcısı ve Anadolu Hakimi Neslihan Ekinci ise, "Kurul üyelerinin seçimiyle 2010 yılında 3. Dairenin HSYK genel sekreter yardımcısı oldum. 2014 yılına kadar görev yaptım. Bana savcılıkta İbrahim Okur'un yakın arkadaşı olup olmadığımı sordular. Ben İbrahim Okur'la 2003 yılında Nesrin Yılmazcan aracılığıyla tanıştım. Daha sonra mesai arkadaşlığım oldu. Ben ailemin yanında okudum. Hiç bir yurtta kalmadım. İbrahim Okur benim komşumdu. Beni çok seviyor olsaydı 1. Dairede genel sekreter yardımcısı olarak çalıştırırdı. Benim herhangi bir şekilde FETÖ ile bağlantım yoktur" şeklinde ifade verdiği öğrenildi. Tutuklanan diğer şüphelilerin de hakimlik sorgusunda suçlamaları kabul etmediği kaydedildi.

Çorum'da 13 kişi tutuklandı


Yusuf ÇINAR/ÇORUM, (DHA) - ÇORUM'da darbe girişimiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 17 kişi’den 13'ü tutuklandı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir grup askerin darbe girişiminin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, 4'ü kadın 17 kişiyi gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgularının tamamlanmasının ardından şüpheliler bugün adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından nöbetçi mahkemeye sevk edilen 17 şüpheliden 13'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. 4 şüpheli ise adli kontrol altında tutulmak kaydıyla serbest bırakıldı.


Şırnak Vali Yardımcısı Şeker, tutuklandı


Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK, (DHA) - ŞIRNAK'ta, darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Vali Yardımcısı Serkan Şeker, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Şırnak Vali Yardımcısı Serkan Şeker, emniyetteki sorgusunun ardından adliyeye sevkedildi. Savcılıktaki ifade işleminin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevkedilen Şeker, tutuklanarak cezaevine konuldu.


Tekirdağ’da 5 polis tutuklandı



Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ, (DHA) - TEKİRDAĞ’da, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında açığa alınarak haklarında gözaltı kararı verilen ve ifade işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen 37 polisten 5’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu.

Askeri darbe girişiminin ardından Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü’nde görevli, aralarında ilçe emniyet müdürü, amir ve komiserlerin de bulunduğu 82 kişi açığa alındı. Savcılık tarafından haklarında gözaltı kararı verilen 58 polis ifadeleri için Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Emniyette işlemleri tamamlanan 37 polis elleri arkadan kelepçeli olarak dün Tekirdağ Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık sorgularının ardından 1 kişi serbest bırakılırken, sıralarında 36 şüpheli ise tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

İFADELER 17 SAAT SÜRDÜ

Tekirdağ Adliyesi’nde yaklaşık 17 saat süren savunma ve ifade alma işlemlerinin ardından Sulh Ceza Hakimliği 36 şüpheliyi adli kontrol şartıyla serbest bırakırken, 5 polis ise tutuklanarak cezaevine konuldu.

Bugünde emniyetteki ifade işlemleri tamamlanan 21 polis, Tekirdağ Adliyesi’ne sevk edildi. Yine elleri arkadan kelepçelenen polislerin sorguları sürüyor.

Ceyhan'da 10 hakim ve savcı tutuklandı


Ceyhun ÖZER/CEYHAN(Adana), (DHA) - ADANA'nın Ceyhan İlçesi'nde 10 hakim ve savcı tutuklandı.

Darbe girişimi sonrası FETÖ terör örgütüne yönelik Ceyhan'da başlatılan soruşturmada 5 cumhuriyet savcısı ile 9 hakim gözaltına alındı. Emniyetteki sorguları tamamlanan 14 hakim ve savcı, Ceyhan Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye çıkartılan şüphelilerden 5 savcı ile 5 hakim tutuklandı. 4 hakim ise yurt dışı çıkış yasağı konularak adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Öte yandan FETÖ soruşturması kapsamında Ceyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 10 emniyet mensubu da açığa alındı.

Karabük'te 3 polis tutuklandı, Bartın'da 12 gözaltı var

KARABÜK-BARTIN, (DHA)- KARABÜK’te, darbe girişimi ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3 komiser yardımcısı tutuklandı.

Darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Yenice İlçe Emniyet Amirliği'nde görevli komiser yardımcıları Ahmet Sait U., Bahattin Ç. ve İsmail T. gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilen komiser yardımcıları, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı.

BARTIN'DA 12 POLİS GÖZALTINDA

Bartın'da darbe girişimi ardından başlatılan soruşturmada 12 polis gözaltına alındı. 2 şube müdürü, 7 komiser yardımcısı, 3'ü polis memuru olmak üzere 12 polisin Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları sürüyor.

Eskişehir'de serbest kalan 1 hakim ile 1 savcı tutuklandı

ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR'de gözaltına alınıp çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılan hakim Duygu Eren ile Cumhuriyet Savcısı Vahide Kaya Saylan, savcılığın itirazı üzerine tutuklandı.

Darbe girişimin ardından Eskişehir'de 17 hakim ve savcı gözaltına alındı. Dün adliyeye sevk edilen 17 hakim ve savcıdan 13'ü tutukladı, 4'ünü de adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Cumhuriyet savcılığı, 1'inci İdare Mahkemesi Hakimi Duygu Eren ile Cumhuriyet Savcısı Vahide Kaya Saylan'ın serbest bırakılmasına itiraz etti. İtiraz üzerine haklarında yakalama kararı çıkartılan hakim Duygu Eren ve savcı Vahide Kaya Saylan polis tarafından gözaltına alındı. Eren ve Saylan çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Eskişehir H tipi Cezaevi'ne gönderildi.

17- 25 Aralık'ta FETÖ'cüleri dağıtan Adana İstihbarat Müdürü de gözaltına alındı

ADANA, (DHA) - ADANA'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Reşat Özdemir gözaltına alındı. Özdemir, 17- 25 Aralık soruşturmasının ardından İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli 80 polisi, Gülen Cemaati'ne yakınlığı nedeniyle başka birimlere göndermişti.

Darbe girişiminin ardından yürütülen operasyonlarda Adana eski Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü Yusuf Ziya Toprak tutuklandı. Eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü Ahmet Mithat Dobur'a ev hapsi cezası verilirken, Adana'da aralarında müdür ve amirlerin de bulunduğu 93 polis hakkında inceleme yürütülüyor. Bu kapsamında 3'üncü Sınıf Emniyet Müdürü İstihbarat Şube Müdürü Reşat Özdemir de gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilmesinin ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülen Özdemir sorguya alındı.

5 yıldır Adana'da görev yapan Özdemir'in yetkili olduğu dönemde, 17- 25 Aralık soruşturmasının ardından İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli 80 polis, Gülen Cemaati'ne yakınlığı nedeniyle başka birimlere gönderilmişti.


Antalya'da FETÖ'den 50 tutuklama

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında haklarında işlem yapılan kişi sayısı 998'e çıktı. Sorgularının ardından mahkemeye çıkartılan 45 hakim-savcı, 3 asker, 1 emniyet görevlisi, 1'i de sivil toplam 50 kişi ise tutuklandı. 13 hakim-savcı, 1 asker ve Alanya'nın eski kaymakamı Erhan Özdemir firari aranıyor.

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından tüm yurtta olduğu gibi Antalya'da da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında 991 kamu personeli ve 7 sivil hakkında açığa alma, gözaltı işlemi uygulandı. Görevden uzaklaştırılanlar arasında yer alan Vali Yardımcısı Bilal Çelik ve Serik Kaymakamı Rıfat Altan gözaltına alındı. Alanya kaymakamıyken Kayseri Vali Yardımcılığına atanan Erhan Özdemir ise firari olarak gözüküyor.

35 ASKERDEN 1'İ FİRARDA

Antalya Valiliği'nden yapılan açıklamada, darbe girişimi sonrasındaki operasyonlarda Emniyet Müdürlüğü bünyesinde toplam 103 personel görevinden uzaklaştırıldı, 1'i tutuklandı. Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül, Burdur Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Metin Karagöz'ün de aralarında bulunduğu toplam 35 askere yönelik işlemler yürütülüyor. 3 komutan tutuklanırken, 22 askeri mensup serbest bırakıldı. Halen 7 asker gözaltında. 2 asker başka ile teslim edildi, 1 asker de firari durumda.

45 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI, 13'Ü FİRARDA

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Antalya ve ilçelerindeki adliyelerde görevli toplam 68 hakim ve savcı hakkında işlem başlatıldı. Bunlardan 45'i tutuklandı. 7 hakim ve savcı denetimli olarak serbest bırakılırken, 1'inin gözaltı süreci devam ediyor. 2 hakim ve savcı başka ile teslim edilirken, 13 hakim ve savcı ise firarda.

MİLLİ EĞİTİM'DE 734 KİŞİ AÇIĞA ALINDI

Görevden uzaklaştırmada en büyük sayı ise Milli Eğitim Müdürlüğü'nde gerçekleşti. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü'nce çoğunluğu öğretmen olmak üzere 734 personel FETÖ/PDY soruşturması kapsamında görevlerinden uzaklaştırıldı. Sivil olarak bu kapsamda gözaltına alınan 7 kişiden 1'i tutuklandı, 4'ü serbest bırakıldı, 2'sinin ise gözaltı işlemi sürüyor.

DİĞER KURUMLARDAKİ UZAKLAŞTIRMALAR

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarında da çok sayıda açığa alma işlemi gerçekleştirildi. İl Müftülüğü'nde 18, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde 1, Defterdarlık'ta 3, Tapu ve Kadastro'da 4, Gelir İdaresi Başkanlığı'nda 17, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde 2, Sağlık Müdürlüğü'nde 2, Alanya Liman Başkanlığı'nda 1 kamu görevlisi görevlerinden uzaklaştırıldı.

15 KİŞİ FİRARDA

Toplamda ise soruşturmaya konu 998 kişiden 884 kamu personeli açığa alındı. 50 kişi tutuklandı, 12 kişinin gözaltı süreci devam ediyor, 33 kişi serbest bırakıldı, 4 kişi başka illere teslim edildi. Toplamda 15 kişi ise firari durumda.

Sarp Sınır Kapısı’nda 2 yarbay ve 1 hakim yakalandı

Muhammet KAÇAR/HOPA(Artvin), (DHA)- ARTVİN’in Hopa İlçesi’nde, Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a kaçmaya çalışan 2 yarbay ile 1 hakim yakalandı.

Darbe girişimi ardından bazı asker ve kamu görevlilerinin Sarp Sınır Kapısı üzerinden Gürcistan’a kaçacağı yönünde alınan duyumlar üzerine sınırda güvenlik önlemleri artırıldı.

Sarp Sınır Kapısı’ndan önceki gece Gürcistan’a geçmeye çalışan Genelkurmay Başkanlığı’nda görevli 1’i kurmay 2 yarbay polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. İsimleri açıklanmayan 2 yarbay ifadelerinin ardından Ankara’ya gönderildi.

Bu arada, sabah saatlerinde, Kemalpaşa Beldesi balıkçı barınağında denetim yapan polisler şüphe üzerine bir kişiyi sorguya aldı. 'Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla aranan Şanlıurfa Adliyesi'nde görevli hakim M.K. olduğu tespit edilen kişi gözaltına alındı. Sarp Sınır Kapısı'nda görev yapan ve hakkında idari işlem başlatılan 1 başkomiser de, Artvin Emniyet Müdürlüğü Personel Şube Müdürlüğü'nde görevlendirildi. 

Tutuklanan Tuğgeneral Gündüz, darbeden 2 gün önce Marmaris'e gitmiş

İsmail AKKAYA- Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA) - KONYA'da darbe girişimin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz'ün, darbe girişiminden 2 gün önce Marmaris'e gittiği ortaya çıktı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı darbe girişiminin ardından operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında aralarında şu ana kadar Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz'ün de bulunduğu 37 rütbeli asker tutuklandı, 15'i de adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. 

Soruşturma sırasında Tuğgeneral Gündüz'ün, darbe girişiminden 2 gün önce Marmaris'e gittiği ortaya çıktı. Darbecilerin Marmaris saldırısıyla bağlantısı olup olmadığı araştırılan Tuğgeneral Gündüz, darbe girişiminden 2 gün sonra Konya'da Hava Savunma Okulu yolunda yakalandı. İfadesinde ailesiyle tatil yaptığını belirten ve darbe girişimi suçlamalarını kabul etmediği belirtilen Gündüz'ün, Konya'ya gelirken ve gözaltına iken sık sık fenalaştığı öğrenildi.

Denizli'de 6 tutuklama 

DENİZLİ, (DHA)- DENİZLİ'nin Çameli İlçesi'nde, darbe girişimi sonrası başlatılan çalışmada kamu çalışanların da aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 6 zanlı da tutuklandı. 

Çameli'de, darbe girişimi ardından 'Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında banka çalışanı B.D., kalkınma kooperatifinde mühendis M.G. ile esnaf olan H.G., İ.E. E.A. ve R.C. gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından zanlılar adliyeye sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, 6 şüphelinin tutuklanmasına karar verdi.

İSTANBUL'DAKİ DARBE GİRİŞİMİ TUTUKLAMALARINDA SON DURUM

Özden ATİK/İSTANBUL, (DHA)- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmada savcılıkça ifadeleri tamamlanarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen aralarında general, amiral, askeri hakim, askeri savcı, subay, astsubay, uzman çavuş, er, asker öğrenci, polis ve özel güvenliğin de aralarında bulunduğu 1855 kişi tutuklandı.
ağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nda mahkemeye sevk edilen 1855 kişi "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak " suçlarından tutuklandı. 

179 KİŞİNİN İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR
311 kişi adli kontol hükümleri uygulanarak serbest bırakılırken, 276 kişi ise mahkemeden direkt serbest bırakıldı. 179 kişinin adliyeye sevki beklenirken olaylara karıştığı belirlenen 2 askerin ise hastanedeki tedavisinin sürdüğü belirtildi.
Bu arada savcılıkça 49 kişinin serbest bırakılmasına itirazda bulunuldu.

Denizli'de 9 polise daha gözaltı

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA) - DARBE girişimi sonrası 52 polisin açığa alındığı Denizli'de bu kez, bazı emniyet müdürleriyle birlikte 9 polis gözaltına alındı. 

Denizli Emniyet Müdürlüğü'nde yürütülen soruşturma kapsamında ilk olarak, il merkezinde 52 polis görevden uzaklaştırılarak açığa alındı. Yürütülen soruşturmada bu kez Tavas İlçe Emniyet Müdürü M.Ç. ile 2 polis memuru, Kale İlçesi'nde komiser yardımcısı R.A., Sarayköy İlçesi'nde 1 komiser ile 3 polis, Güney İlçe Emniyet Amiri B.S. gözaltına alındı.

Çameli İlçesi'nde de bir kişi 'FETÖ/PDY üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alındı, sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Bu kişinin evinde polisler tarafından yapılan aramada ise Fethullah Gülen kitapları ve belgeler ele geçirildiği belirtildi. 

Denizli'de 2 yurt müdürü tutuklandı


Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)-DENİZLİ'nin Kale İlçesi'nde, Fethullaçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında bir dernek ile kız ve erkek öğrenci yurtlarına düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 3'ü kadın 6 kişiden, 2 yurt müdürü tutuklandı. Diğer zanlılar serbest bırakıldı. 

Kale İlçesi'nde önceki gece polis, FETÖ soruşturması çerçevesinde erkek öğrenci yurdundaki kazan dairesinde Fethullah Gülen'e ait kitap ve belgelerin yakıldığı ihbarı üzerine harekete geçti. Bu yurt ile birlikte, İlçe Müftülüğü binası altındaki Kale Eğitim ve Kültür Gönüllüleri Dayanışma Derneği ve bu derneğe bağlı bir kız ve iki erkek öğrenci yurduna eş zamanlı baskın yapıldı. Dernek ve erkek öğrenci yurtlarında yapılan aramalarda Fethullah Gülen'in kitapları ve dergiler ele geçirildi. 

Cevherpaşa Erkek Öğrenci Yurdu'nun kazan dairesinde yapılan aramada yakılmış 1 cep telefonu, USB bellek, bilgisayar parçaları ve 1 adet kayıt cihazı bulundu. Hacı Havva Üstek Kız Yurdu'nda ise 1 askeri kamuflaj elbise, 6 bilgisayar, 1 kayıt cihazı ele geçirilirken, kazan dairesinde yine yakılmış kitaplar ve belgelerin külleri bulundu.

Kale İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlediği operasyonda yurtların müdürleri ve görevlileri olan İ.K., M.N.Ö. ve A.E. adlı erkek personel ile H.E., M.K., ve A.D. adlı kadınlar gözaltına alındı. 3'ü kadın toplam 6 kişi, İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadelerinin ardından 'devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma' suçlamasıyla mahkemeye çıkarılmak üzere Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. Yurt müdürleri İ.K. ile A.E. çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanırken, kadın zanlılardan H.E. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğerleri ise ifadelerinin ardından savcılık tarafından serbest bırakıldı. 

Giresun Emniyet Müdür Yardımcısı tutuklandı

Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)- DARBE girişimi sonrasında başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan Giresun Emniyet Müdür Yardımcısı Adem Haktanıyan, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gözaltına alınan Haktanıyan, dün gece sevk edildiği mahkemece tutuklanarak Giresun E Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Bulancak ve Piraziz ilçelerinde de 6 polis gözaltına alındı. Giresun'da gözaltına alınan polis sayısı 27'ye çıktı.

5 ASKER TUTUKLANDI

Giresun'da, darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında 19 Temmuz’da gözaltına alınan Giresun İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Erol Çetin ve Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkan Vekili Kurmay Binbaşı Ayhan Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 5 asker, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan askerler tutuklandı.

İstanbul'da gözaltına alınan askerlerin rütbeleri belli oldu

Çağatay KENARLI/İSTANBUL, (DHA) DARBE girişimiyle ilgili İstanbul'da gözaltına alınan askerlerin rütbeleri de belli oldu. 

İstanbul'da 15 Temmuz'dan bu yana, 8 tümgeneral, 1 tümamiral, 10 tuğgeneral, 1 tuğamiral, 29 albay, 24 yarbay, 40 binbaşı, 93 yüzbaşı, 76 üsteğmen, 39 teğmen, 15 asteğmen, 116 astsubay, 240 uzmançavuş gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bin 602 er ve erbaş ile 357 askeri öğrenci yeralıyor.

Konya'da 35 hakim ve savcı tutuklandı

KONYA, (DHA) - KONYA'da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 45 hakim ve savcıdan 35'i, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, 3'ü adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. 7 hakim ve savcının yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı Savcılığı darbe girişiminin ardından 'Anayasayı ihlal ve silahlı terör gürütüne (FETÖ/PDY) üye olma' suçlarından soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında 45 hakim ve savcı hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Gözaltına alınan 38 hakim ve savcıdan 35'i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, 3'ü adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. 7 hakim ve savcının yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Hakkında soruşturma başlatılan hakim ve savcıların baktıkları dava ve dosyaların da tek tek inceleme altına alındığı öğrenildi. Yapılan incelemenin ardından suç teşkil eden bir duruma rastlanırsa, ona göre yasal işlem yapılacağı öğrenildi.

Samsun'da 14 emniyet mensubu gözaltına alındı

Hakan ÇELİKBAŞ/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN'da aralarında rütbelilerin de bulunduğu 14 emniyet mensubu gözaltına alındı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir grubun darbe girişiminde bulunmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında Samsun'un Ladik İlçesi'nde 8, Terme İlçesi'nde 6 olmak üzere toplam 14 emniyet mensubu gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında rütbelilerin de bulunduğu belirtildi. 

Öte yandan daha önce de İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 71 emniyet mensubu açığa alınarak görevden uzaklaştırılmıştı.

Elazığ’da şafak baskını: 18 gözaltı

Şahismail GEZİCİ/ ELAZIĞ, (DHA)- ELAZIĞ'da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında asker ile polisin ortak düzenlediği operasyonda, aralarında subayların da bulunduğu 18 asker gözaltına alındı.

15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle FETÖ/PDY hakkında başlatılan soruşturmalar kapsamında, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla FETÖ/PDY bağlantılı olduğu ileri sürülen, aralarında 1 albay, 1 yüzbaşı, 2 teğmenin de olduğu 18 asker gözaltına alındı. Sabahın erken saatlerinde eş zamanlı olarak askerlerin kaldıkları lojmanlara yapılan baskında 18 asker gözaltına alınırken, evlerdeki aramaların sürdüğü öğrenildi. 

Erzincan' da 24 askeri personel gözaltına alındı

Recep DEMİRCİ/ERZİNCAN, (DHA) - ERZİNCAN'da 3'ncü Ordu Komutanlığı ve 59'uncu Topçu Er Eğitim Tugayına düzenlenen operasyonda 24 askeri personel gözaltına alındı. 

Emniyet Müdürlüğü, başarısız darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde dün gece 3'ncü Ordu Komutanlığı ve 59'uncu Topçu Er Eğitim Tugayına operasyon düzenledi. Operasyonda haklarında gözaltı kararı çıkarılan 2 albay, 1 yarbay, 4 binbaşı, 4 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 11 astsubay ve 1 uzman çavuştan oluşan 26 askeri personelden 24'ü yakalanarak gözaltına alındı. Firarda olan 1 binbaşı ve 1 üsteğmenin yalanması için çalışmalar devam ediyor.

Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda görevli 8 subay tutuklandı

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA) - FETULLAHÇI Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nda görevli 1 albay, 1 yarbay, 2 binbaşı, 1 yüzbaşı ve 3 teğmen ile 1 yurt müdürü tutuklandı. 

Isparta Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri, darbe girişimiyle bağlantılı olduğu belirlenen Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nda görevli 1 albay, 1 yarbay, 2 binbaşı, 1 yüzbaşı ve 3 teğmeni gözaltına aldı. Şüpheliler, Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından sevk edildikleri sulh ceza hakimliğince 'Anayasal düzene karşı işlenen suçlar' kapsamında tutuklandı. 

YURT MÜDÜRÜ TUTUKLANDI 

Yine soruşturma kapsamında özel bir yurtta arama yapıldı. Bilgisayar hard disklerine ve bazı evraklara el koyan polis, yurt müdürü Bünyamin Başar'ı gözaltına aldı. Başar, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince, 'FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak', 'Terör örgütü adına faaliyette bulunmak', 'Suça konu delilleri kaçırmaya ve yok etmeye çalışmak' suçlarından tutuklandı.

Darbe girişimi soruşturması kapsamında Eğirdir İlçe Müftüsü Sait Ekerim, 10 Diyanet personeli, Devlet Su İşleri 18'inci Bölge Müdürlüğü'nde görevli 5 mühendis, Isparta Kredi Yurtlar Müdürlüğü'nde görevli 3 personel de açığa alındı.

Aksaray'da 55 polis gözaltına alındı

Hasan BÖLÜKBAŞ/AKSARAY, (DHA) - AKSARAY'da darbe girşiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 55 polis gözaltına alındı.

Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı darbe girişiminin ardından soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması üyesi olduğu iddiasıyla İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 18 şube müdürü, 5 emniyet amiri, 14 komiser ve komiser yardımcısı ile 18 polis memuru olmak üzere toplam 55 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde arama yapıldı. 

Soruşturma sürüyor.
Bünyan Kaymakamı, Şanlıurfa'da tutuklandı

Ömer PINAR/ŞANLIURFA, (DHA) - DARBE girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, bir önceki görev yeri Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde gözaltına alınan Kayseri'nin Bünyan İlçesi Kaymakamı Deniz Zeyrek, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Bünyan Kaymakamı Deniz Zeyrek, İçişleri Bakanlığı kararıyla açığa alındı. Soruşturma kapsamında Kaymakam Zeyrek eski görev yeri Birecik'te gözaltına alındı. Zeyrek ve Şanlıurfa'da gözaltına alınan 2 polis, bugün adliyeye sevk edildi. Zeyrek ile 2 polis memuru çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu.



Köyceğiz'de 21 gözaltı

Cihan KAYA/KÖYCEĞİZ (Muğla), (DHA) - MUĞLA'nın Köyceğiz İlçesi'nde, darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında kamu personelinin de bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı.

Darbe girişimi sonrası Köyceğiz'de başlatılan soruşturmalar kapsamındaki gözaltılar sürüyor. Muğla İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Köyceğiz İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bu sabah kentte eş zamanlı operasyon düzenledi. Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olduğu ve mali destek sağladığı iddiasıyla 8 esnaf, 11 öğretmen, bir komiser ile bir polis memuru olmak üzere 21 kişi gözaltına alındı. Emniyete götürülen şüphelilerin sorgusunun sürdüğü bildirildi.

MAK Filo Komutanı Yarbay: Helikopterle İstanbul'a gidince öğrendim, iş işten geçmişti 

Tolga YANIK-Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA)- KONYA'da darbe girişimi ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Orhan Gündüz, 3'üncü Ana Jet Üssü Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk ve 135'nci MAK (Muharebe Arama Kurtarma) Filo Komutanı Yarbay Alparslan Şahin'in de aralarında bulunduğu toplam 37 rütbeli asker tutuklandı, 15 kişi de adli kontrol koşuluyla serbest bırakıldı. Moda Deniz Kulübü'ndeki düğüne baskın düzenleyen MAK Filo Komutanı Yarbay Alparslan Şahin'in ifadesinde, "Ekibimle helikoptere bindim ve İstanbul'a hareket ettik. Gidince konunun ne olduğunu öğrendik. Artık bizim için iş işten geçmiş oldu" dediği belirtildi.

Geçen 15 Temmuz günü gerçekleşen darbe girişimi ardından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz, 3'üncü Ana Jet Üssü Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk ve 135'nci MAK Filo Komutanı Yarbay Alparslan Şahin'in de aralarında bulunduğu 54 asker gözaltına alındı. Soruşturması tamamlanan askerler, farklı zamanlarda gruplar halinde adliyeye sevk edildi. Tuğgeneral Orhan Gündüz, Kurmay Albay Mustafa Ertürk ve Yarbay Alparslan Şahin'in de aralarında bulunduğu toplam 37 rütbeli asker çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 15 kişide adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. 2 kişinin sorgusunun da sürdüğü öğrenildi.

ASKERE İKİNCİ DALGA OPERASYONU

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olduğu ileri sürülen rütbeli askerler içinde ikinci dalga operasyonu düzenlendi. Gece yapılan operasyona aralarında 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nın da görevle askerlerin de bulunduğu 37 asker hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı, diğer askeri birlikler, lojmanlar ve daha önceden belirlenen adreslere eş zamanlı yapılan baskında 16 asker gözaltına alındı. 21 askerin yakalanması için çalışmalarında sürdüğü belirtildi. 

MAK FİLO KOMUTANI: İŞ İŞTEN GEÇMİŞTİ

Tutuklanan askerler arasında Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan 2 helikopter ve 6 askeri araçla 7'şer kişilik 6 timle İstanbul'a gidip Moda Deniz Kulübü'ndeki düğünü basıp aralarında Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın da aralarında bulunduğu generalleri rehin alıp kaçırdığı öne sürülen askerler de bulunuyor. Baskını düzenleyen 135'inci MAK Filo Komutanı Yarbay Alparslan Şahin'in ifadesinde, helikopterle İstanbul'a indikten sonra durumu öğrendiklerini ileri sürerek, "Gideceğimiz görevin tam olarak ne olduğunu bilmiyordum. Ekibimle helikoptere bindim ve İstanbul'a hareket ettik. Gidince konunun ne olduğunu öğrendik. Artık bizim için iş işten geçmiş oldu" dediği bildirildi. Tutuklanan askerlerden bazılarının Fethullah Gülen Cemaatiyle bağlantılı olduklarını itiraf ettiği de belirtildi. 


Ağrı'da 5 polis, Doğubayazıt'ta 7 asker tutuklandı

Yusuf İBA/ AĞRI, (DHA)- AĞRI Valiliği darbe girişimi ardından gözaltına alınan polislerden 5'i tutuklandı. Doğubayazıt'ta ise 'adli kontrol' koşuluyla serbest bırakılan 7 asker, savcının itirazı üzerine tutuklanmasına karar verildi. 

Valilikten verilen bilgiye göre, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından yapılan darbe girişiminden sonra gözaltına alınan polislerden 5 kişi tutuklandı. Ayrıca Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde darbe girişimi soruşturması kapsamında Doğubayazıt 1'inci Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan'ın da aralarında bulunduğu 11 rütbeli asker ile 3 hakim ve savcının tutuklanması ardından adli kontrol koşuluyla serbest bırakılan 7 asker daha savcının itirazı üzerine Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanarak Ağrı M Tipi Cezaevi'ne konuldu.

Siirt'te 22 polis gözaltına alındı

Turan KOYUNCU/SİİRT, (DHA)- DARBE girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Siirt Emniyet Müdürlüğü'ndeki çeşitli kademelerde görevli 22 polis, gözaltına alındı.

Darbe girişimiyle ilgili Siirt'te başlatılan soruşturma kapsamında, emniyet müdürlüğünün çeşitli kademelerinde görevli ve çeşitli rütbelerdeki 22 polis, gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü tarafından, yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Siirt'te FTÖ/PDY terör örgütü tarafından kalkışma hareketine karşı soruşturma kapsamında 22 polis gözaltına alındı. 15 Temmuz günü FTÖ/PDY terör örgütünün darbe girişimi ile ilgili olarak ilimizde devam eden soruşturma kapsamında biri komiser, 2'si komiser yardımcısı ve 19' u polis memuru olmak üzere toplam 22 Siirt Emniyet Müdürlüğü personeli gözaltına alındı. Biri emniyet amiri 4 firari şüphelinin aranmasına devam ediliyor."

Hakkari'de 1 başkomiser ve 2 komiser tutuklandı

Behçet DALMAZ/ HAKKARİ, (DHA)- DARBE girişimi ardından Ankara'dan gelen bir yüzbaşı ile görüştükleri için gözaltına alınan ve dün mahkemeye çıkarılan 1 başkomiser ve 2 komiser, tutuklandı.

Darbe girişimi gecesi Ankara'dan gelen Yüzbaşı İsmail Yıldırım ile görüştükleri için gözaltına alınan Hakkari Emniyet Müdürlüğü Atatürk Polis Merkezi'nde görevli komiserler Übeydullah Çelik, Cihan Kervan ve Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görevli Başkomiser Hüseyin Duş, dün öğle saatlerinde güvenlik önlemleri altında mahkemeye çıkarıldı. Çelik, Kervan ve Duş, tutuklandı.


BOĞAZ KÖPRÜLERİNİ KAPATMAKLA GÖREVLENDİRİLEN ALBAY, ANTALYA'DA YAKALANDI

Yılmaz KILIÇKAYA-Bülent TATOĞULLARI/ANTALYA, (DHA)- FETULLAHÇI Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul'da Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kapatmakla görevlendirildiği belirlenen Kurmay Albay Muammer Aygar, Antalya'da gözaltına alındı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri, FETÖ mensubu subayların darbe girişimini yönetmek için Whatsapp'ta oluşturdukları grup üzerinden yazışma yaptığı ve darbe girişiminde Boğaz köprülerini kapatmakla görevlendirildiği tespit edilen Kuleli Askeri Lisesi Okul Komutanı Kurmay Albay Muammer Aygar'ın Antalya'da olduğunu tespit etti. Muratpaşa İlçesi'nde bir akrabasının evinde olduğu belirlenen Muammer Aygar, akşam saatlerinde yapılan operasyonla gözaltına alındı. Operasyonda, Aygar'a yardım ettiği ileri sürülen akrabası S.B. de gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'ndeki kimlik tespiti ardından Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sema Yazar Semt Polikliniği'nde sağlık kontrolünden geçirilen Muammer Aygar ve S.B., sorguları yapılmak üzere Terörle Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Muammer Aygar'ın FETÖ mensubu subayların darbe girişimini yönetmek için 15 Temmuz'da Whatsapp'ta oluşturdukları grup üzerinden diğer darbeci askerlerle yazışmalar yaptığı belirlenmişti. Yazışmalarda Muammer Aygar'ın "Kuleli'de yoğun çatışma var gruba ateş ediyoruz", "İkinci köprüye uçakla hava taarruzu değerlendirilebilir mi?" ve "Çengelköy'de direnen 4 kişiyi vurduk. Sorun yok" gibi ifadeler kullandığı belirtilmişti.

GARDIROBA SAKLANMIŞ

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul'da Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kapatmakla görevlendirildiği belirlenen Kurmay Albay Muammer Aygar'ın, dün akşam Antalya'da yakalanmasıyla ilgili detaylar ortaya çıktı. 

Kurmay Albay Aygar'ın, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine 16 Temmuz sabahı otomobille Antalya'ya geldiği, o günden bu yana aynı zamanda akrabası olan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sefai Bilgin'in evinde saklandığı belirlendi. Kurmay Albay Aygar'ın, dün akşam saatlerinde Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekiplerinin baskını sırasında yatak odasında gardıroba saklandığı öne sürüldü.

Evde yapılan aramada çok sayıda dijital materyal ile Albay Aygar'a ait ruhsatlı 2 tabanca ele geçirildi. 

Kurmay Albay Muammer Aygar'ın, polisteki işlemlerinin ardından bugün İstanbul'a gönderileceği kaydedildi.



69 ASKER DAHA TUTUKLANDI


Çağatay KENARLI/ İSTANBUL,(DHA) 15 Temmuz darbe girişiminde Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı'nı basan Metris Kışlası'nda görevli 9 rütbeli toplam 69 asker, Esenler İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.

Savcılık sorgularının ardından Üsteğmen Muzaffer Dikencik, Asteğmen Berkay Demir, Astsubay Üst Çavuş Ali Aydoğan, Uzman Çavuş Feyyaz Yörük, Uzman Çavuş Reşat Ardıl, Uzman Çavuş Arif Emre Esen, Uzman Çavuş Cem Karaaslan, Uzman Çavuş Fahrettin Kemal ve Uzman Çavuş Şahin Kurt ile 60 er tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Sulh Ceza Hakimliği'nce sorgulanan 69 şüpheli asker, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından tutuklandı.

ESKİ TEM ŞUBE MÜDÜRÜ TUTUKLANDI

Adliyeye sevk edilen Adana eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü Ahmet Mithat Dobur ve eski Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü Yusuf Ziya Toprak, tutuklanma talebiyle hakim karşısına çıktı. Eski TEM Şube Müdürü Toprak tutuklanırken, Dobur'a ise ev hapsi cezası ve yurtdışına çıkma yasağı verildi. 

Diyarbakır'da 34 hakim ve savcı, 27 asker tutuklandı


Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen darbe teşebbüsü soruşturması kapsamında bu akşama kadar 34'ü hakim ve savcı, 27'si asker olmak üzere toplam 61 kişi tutuklandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri içinden bir grubun düzenlediği darbe teşebbüsünün ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden işlemleri tamamlananlar adliyeye sevk edilirken, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın emniyetteki sorguları devam ediyor. 

Darbe soruşturma kapsamında şu ana kadar savcılık sorguları tamamlanıp Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 34 hakim ve savcı ile 27 askerin tutuklandığı öğrenildi. "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "Silahlı terör örgütü Kurmak" suçlarından tutuklanan 61 şüpheli Diyarbakır E Tipi ve D Tipi cezaevlerine gönderilirken, soruşturmanın devam ettiği öğrenildi. 

Anadolu Adliyesi'nde darbe girişimi soruşturması: 40 tutuklama


Arzu KAYA/İSTANBUL, (DHA)- ANADOLU Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin haklarında soruşturma başlatılan 110 hakim ve savcıdan 99'u gözaltına alındı; 11 hakim ve savcı ise firari durumda. Mahkemeye sevk edilen hakim ve savcılardan 40'ı tutuklandı; 19'u adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. 40 hakim ve savcının savcılıktaki işlemleri ise devam ediyor.


33 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI


Gözaltına alınan ilk grup hakim ve savcıdan 49'unun işlemleri sona erdi. 49 hakim ve savcıdan 33'ü "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklanırken 16'sı ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.


BAKIMA MUHTAÇ ÇOCUKLARININ BULUNMASI...


Serbest kalanlar arasında bulunan 6 kadın hakim ve savcının ise "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarını işlediklerine dair somut delil olmasına rağmen, bakıma muhtaç çocuklarının bulunması ve bir kısmının eşlerinin de aynı soruşturma kapsamında tutuklanmış olması nedeniyle adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldığı öğrenildi.


ESKİ DAİRE BAŞKANI DA TUTUKLANDI


Öte yandan Eski Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Asayiş ve Güvenlik Hizmetlerinden Sorumlu Daire Başkanı ve Anadolu Asliye Ceza Hakimi Remzi Gemici de tutuklananlar arasında. Hakim Gemici'nin sorgusunda neden böyle bir suçlama ile karşı karşıya olduğunu bilmediğini söyleyerek, "Ne dershanelerine, ne evlerine gittim. Kendileriyle herhangi bir ilişkim olmamıştır. Darbe lafından dahi rahatsız biri olarak darbe girişimini lanetliyorum. Cuma günü nöbet iznim vardı. Cumartesi-pazarla birleştirip memleketteki yaylayla ilgili programa katılacaktım. Televizyondan haberleri duyunca programımı iptal ettim" dediği öğrenildi.


7 HAKİM SAVCI DAHA TUTUKLANDI


İkinci grupta bulunan 50 hakim ve savcının ifade işlemlerine başlandı. İfadesi sonlanan ve tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 10 hakim ve savcıdan 7'si tutuklanırken 3'ü adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. 40 hakim ve savcının ise savcılıktaki işlemleri devam ediyor.



Bursa'da 3 asker daha tutuklandı

Halil ÖZÇOBAN/BURSA, (DHA)- DARBE girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nde başlatılan operasyonlar devam ediyor. Bursa'da gözaltına alınan bir yüzbaşı ile iki astsubay başçavuş tutuklanarak cezaevine kondu.

Geçtiğimiz cuma akşamı yaşanan başırısız darbe girişiminin ardından Bursa'da bir yüzbaşı ile iki astsubay başçavuş daha gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulamaları tamamlanan üç zanlı bugün, 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçlarından adliyeye çıkartıldı. Savcılıkta ifade veren üç asker daha sonra tutuklanarak cezaevine konuldu. 

Böylece Bursa'da, aralarında İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş'un da bulunduğu 14 subay tutuklanmış 

İZMİR'DE 12 ASKER TUTUKLANDI

İZMİR (DHA)
İzmir'deki Ege Ordusu Komutanlığı ve Maltepe Askeri Lisesi'nde darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında yapılan aramalar sonrası gözaltına alınan ve "Ege Ordusu'nu işgal etmek", "Komutanı rehin almak" ile "Darbe girişimi" suçlamalarıyla adliyeye sevk edilen 12 asker tutuklandı.



Elazığ'da kurmay albay tutuklandı


Şahismail GEZİCİ/ ELAZIĞ, (DHA)- DARBE girişimi soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan Kurmay Albay Erdal Toğaç, bugün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli 152 personel de açığa alındı.

15 Temmuz gecesi gerçekleştirilmek istenen darbe girişimi sonrası başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında dün Elazığ Orduevi'nde gözaltına alınan Kurmay Albay Erdal Toğaç, sorgusunun tamamlanmasının ardından bugün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.

Kurmay Albay Erdal Toğaç, Genelkurmay Başkanlığı tarafından Azarbeycan'da dış görevde bulunduğu, ancak darbeciler tarafından atandığı Muş Komando Tabur Komutanlığı Yardımcılığı görevine gitmek için Elazığ Orduevi'nde konakladığı sırada polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ 152 KİŞİ AÇIĞA ALINDI

Öte yandan, Fethullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) tarafından yapılan darbe girişimi sonrasında Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli 152 personel açığa alındı. Elazığ'da 15 Temmuz FETÖ/PDY darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında, valilik kararıyla il milli eğitim müdürlüğünden 3 öğretmen açığa alınmıştı. Bakanlık kararıyla açığa alınanların sayısı 152 oldu. Açığa alınanların çoğunluğunun öğretmen olduğu öğrenildi.

HAKİM VE AVUKAT OLAN EŞİ DE TUTUKLANDI

Ayrıca İl Müftülüğü'nde 3 din görevlisi, Ticaret İl Müdürlüğü'nde 1 mühendis, Aile ve Sosyal politikalar İl Müdürlüğü'nde görevli 1 ayniyet saymanı ve bir avukat, avukatın eşinin de dün tutuklanan hakim savcılar arsında bulunan bir hakim olduğu belirtildi.



Tuğamiral Doğan ve Deniz Albay Öztürk tutuklandı


Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, (DHA)- ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ile Deniz Albay Mustafa Kemal Öztürk, darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandı.

Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada dün gözaltına alınan Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ile Deniz Albay Mustafa Kemal Öztürk, emniyetteki işlemlerinin ardından sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Tuğamiral Doğan ve Deniz Albay Öztürk, savcılıktaki ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.




Diyarbakır 8'inci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kartepe tutuklandı


Felat BOZARSLAN/ DİYARBAKIR, (DHA)- DARBE girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan Diyarbakır 8'inci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe, tutuklandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan bazı subayların kalkıştığı darbe teşebbüsü soruşturması Diyarbakır'da da devam ediyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Diyarbakır 8'inci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe, Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından savcılığa çıkarıldı. Savcılıkta ifadesinin alınmasının ardından tutuklama talebi ile 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Tuğgeneral Deniz Kartepe, hakkında tutuklama kararı verildi.

Van'da 2 Kurmay Albay, 5 askeri yargı hakim ve savcısı tutuklandı


Orhan AŞAN/VAN, (DHA) - VAN'da, darbe girişiminin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmalar kapsamında, darbe planında Van sözde sıkıyönetim komutanları olarak yer alan 2 Kurmay Albay, Van sözde sıkıyönetim mahkemesi hakim ve savcıları olarak yer alan 5 askeri yargı hakim savcısı, Anayasayı ihlal ve FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yöneticisi olmak suçlarından tutuklandı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, yapılan tutuklamalar ve gözaltılarla ilgili resmi internet sitesinden açıklama yaptı. Yapılan açıklamada 2 kurmay Albay ve 5 askeri yargı hakim savcısının tutuklandığı belirtildi. 1 Kurmay Albay da aynı suçlardan gözaltında bulunduğu belirtilerek şöyle denildi:

"15.07.2016 tarihinde, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü mensubu olduğu anlaşılan bir kısım askerler tarafından, devlete ve görevlerine ihanet edilerek, Devletimize ait silahlar, savaş uçakları, mühimmat ve diğer askeri araç ve gereçler kullanılmak suretiyle darbeye teşebbüs edilmesi olayı ile ilgili olarak, Cumhuriyet Başsavcılığımızca görev yetki alanımızda başlatılan soruşturma kapsamında; Darbe Planında Van sözde sıkıyönetim komutanları olarak yer alan 2 kurmay Albay, Van sözde sıkıyönetim mahkemesi hakim ve savcıları olarak yer alan 5 askeri yargı hakim savcısı, Anayasayı ihlal (TCK.’nun 309 maddesine muhalefet) ve FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yöneticisi/üyesi olmak (TCK.’nun 314 maddesine muhalefet) suçlarından tutuklanmış; 1 Kurmay Albay da aynı suçlardan gözaltında bulunmaktadır. Çatak, Bahçesaray ve Özalp İlçe savcılıklarımızca bu kapsamda yapılan soruşturmalarda da 1 Başkomiser, 1 komiser, 1 komiser yardımcısı tutuklanmış olup 3 polis memuru gözaltına alınmıştır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının istinabe yazısı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca konuyla ilgili başlatılan diğer soruşturmada ise Van Merkez ve bağlı ilçelerinde görev yapan 33 adli ve idari yargı hakim savcı tutuklanmış, 8 hakim hakkında adli kontrol kararı verilmiş, 2 hakim halen gözaltında olup 11 hakim ve savcı hakkında ise yakalama müzekkeresi çıkarılmıştır. Soruşturma işlemleri devam etmekte olup kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Bayramiç'te 6 kamu görevlisine uzaklaştırma


Fatih DALDAL/BAYRAMİÇ (Bayramiç), (DHA) - ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'nde görevli 6 kamu görevlisi, darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldı.

Darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında, Bayramiç Müftüsü Muharrem Ateş ile Bayramiç Devlet Hastanesi'nden 3 sağlık görevlisi, Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 2 öğretmen ve bir hizmetli kadrosundaki memur görevden uzaklaştırıldı. Kentte de yürütülen soruşturmanın sürdüğü belirtildi.


Yalova Üniversitesi Rektörü Eruslu, gözaltında


Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA) - DARBE girişimi soruşturması kapsamında görevden alınan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu gözaltına alındı. 

15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında görevden almalar ve gözaltılar Yalova’da da devam ediyor. Son olarak 20 Temmuz’da görevinden alınan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, gözaltına alındı. Yalova Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilen Prof. Dr. Eruslu, ardından adliyeye sevk edildi.

Yozgat'ta 2 polis müdürüne darbe tutuklaması


Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, (DHA)- DARBE girişiminin ardından Yozgat'ta gözaltına alınan Çekerek İlçe Emniyet Müdürü C.A. ile Çayıralan İlçe Emniyet Amiri İ.O. tutuklandı.

Yozgat Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçuyla ilgili olarak, gözaltına alınan Çekerek İlçe Emniyet Müdürü C.A. ve Çayıralan İlçe Emniyet Amiri İ.O. çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanarak ilimiz cezaevine teslim edilmiş, Çekerek İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı F.B. çıkarıldığı adli makamlarca hakkında adli kontrol kararı verilerek serbest bırakılmış, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü kadrosunda görevli Komiser Yardımcısı A.S. hakkında adli işlemler devam etmektedir" denildi.

Tokat'ta bir Vali yardımcısı ile iki Kaymakam tutuklandı


Mustafa TURAPOĞLU / TOKAT, (DHA) - TOKAT Cumhuriyet Başsavcısı Erdoğan Bayrakdar, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kentte yürütülen soruşturmada gözaltına alınan Tokat Vali Yardımcısı Soner Karataşoğlu, Turhal Kaymakamı Bünyamin Yıldız ile Zile Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş'in tutuklandığını söyledi.

Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Erdoğan Bayrakdar, TSK içerisindeki bir grup askerin 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimi sonrası kentte başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama yaptı. 15 Temmuz gecesi kriz masası oluşturduklarını söyleyen Başsavcı Baurakdar şöyle dedi:

"İl Jandarma Komutanlığı ve 48'inci Piyade Alay Komutanlığı'ndan hiçbir askerin dışarı çıkmaması talimatını verdik. Ayrıca önlem olarak belediye iş makinelerinin askeri binaların önüne park edilerek giriş ve çıkışları önledik. Üniformalı hiçbir askerin dışarıya çıkmaması talimatını verdik. Çok da faydalı oldu. Sonradan aldığımız istihbaratı bilgilere göre bazı silahlı kişilerin asker aradığını duyduk" dedi.

'13 HAKİM SAVCI TUTUKLANDI'

Darbe girişimi sonrası kentte gerçekleşen tutuklamalar hakkında bilgi veren Başsavcı Bayrakdar şunları kaydetti:

"Haklarında birçok delil olan FETÖ'ye üye 13 hakim savcı tutuklandı. Bir tane yeni doğum yapmış hakim hakkında adli kontrol kararı verildi. Jandarmada çeşitli kademelerde görevli Garnizon Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan ile birlikte 7 rütbeli tutuklandı. Yine paralel örgütle irtibatı olduğunu tespit ettiğimiz Vali Yardımcısı Turhal ve Zile Kaymakamları tutuklandı. Paralel yapı ile bazı faaliyetler içinde olduğunu tespit ettiğimiz öğretmenevi müdürü tutuklandı. Yine emniyette yapılan istihbaratı çalışmalar da daha önceden de bilenen ilçe emniyet müdürleri ile polis memurlarından tutuklama yaptık. Net rakam vermek doğru değil, sayı artabilir. Çünkü aralarında arama yakalama kararı olanlar var. Daha önceden ilimizde paralel yapıya yönelik olarak yapılan operasyonda savcılığımızın yapmış olduğu soruşturmayı yeniden ele aldık. 37 kişiye yakalama kararı çıkarttık, 7’si yakalanarak tutuklandı."

Manisa'da 1025 görevden uzaklaştırma, 31 tutuklama


İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)- MANİSA Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, darbe girişiminin ardından il genelinde yapılan adli soruşturmalarla ilgili olarak kamu görevlisi, asker, emniyet mensubu, hakim ve savcılar olmak üzere bin 25 kişinin görevden uzaklaştırıldığı, 31 kişinin ise tutuklandığı açıklandı. 

Darbe girişimine yönelik görevden alma, uzaklaştırma, gözaltı ve tutuklu sayıları hakkında Manisa Valiliği yazılı açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, İl Müftülüğü'nden 2, Diyanet Eğitim Merkezi Müdürlüğü'den 2, Emniyet Teşkilatı'ndan 118, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 14, Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan 25, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinden 2, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 718, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nden 2, Celal Bayar Üniversitesi'nden 102, İl Jandarma Komutanlığı'ndan 6 ve 34 hakim ile savcı olmak üzere toplam bin 25 kişinin görevden uzaklaştırıldığı açıklandı. 

Yazılı açıklamada ayrıca, İl Emniyet Müdürlüğü'nden 5, hakim ile savcılardan 16, İl Jandarma Komutanlığı'ndan 1 kişinin gözaltında olduğu, yine emniyet teşkilatından 9, hakim ile savcılardan 18, 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'ndan 2, İl Jandarma Komutanlığı'ndan ise 2 askeri personelin tutuklandığı belirtildi. İl Emniyet Müdürlüğü'nden 1, hakim ile savcılardan 9 ile Manisa Adliyesi'nde görevli 4 personelin ise adli kontrolle serbest bırakıldığı açıklandı. 

Buna göre Manisa'da il genelinde toplam 1025 kamu görevlisi görevden uzaklaştırılırken, gözaltında 22, tutuklanan 31 ve adli kontrollü olarak serbest bırakılan 4 kamu personeli olduğu belirtildi. 

Manisa İl Jandarma Komutanlığı'ndan İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Ahmet Çiçek ve Yüzbaşı Engin Kupan'ın tutuklanarak, İzmir Askeri Cezaevi'ne gönderildiği öğrenildi. 


Siirt'te 6 hakim, 5 savcı ve 1 vali yardımcısı tutuklandı


Turan KOYUNCU/SİİRT, (DHA) - DARBE girişimi nedeniyle, FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Siirt'te gözaltına alınan 6 hakim, 5 savcı ve 1 vali yardımcısı, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Siirt'te başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6 hakim, 5 savcı ve Vali Yardımcısı Bahadır Yörük, emniyetteki sorgularının tamamlanmasının ardından çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. Konu ile ilgili Siirt Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Sirt'te FTÖ/PDY terör örgütü tarafından kalkışma hareketine karşı soruşturma kapsamında 6 hakim, 5 Cumhuriyet Savcısı ve bir vali yardımcısı tutuklandı. 15 Temmuz günü FTÖ/PDY terör örgütünün tüm yurtta gelişen emri komuta zinciri dışında Türk Halkı'nın birlik ve beraberliğini hedef alan bir askeri cunta tarafından kalkışılan darbe girişimi kapsamında; Siirt Hakimi Kutlu Sevinç, Siirt Ağır Ceza Hakimi Ümit Murat Ülker, Siirt Hakimi Selda Şerefli Ülker, Siirt İdare Mahkemesi Hakimi Ümit Veysel Öztürk, Şirvan İlçesi Hakimi Recep Bilgin, Eruh İlçesi Hakimi Metehan Battal Aydın, Siirt Cumhuriyet Savcısı Salih Ayluçtarhan, Siirt Cumhuriyet Savcısı İbrahim Gülkılık, Kurtalan Cumhuriyet Savcısı Kenan Yiğit, Cumhuriyet Savcısı Abdullah Yıldırım, Şirvan Cumhuriyet Savcısı Bahadır Eskici, Siirt Vali Yardımcısı Bahadır Yörük, 21.07.2016 günü tutuklanarak cezaevine gönderildi." 

Serbest bırakılan 22 asker savcının itiraz etmesi üzerine tutuklandı

Ümit TÜRK / İSTANBUL, (DHA)- 15 Temmuz gecesi Boğaziçi Köprüsü'nde bulunan ve olaylar sırasında tanklara gizlendiği belirtilen çoğu Yeşilköy'deki Hava Harp Okulu öğrencisi ve Kuleli Askeri Lisesi'nden 22 asker dün çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartı uygulanarak serbest bırakılmıştı. Savcılığın yaptığı itiraz üzerine yeniden hakim karşısına çıkan askerlerin 22'si de tutuklanarak cezaevine gönderildi.


"SİZE BİR ŞEY OLURSA BEN DE KAFAMA SIKARIM"

Askerler dün ki ifadelerinde komutanları tarafından tatbikat için çıkarıldıklarını ve komutanları tarafından vatandaşa silah sıkmaları konusunda zorlandıklarını ileri sürmüş, bir polis memurunun kendilerine "Size bir şey olursa ben de kafama sıkarım" demesi üzerine teslim olduklarını söylemişlerdi.


EMİR VE KOMUTA ZİNCİRİ İÇERİSİNDEKİ KONUMLARI DİKKATE ALINARAK SERBEST BIRAKILMIŞLARDI

Mahkeme, dosya kapsamı, mevcut delil durumu, şüphelilerin emir komuta zinciri içerisindeki görev ve konumlarını dikkate alarak serbest bırakılmalarına karar vermiş şüpheliler hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu. 


Karabük'te 1 uzman çavuş tutuklandı, 24 polis gözaltında


Bülent DİKTEPE / KARABÜK,(DHA) - KARABÜK'te, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada gözaltına alınan Jandarma Uzman Çavuş Erkin A. tutuklandı, 24 polis gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Ovacık İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Uzman Çavuş Erkin A.'yı gözaltına aldı. Erkin A.'nın evinde yapılan aramada bazı evrak ve dökümanlara el konuldu. Adliyeye sevk edilen Erkin A. tutuklandı.

24 EMNİYET MENSUBU GÖZALTINDA

Karabük ve ilçeleri Safranbolu ile Eskipazar’da görevli 4 şube müdürü, 1 emniyet amiri, 9 komiser ve 10 polis memuru olmak üzere toplam 24 emniyet personeli, 'FETÖ/PDY' soruşturması kapsamında gözaltına alındı. 24 kişinin emniyette sorgusu sürüyor.


Denizli Merkez Komutanı tutuklandı

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA) - DARBE girişimi sonrası gözaltına alınan Denizli Merkez Komutanı Albay Ziver İnci de sevk edildiği adliyede tutuklandı. 

Denizli'de darbe girişimi gecesi, 11'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli 105'i rütbeli 550 komando Çardak Havaalanı'nda gözaltına alındı. Er ve erbaşlar, ifadelerinin alınmasının ardından Tugay Komutanlığı'na gönderildi. Gözaltına alınan 105 rütbeliden ise Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ile birlikte 52 kişi tutuklandı, İzmir F Tipi Cezaevi'ne gönderildi. 

Savcılığın genişleterek yürüttüğü soruşturma kapsamında, Merkez Komutanı Albay Ziver İnci de gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Albay İnci tutuklandı. 

KAMU KURUMLARINDA DA AÇIĞA ALMALAR SÜRÜYOR

Darbe girişimi sonrası kamu kurumlarında yaşanan görevden almalar da sürüyor. Son olarak Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu ve SGK İl Müdür Yardımcısı Kenan Kartav görevden alındı. Ayrıca, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli iki İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün de aralarında bulunduğu müdür, müfettiş, idari personel ve öğretmen olmak üzere 620 kişi, İl Müftülüğünde ise Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde görev yapan 22 imam ve müezzin ile Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğü'nde ise 8 personel açığa alındı. Bu arada Kınıklı Mahallesi'nde bir çöp kutusunda Fethullah Gülen'in yazdığı dini kitaplar ve CD'ler bulundu. Gülen'in kitap ve CD'lerini çöpe kimin attığı ise bilinmiyor. 

İMAMA SELA OKUTMAYAN MUHTAR TUTUKLANDI

DÜZCE merkeze bağlı Musababa Köyü Muhtarı Ahmet Yılmaz, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde imamın sela okumasına izin vermediği iddiasıyla çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Musababa Köyü Muhtarı Ahmet Yılmaz, iddiaya göre 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talimatıyla sela okumak isteyen köy imamı Adem Çapa'ya izin vermedi. İmam Adem Çapa'nın şikayeti üzerine muhtar Ahmet Yılmaz, dün gözaltına alındı. Muhtar, Emniyet'teki işlemlerin ardından bugün adliyeye sevk edildi. Muhtar Ahmet Yılmaz, imamın sela okumasına engel olarak halkın bir araya gelmesini önlediği kanaatiyle, 'Darbeyi övmek' suçundan tutuklandı.
Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA) 

ŞIRNAK'TA 387 ASKER TUTUKLANDI

ŞIRNAK'da darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan 387 asker, 6 savcı, 6 hakim ve 4 polis tutuklandı.

Şırnak'ta darbe girişimi soruşturması kapsamında polis, asker, savcı ve hakimlerden oluşan gözaltı ve tutuklamalar devam ediyor. Daha önce Çakırsöğüt Komando Tugay Komutanlığı'nda gözaltına alınan 287 asker çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Kentte ayrıca 6 savcı, 6 hakim ve 4 polis tutuklanırken, 1 Vali Yardımcısı, İl Müftülüğü'nde 4 vaiz ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde 63 öğretmen ise açığa alındı. Şırnak Emniyet Müdürlüğü'nde ise gözaltına alınan 72 polisle ilgili soruşturma devam ediyor.
Sekvan KÜDEN / ŞIRNAK (DHA) 

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ yine gözaltına alındı 

Faruk KIYAK / İZMİT(Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik düzenlediği operasyon kapsamında Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ gözaltına alındı. Geçen ay da yine aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Murat Özdağ, 250 bin TL kefalet ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın geçen ay Fettullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik düzenlediği operasyon kapsamında aralarında iş adamlarının da olduğu 67 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bazıları serbest bırakılırken, bazıları ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ ise 250 bin TL kefalet ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, darbe girişiminin ardından yeniden soruşturma başlatması üzerine polis bu sabah Murat Özdağ'ın evine baskın düzenledi. Gözaltına alınan Murat Özdağ, elleri arkadan kelepçelenerek Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

DEMOKRASİ NÖBETİNE KATILMIŞTI

Murat Özdağ darbe girişiminin ardından İzmit'te Perşembe Pazarı alanında düzenlenen 'Demokrasi Nöbeti'ne katılırken, platforma çıkarak halka hitap eden yöneticilerin yanında yer almıştı.

SERBEST BIRAKILANLAR YENİDEN GÖZALTINA ALINIYOR

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ'ın gözaltına alınmasının ardından İzmit, Gebze ve bazı ilçelerde yeniden operasyonlar yapıldı. FETÖ/PDY soruşturması kapsamında daha önce serbest kalan, aralarında çok sayıda iş adamının olduğu kişiler gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmeye başlandı.

GEBZE'DE 5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Gebze ilçe Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında iş adamı Erol Akalın, muhasebeci Kemal Yıldırım, Gebze'de günlük yayın yapan Demokrat Gebze Gazetesi imtiyaz sahibi Murat Dağdeviren, Ahmet Turan ile cemaatin Çayırova imamı olduğu iddia edilen Muhammet Şimşek gözaltına alındı. Elleri arkadan kelepçelenen 5 kişi Gebze ilçe Emniyet Müdürlüğü'ne getirildiler.

Konya'da görevden alınan vali yardımcıları ve kaymakama gözaltı 

Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA) - KONYA'da darbe girişiminin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan 3 vali yardımcısından 2'si ile 1 kaymakam gözaltına alındı. Diğer vali yardımcısının ise arandığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı 8 bin 777 personeli görevden uzaklaştırdı. Bunlar arasında Konya Vali Yardımcıları Fahri Oluk, İbrahim Hayrullah Sun, Ejder Sarıçiçek ile Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük de yer aldı. Görevden alınan kaymakam ve vali yardımcılarının evlerinde arama yapıldı. Aramanın ardından Konya Vali Yardımcıları Fahri Oluk, İbrahim Hayrullah Sun ile Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük gözaltına alındı. Vali Yardımcısı Ejder Sarıçiçek'in ise arandığı belirtildi. 

1'İ EMNİYET MÜDÜRÜ 3 POLİS TUTUKLANDI 

Darbi girişiminin ardından gözaltına alınan Beyşehir İlçe Emniyet Müdürü Serdar Şahin, müdür yardımcısı Sefa Mercan ile Komiser yardımcısı İmdat Erdil de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Tutuklanan 3 kişinin, diğer polislere darbe girişimi sırasında 'askerlere direnmemeleri' yönünde talimat verdiği ileri sürüldü.

KAYMAKAM TUTUKLANDI 

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındıktan sonra gözaltına alınan Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Vali Yardımcıları Fahri Oluk ve İbrahim Hayrullah Sun'un sorgusunun sürdüğü belirtildi. Vali yardımcısı Ejder Sarıçiçek'in yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

Aydın'da 4'ü hakim, 2'si savcı 27 kişi tutuklandı

Cem ULUCAN/AYDIN, (DHA) - AYDIN'da, darbe girişiminin ardından 'Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olmak suçlamasıyla gözaltına alınan gazeteci, işadamı, esnaf ve memurların da aralarında bulunduğu 29 kişi ile 10 hakim ve savcı adliyeye sevk edildi. Yaklaşık 24 saat süren sorgunun ardından 4 hakim, 2 savcı ile aralarında işadamı, doktor, gazeteci, avukat ve esnafların da bulunduğu 21 kişiyle birlikte toplam 27 kişi tutuklandı. Dört hakim ile savcının sorgusu devam ederken, 8 kişi adli kontrol ve yurt dışı yasağı konularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Darbe girişiminin ardından Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin operasyonuyla kentte gazeteci, esnaf, avukat, doktor ve iş adamlarından oluşan 29 kişi ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından da 10 hakim ve savcı cumartesi günü gözaltına alındı. 'FETÖ'ye üye olmak' suçlamasıyla gözaltına alınan şüpheliler dün sabah saatlerinde Aydın Adliyesi'ne sevk edildi. Yaklaşık 24 saat süren sorgu sonunda aralarında avukat ve esnafların bulunduğu 8 kişi adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı konularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

'AYDIN İMAMI' ARANIYOR

Sorguları tamamlanan gazeteci Ali Akkurt, işadamı Mustafa Ancın, Ahmet Celal Kavcar, Salih Yılmaz, Cemalettin Ersin Sancak, avukat Semih Menzilci, Avni Kocagöz, Arif Kocagöz, Öner Kaya, Zülfü Gökçe, Ufuk Keçeci, Rıdvan Yılmaz, Murat Cankurt, Atatürk Devlet Hastanesi eski Başhekimi Dr. Halil Yürekli, Recep Baltacı, Sinan Hızlı, Avni Çerçi, Abdulkerim Tikbaş, İbrahim Hilmi Maraş, Erdoğan Küçükmotor ve Ali Fuat Durukan tutuklanarak Aydın E Tipi Cezaevi'ne götürüldü. FETÖ/PDY'nin Aydın imamı olduğu öğrenilen Abdülbekir Kalkan'ın ise halen arananlar arasında olduğu öğrenildi.

HİMMET PARALARINI AMERİKA'YA GÖNDERMİŞLER

Tutuklanan 21 kişinin 'himmet' adı altında topladıkları paraları Fethullah Gülen'in Amerika'daki okullarına gönderdikleri, Aydın'da aralarında memurların derneği olan Aymeder'in de olduğu 42 dernek çatısı altında örgütlendikleri, bazı örgüt üyelerinin takibe takılmamak için her gün 18 bin doları Bank Asya aracılığı ile yurt içi ve yurt dışına transfer ettikleri öğrenildi. Dernek ve vakıflar aracılığı ile toplandığı belirlenen 4 milyon liranın da yine parça parça Amerika'da kurulan okullara transfer edildiği ortaya çıktı. 

GOLLUM'UN AVUKATI, GOLLUM'UN HAKİMİNİ SAVUNDU

Operasyonlarda terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alınan hakimler Asuman Turan Mutlu, Gökhan Demir, Egemen Devrim Durmuş, Murat Saz ile savcılar Ergün Tokgöz ve Eyüp Murat Duran da tutuklandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde, Yüzüklerin Efendisi filmindeki 'Gollum' karakterinin fotoğraflarını yan yana koyup, bunları sosyal medyada paylaşan Dr. Bilgin Çiftçi hakkında açılan 'kamu görevlisine hakaret' davasının hakimi olan ve iki ayrı bilirkişi tarafından yazılan raporun, üç bilirkişi tarafından tek bir rapor haline getirilmesi için davayı erteleyen hakim Murat Saz'ı, aynı davada Dr. Bilgin Çiftçi'nin avukatı Hicran Danışman savundu. Hakim Murat Saz da tutuklandı.

GAZETECİLER ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI

Öte yandan Aydın'da İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü'nün talimatıyla gazetecilerin polis merkezleri dahil emniyet binalarına, bahçelerine ve Valilik binasına girişlerinin yasaklandığı öğrenildi. Aydın Adliyesi önünde de yoğun güvenlik önlemi alan polislerin, gazetecilerin görüntü almaması için çaba harcaması dikkat çekti. Yaklaşık 150 metre mesafeden görevlerini yapmaya çalışan gazeteciler ile polisler arasında tartışmalar yaşandı.

RİZE’DE 2 HAKİM VE 1 SAVCI TUTUKLANDI 

RİZE’de, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Pazar Bölge Adliyesi’nde görevli 2 hakim ile 1 savcı tutuklandı, 1 hakim ise adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı.

Rize Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince önceki gün gözaltına alınan Pazar Adliyesi'nde görevli Cumhuriyet Savcısı Bilal Akyayla ve eşi hakim Ayşegül Akyayla ile hakim Emrullah Akman ve hakim eşi Amine Tuğçin Akman, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. 

Cumhuriyet Savcısı Bilal Akyayla, hakim Emrullah Akman ve hakim eşi Amine Tuğçin Akman tutuklandı. Hakim Ayşegül Akyayla ise adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Muhammet KAÇAR / RİZE (DHA) 

İSTANBUL'DAKİ DARBE GİRİŞİMİ SORUŞTURMASINDA SON DURUM

Serpil KIRKESER- Ümit TÜRK/İSTANBUL, (DHA)- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmada savcılıkça ifadeleri tamamlanarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen aralarında general, amiral, askeri hakim, askeri savcı, subay, astsubay, uzman çavuş, er, asker öğrenci, polis ve özel güvenliğin de aralarında bulunduğu 1661 kişi tutuklandı.

DARBEYE TEŞEBBÜSTEN TUTUKLANDILAR
Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na gruplar halinde getirilen askerlerin mahkeme sorguları devam ediyor. Mahkemeye sevk edilen 1661 kişi "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak " suçlarından tutuklandı. 

547 KİŞİNİN İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR
244 kişi adli kontol hükümleri uygulanarak serbest bırakılırken, 68 kişi ise mahkemeden direkt serbest bırakıldı. 547 kişinin adliyeye sevki beklenirken Olaylara karıştığı belirlenen 2 askerin ise hastanedeki tedavisinin sürdüğü kaydedildi

TUTUKLANAN HAKİM VE SAVCILARIN SAYISI 70'E ULAŞTI

Yüksel KOÇ/İSTANBUL, (DHA)- Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gözaltına alınan 102 hakim ve savcıdan 70'i tutuklanırken, 30'u serbest bırakıldı. 2'sinin sorgusu sürüyor.
Tutuklananlar arasında 17-25 Aralık soruşturması sürecinde HSYK 2. Daire Başkanlığı yapan, bu soruşturmadan sonra Küçükçekmece 1. Çocuk Mahkemesi Hakimliği'ne atanan Nesibe Özer'de bulunuyor.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü haklarında gözaltı kararı verilen 140 hakim ve savcıdan gözaltına alınan 102'sinden 100'ünün sorgusu tamamlandı.
Sorgusu tamamlanan hakim ve savcılardan 1'i savcılık tarafından serbest bırakılırken, 99'u tutuklanma talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliklerine sevk edildiler.
Sorgulamaları yapan Bakırköy 6. ve 7. Sulh Ceza Hakimlikleri, sevk edilen hakim ve savcılardan 70'inin, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engel olmaya teşebbüs" etmek suçlarından tutuklarken, 29'unu serbest bıraktı.

NESİBE ÖZER DE TUTUKLANDI
17-25 Aralık sürecinde HSYK 2. Daire Başkanlığı yapan, 17-15 Aralık sürecinden sonra Küçükçekmece 1. Çocuk Mahkemesi hakimliğine atanan Nesibe Özer de tutuklananlar arasında. Nesibe Özer Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne gönderilirken, erkek hakim ve savcılar Silivri Cezaevi'ne gönderildiler.

2 KİŞİNİN SORGUSU SÜRÜYOR
Gözaltında bulunan 2 kişinin sorgusu ise hala sürüyor.

Adana'da tutuklu hakim savcı sayısı 46'ya yükseldi 

Salih ÜÇTEPE/ADANA, (DHA) - DARBE girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapmasında haklarında yakalama kararı çıkarılan hakim ve savcılardan 5'i daha tutuklanırken, toplam tutuklu sayısı 46'ya yükseldi.

Darbe girişiminin ardından Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmalar kapsamında Adana'da görevli 70 hakim savcı hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu kapsamda gözaltına alınan 52 hakim ve savcıdan 41'i tutuklanırken, 12'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

TUTUKLAMALAR DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz gün gözaltına alınan ve adliyeye gelerek teslim olan 5 hakim 3 Cumhuriyet Savcısı, sorgularının ardından tutuklanma istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkeme 3 savcı ile 2 hakim tutuklanmasına karar verirken, 3 hakimi de adli kontrol kararıyla serbest bıraktı. Böylece toplam tutuklu sayısı 46, adli kontrol kararı verilen şüpheli sayısı ise 15'ye ulaştı. Firari olan 9 hakim savcının yakalanması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

75 ŞÜPHELİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

Darbe girişiminin ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan 'Darbe Teşebbüsü Soruşturması' kapsamında Adana'da 75 kişi daha gözaltına alındı. Düzenlenen operasyonlarda, 55 polis, 4 zabıt katibi, aralarında 1 yarbay ile 1 binbaşının da bulunduğu İncirlik Hava Üssü'nde görevli çeşitli rütbelerde toplam 13 asker, 1 jandarma istihbarat binbaşı ile E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ikinci müdürü ve F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda idare memuru olarak çalışan 1 kişi olmak üzere toplam 75 şüpheli yakalanarak ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.

KARS'TA VALİ YARDIMCILARI VE TUGAY KOMUTANLARI TUTUKLANDI

KARS'ta darbe girişimi sonrası gözaltına alınan Vali Yardımcıları Adem Ünal ve Ali Karakaya ile Kars 14'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı ve Sarıkamış 9'uncu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetkin tutuklandı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 14'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, 9'uncu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetkin, Vali Yardımcıları Adem Ünal ve Ali Karakaya’nın da aralarında bulunduğu 12 kişi dün adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan 2 tuğgeneral, 2 yali yardımcısı, 2 emniyet personeli ile rütbeli 6 askeri personel tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Öte yandan Ağrı'da ise il merkezi ve ilçelerde gözaltına alınan 27 hakim ve savcıdan 19'u tutuklandı, 8'i ise adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı.
KARS (DHA)

12 ASKERİ HAKİM TUTUKLANDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmada, savcılıkça ifadeleri tamamlanarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 12 askeri hakim tutuklandı. 3 askeri hakim hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. Ancak savcılık 3 kişinin serbest bırakılmasına itiraz etti.
Serpil KIRKESER / İstanbul, DHA

Ulus Kaymakamı tutuklandı

Ayhan ACAR/BARTIN, (DHA)- BARTIN'ın Ulus İlçesi Kaymakamı Selçuk Şakar, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandı.

Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada FETÖ/PDY yapılanmasıyla bağlantısı olduğu iddia edilen Kayakam Selçuk Şakar, konutunda polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Kaymakam Şakar, İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından dün Ulus Kaymakamlığı binasındaki ilçe adliyesine sevk edildi. Elleri kelepçeli olarak adliyeye götürülen Kaymakam Şakar, nöbetçi mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gece savcının üst mahkemeye itirazı üzerine yeniden gözaltına alınarak Ulus Adrliyesi'ne götürülen Kaymakam Şakar, tutuklanarak cezaevine konuldu.

TUĞAMİRAL TEZCAN KIZILELMA TUTUKLANDI

KOCAELİ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın darbe girişiminde bulunan askerlere yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 39 askerden aralarında Deniz Hav Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma'nın da bulunduğu 33 asker tutuklandı. Darbe teşebbüsünde bulunan askerler adliyeye sevk edilmeye devam ediyor. Dün, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerin ardından 39 asker adliyeye sevk edildi. Dün öğle saatlerinde başlayan yargılamalar bugün öğle saatlerine kadar devam etti. 39 askerden aralarında Deniz Hava Üs komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma'nın da bulunduğu 33 asker tutuklandı. 6 asker ise yargılanmaya devam ediyor. Tuğamiral Tezcan Kızılelma'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te tatil yaptığı otele baskın yapılmasına karar veren ve darbe teşebbüsünü uygulayan kişiler arasında olduğu iddia edilmişti. Dün adliyeye sevk edilen 35 askerden 21'i tutuklanırken, 14 asker ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

YAKIT İKMALİ İÇİN İZİN VERMİŞ

Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te tatil yaptığı otele operasyon için gidecek helikopterlere yakıt ikmali için izin verdiği belirlendi. Pilotlar Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'nde bulunan hava üssündeki helikoptere yakıt ikmali için izin isterken, tereddütte kalan görevlilere Tuğamiral Kızılelma'nın izni olduğunun belirtilmesinin telsiz görüşmelerinden tespit edildiği bildirildi. Helikopterlerin yakıt ikmalinin ardından havalandığı öğrenildi.

KOCAELİ / DHA

Aksaray'da 13 hakim ve savcı, 2 polis, 2 sivil tutuklandı

Hasan BÖLÜKBAŞ/AKSARAY, (DHA) - DARBE girişiminin ardından Aksaray'da 13 hakim ve savcı, 1’i şube müdürü 2 polis ve 2 sivil tutuklandı.

Geçen 15 Temmuz günü gerçekleşen darbe girişiminin ardından Aksaray Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında 18 hakim ve savcı hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Gözaltına alınan 14 hakim ve savcıdan 13'ü tutuklandı, 1'i serbest bırakıldı. 4 hakim ve savcının ise arandığı belirtildi.

Gözaltına alınan Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Pasaport Şube Müdürü Metin Aksoy ve Hasandağı Polis Merkezi’nde görevli Komiser Yardımcısı Bayram Kaya ile Fetullahçı terör örgütünün üst düzey finans sorumlusu olduğu ileri sürülen Mustafa A. Ve hukuk sorumlusu avukat Ayhan Y. da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İnegöl’de serbest kalan 4 hakim ve savcıya tutuklama kararı

Halil ÖZÇOBAN/BURSA, (DHA)- BURSA’nın İnegöl İlçesi’nde, darbe girişimi soruşturması kapsamında çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 4 hakim ve savcı, Bursa 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itiraz üzerine tutuklandı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü FETÖ/PDY ve darbe girişimi soruşturması kapsamında haklarında yakalama çıkarılan 63 savcı ve hakimden 34 tutuklanırken, 13 hakim savcı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İnegöl Adliyesi’nde önceki gün Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 4 hakim ve savcı için cumhuriyet savcılığı Bursa Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne tutuklanma talebiyle etti. Bursa Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce değerlendirilen itiraz üzerine 4 hakim ve savcı hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Polis, tutuklamalarına karar verilen 4 hakim ve savcıyı arıyor.

ESENLER'DE TANKLA 5 KİŞİYİ EZDİĞİ BELİRTİLEN 3 ASKER TUTUKLANDI

Çağatay KENARLI, İstanbul DHA- Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü TEM Otoyolu Esenler Mevkii'nde tankla 5 kişiyi ezerek öldürdüğü belirtilen 3 asker tutuklandı.
Askerler, olay günü Esenler İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Yüzbaşı Serdar Değirmendere, Astsubay Maksut Keleşoğlu, Uzman Çavuş İdris Yeter dün adliyeye sevk edildi. 3 asker çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

İSTANBUL EMNİYETİ'Nİ KURTARMAYA GELDİKLERİNİ İDDİA ETTİ
Astsubay Maksut Keleşoğlu'nun Esenler İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadesinde, “Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne saldırı olduğu yönünde 66. Mekanize Piyade Tugayı 2. Tank Taburu Komutanı olan Yarbay Serbülent Eker'den bilgi geldi. Bu bilgi doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü kurtarmak için Topkule'de bulunan birliğimizden yola çıktık" dediği öğrenildi.

"AKRABALARIMDAN ASKERİ DARBE MESAJI GELDİ"
Astsubay Keleşoğlu'nun, “Askeri darbe yapıldığı yönünde yakınlarım cep telefonu mesajı attı. Ben mesajlara darbe olmadığını emniyet müdürlüğüne destek için geldiğimiz konusunda geri mesajlar attım" dediği belirtildi.

"YOLDAN ÇIKARAK ARAZİYE GİRDİĞİMİZİ SANDIM"
"Vatandaşların yolu kapattığını görünce kışlaya geri döndüğümüzü öğrendim" diyen Keleşoğlu'nun tankın yoldan çıkarak araziye girdiğini sandığını belirterek, “Bir ara tank hızlanıp yavaşlamaya başladı. Yoldan çıkarak araziye girdiğini sandım, çünkü tank aşırı sallanıyor ve zaman zaman yan yatıyordu. Daha sonra vatandaşlar tankın üzerine çıktı. Tankın kulesinde bulunan komutanımız Yüzbaşı Serdar Değirmendere'nin vatandaşlar tarafından darp edildikten sonra tankın içine indiğini gördüm" şeklinde konuştuğu kaydedildib


Balyoz Davası hakimi Ömer Diken tutuklandı

Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA)- UŞAK'ta darbe girişimi sonrası gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen aralarında Balyoz Davası Hakimi Ömer Diken'in de bulunduğu 12 hakim ve savcı tutuklandı.

Darbe girişimin ardından başlatılan soruşturma kapsamında aralarında Balyoz Davası'na bakan eski İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken'in de bulunduğu 12 hakim ve savcı, Uşak'ta polis tarafından gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ndeki işlemlerin ardından hakim ve savcılar, geçen salı günü öğle saatlerinde adliyeye sevk edildi. Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulanan 12 şüpheli, tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Geçen iki günün ardından 12 hakim ve savcı tutuklandı. 

Olayla ilgili aranan kadın hakim N.A. ise, dün polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı. N.A. ise emniyetteki işlemlerin ardından bu sabah adliyeye sevk edildi. N.A. da Savcılıktaki ifadesinin ardından tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Tutuklanan hakim ve savcılar, sağlık kontrollerinin ardından cezaevine gönderilirken, olayla ilgili bir savcının daha arandığı öğrenildi. 


Tutuklanan hakim: Mustafa Kemal'in askerleriyiz


Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, (DHA) - ZONGULDAK'ta, 'FETÖ/PDY' soruşturmasında önceki gün 10 hakim ve savcının tutuklanmasından sonra dün adliyeye sevk edilen 14 yargı mensubundan 12'si daha tutuklandı. Tutuklanan kadın hakim adliyeden çıkarılırken, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganı attı.

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmak', 'Türkiye genelinde hükümeti devirmeye ve anayasal düzeni cebren ilgaya teşebbüs etmek', 'Bu suçu işleyen FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 24 hakim savcı gözaltına alındı. Önceki gün adliyeye sevk edilen 10 hakim ve savcı tutuklandı. 14 hakim ve savcı ise dün adliyeye sevk edildi. Adliyedeki işlemleri gece boyunca devam eden hakim ve savcılardan 12'si, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı. 2 kadın yargı mensubu ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

'MUSTAFA KEMAL'İN ASKERLERİYİZ'

Tutuklanan hakim ve savcılar, polisler eşliğinde adliyeden çıkarıldı. Bazı yarı mensupları adliye önünde bekleyen yakınlarına el salladı. Tutuklanan kadın hakim ise 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diye bağırdı. Polisin ağzını kapatmaya çalıştığı hakim, minibüste de pencereyi açıp bağırmaya devam etti.

Ödemiş ve Tire'de 1 hakim ile 1 savcıya tutuklama

Faruk ÇARK/ÖDEMİŞ, (İzmir), (DHA)- İZMİR'in Ödemiş ve Tire ilçelerinde, darbe girişimi sonrası gözaltına alınan 1 savcı ve 1 hakim, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede tutuklandı.

Darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında Ödemiş'te görev yapan Cumhuriyet Savcısı Aycan Üründül ve hakim Ersin Ermurat ile Tire'de görev yapan hakim Gonca Candan, gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilenlerden Savcı Aycan Üründül ile Hakim Gonca Candan tutuklandı. Hakim Ermurat ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

BÜYÜKÇEKMECE ADLİYESİ'NDE GÖREVLİ 10 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

Ümit TÜRK/İstanbul, (DHA)- Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Büyükçekmece Adliyesi'nde görevli 29 hakim ve savcıdan 10'u çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 10'u adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. 9'unun ise sorgusu devam ediyor.

8 HAKİM SAVCI HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI
Öte yandan Büyükçekmece Adliyesi'nde görevli 6'sı hakim, 2'si savcı 8 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.

Çanakkale'de 5 askeri hakim ve savcı tutuklandı

Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE'de darbe girişimi sonrası açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6 askeri hakim ve savcıdan 5'i tutuklandı. 1 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6 askeri hakim ve savcı, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü'nden alınarak Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Daha sonra adliyeye sevk edilen 6 hakim ve savcıdan 5'i tutuklandı. 1 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Ortaca'da da 1 hakim gözaltında

Cihan KAYA/ORTACA (Muğla), (DHA)- MUĞLA'nın Ortaca İlçesi Adliyesi'nde görevli hakim Mahmut Küçük, darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı. 

Fethiye ve Ortaca İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda, Ortaca Adliyesi'nde görevli Hakim Mahmut Küçük gözaltına alındı. Gözaltına alınan Hakim Küçük'ün ev, araç ve adliyedeki odasında arama yapıldı. Hakim Küçük, Ortaca Devlet Hastanesi'nde yapılan sağlık kontrolü sonrası Ortaca Adliyesi'ne sevk edildi. Cumhuriyet Başsavcısı'nın yaptığı sorgulaması sonrasında, Hakim Küçük, tutuklanması istemiyle sulh ceza hakimliğine gönderildi.


Hakkari'de 2 rütbeli daha tutuklandı

Behçet DALMAZ / HAKKARİ, (DHA) - DARBE girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan Hakkari'nin Çukurca ilçesi 2'nci Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Cihat Erdoğan ve 2'nci Hudut Tugay Komutanlığı Kavuşuk Üs Bölge Komutanı Kurmay Albay Çetin Öğüt dün akşam çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Böylece Hakkari ve ilçelerinde 5'i General toplam 12 rütbeli subay tutuklanmış oldu. 

Çukurca'da evinde arama yapılıp gözaltına alınan 2. Hudut Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Osman Akman'ın ise emniyetteki sorgusu sürüyor. Hakkari ve ilçelerinde şu kadar tutuklanan rütbelilerin isimleri de şöyle:

-Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Halil İbrahim Ergin

-Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Otal

-Çukurca 2'nci Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Cihat Erdoğan

-Şemdinli 34'üncü Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Salnur

-Bolu 2'nci Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer (Şemdinli'de geçici görevle bulunuyordu)

-Hakkari il Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Demiray Demirci

-Çukurca 2'nci Hudut Tugay Komutanlığı Kavuşak Üs Bölge Komutanı Kurmay Albay Çetin Öğüt

-Yüksekova 3'üncü Piyade Tümen Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Mehmet Sezgin

-Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Emrah Şimşek

-Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığında görevli Piyade Kurmay Yarbay Şükrü Acar

-Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığında görevli Piyade Yüzbaşı Ersin Durur

-Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığında görevli Piyade Yüzbaşı Celal Kiper

Gözaltına alınan Kayseri Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın ise, mahkemece denetim serbestlik ve yurt dışı yasağı ile serbest bırakıldı.

Serik Kaymakamı Altan gözaltına alındı

Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA) - ANTALYA'nın Serik İlçesi Kaymakamı Rıfat Altan, darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan Serik Kaymakamı Rıfat Altan, Serik Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla gözaltına alındı. İşlemleri için Antalya'ya gönderilen Kaymakam Altan'ın adliyeye sevk edileceği belirtildi.

Serik Müftüsü Mehmet Malkoç da darbe girişimi soruşturması kapsamında açığa alındı.



Antalya'da 29 hakim ve savcı tutuklandı

Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da, darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 30 hakim ve savcıdan 29'u tutuklandı, 1 hakim ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Antalya Adliyesi, Bölge İdare Mahkemesi ve Kemer Adliyesi'nde görev yaparken gözaltına alınan 19 hakim ve 11 savcı, Antalya Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgularından sonra dün öğle saatlerinde adliyeye çıkarıldı. Savcılık sorguları tamamlanan yargı mensupları, saat 01.00'da sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 30 hakim ve savcıdan 29'u tutuklanırken, 1 hakim ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mersin'de 48 hakim ve savcı tutuklandı


MERSİN, (DHA) - MERSİN'de darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada 48 hakim ve savcı tutuklandı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından dün sabah saatlerinde adliyeye sevk edilen 30 hakim ile 18 savcı, savcılık sorguları tamamlandıktan sonra nöbetçi mahkemeye çıkartıldı. Şüpheliler, tutuklanarak cezaevine konuldu.


ADANA'DA 25 POLİS GÖZALTINA ALINDI

ADANA, (DHA) - ADANA'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 25 polis gözaltına alındı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince il genelinde sabah saatlerinde 25 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Adreslerde yapılan aramalarda 1 komiseri 1 komiser yardımcısı, 3 baş polis ile 20 polis memuru olmak üzere toplam 25 emniyet mensubu gözaltına alındı.

TURGUTLU'DA AÇIĞA ALINAN KOMİSER TUTUKLANDI

Doğan ÇİZMECİ / TURGUTLU, (Manisa), (DHA)- MANİSA'nın Turgutlu İlçesi'nde, darbe girişimi sonrasında başlatılan operasyonda açığa alınan 9 polisten biri olan Komiser Yardımcısı Zeynel Yeniay tutuklandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasından sonra başlatılan soruşturmada, açığa alınan Komiser Yardımcısı Zeynel Yeniay, evinde gözaltına alındı. Yeniay'ın evinde ve polis merkezindeki çalışma odasında arama yapıldı. Yeniay işlemlerinin tamamlanmasının ardından Salı gecesi adliyeye sevk edildi. Adliyede sorgusu tamamlanan Yeniay çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

AYDIN'DA BİR HAKİM TUTUKLANDI

Cem ULUCAN/AYDIN, (DHA) - FETÖ/PDY operasyonları kapsamında Aydın'da gözaltına alınan ve Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğ'ine sevk edilen hakim Asuman Turan Mutlu tutuklandı. 

Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen diğer 4 hakim ve savcının ifade işlemleri sürerken, 5 hakim ve savcı da savcılıkta ifade veriyor.

ANADOLU ADLİYESİ'NDE TUTUKLANAN HAKİM VE SAVCI SAYISI 32 OLDU

Arzu KAYA, İstanbul,(DHA) ANADOLU Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin haklarında soruşturma başlatılan ve bu kapsamda tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 19 hakim ve savcının daha sorgusu tamamlandı.

13 TUTUKLAMA, 6 SERBEST 

Tutuklanma talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinde ifade işlemi tamamlanan 19 hakim savcıdan 13'ü "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklanırken 6 kadın hakim ve savcı ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. Böylece soruşturmada tutuklu hakim ve savcı sayısı 32'ye yükselirken, adli kontrolle serbest bırakılan hakim ve savcı sayısı sayı ise 16 oldu. Öte yandan gözaltında tutulan 38 hakim ve savcının işlemleri devam ediyor. 

Doğubayazıt'ta 11 asker ile 2 savcı ve 1 hakim tutuklandı


Yusuf İBA/DOĞUBAYAZIT (Ağrı), (DHA) - AĞRI'nın Doğubayazıt İlçesi'nde darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan, aralarında Doğubayazıt 1'inci Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan'ın da bulunduğu 11 rütbeli asker ile 3 hakim ve savcı tutuklandı.

Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişiminin ardından Doğubayazıt'ta 22 rütbeli asker, 2 savcı ile 2 hakim gözaltına alındı. Yoğun güvenlik önlemleri altında dün, Doğubayazıt Adliyesi'ne çıkarılan şüphelilerden 11 asker ile 2 savcı ve bir hakim tutuklandı, 11 asker ve 1 hakim ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Tutuklanan Doğubayazıt 1'inci Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan, Tankçı Kurmay Yarbay İlksen Görkem, Tankçı Binbaşı Bekir Çiğdem'in de aralarında bulunduğu 14 kişi, Ağrı M Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.



Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz, gözaltında


Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR'da bulunan 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alındı. 

15 Temmuz'da Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grubun gerçekleştirdiği darbe girişimi soruşturması kapsamında Diyarbakır'da bulunan 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz hakkında, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkarıldı. Karar üzerine Korgeneral Yılmaz, konutuna giden Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Korgeneral Yılmaz, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Korgeneral Yılmaz'ın evinde savcı gözetiminde polisler tarafından arama yapılıyor. 

Gözaltında bulunan Korgeneral Yılmaz, darbe girişimi sırasında tutuklanan Malatya'da bulunan 2'inci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin yerine vekaleten göreve getirilmişti. 2'nci Ordu Komutanlığı'na ise bugün Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel atandı.


BURSA'DA 4 POLİS VE 1 SİVİL TUTUKLANDI

Bursa'da darbe girişimi sırasında emniyet müdür yardımcısının telsizinden yaptığı 'Darbeci askerlere karşı direnilecek' anonsunu duyunca kendi aralarında, "Asker gelirse neden direneceğim, silahımızı teslim ederiz" dedikleri öne sürülen kadın emniyet amiri, komiser, baş polis, polis memuru ve sosyal medya hesaplarında terör örgütü FETÖ/PDY'yi destekleyen paylaşımlar yaptığı öne sürülen kişi, emniyetteki ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi. 4 polis ve 1 sivil, tutuklanarak cezaevine gönderildi.



Tutuklanan albay: Emri yerine getirmeye çalıştık


Zafer TOKUŞ-Aziz GÜVENER/ADAPAZARI(Sakarya), (DHA)- ADAPAZARI'nda darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturmada tutuklanan Sakarya 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun ifadesinde, "Genelkurmay Başkanlığı komuta kademesi tarafından gerçekleştirildiğini düşündüğümüz için bu emri yerine getirmeye çalıştık" dedi. 

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve aralarında Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Piyade Albay Ahmet Üzer ile Sakarya İl Jandarma Alay Komutan Vekili Yarbay İhsan Aysan'ın da bulunduğu 145 asker gözaltına alınmış, 77 asker tutuklanmıştı. Darbe girişimini yöneten isim olan Sakarya 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun'un savcılıktaki ifadesinde "Sıkı yönetim direktifi" olarak birliğe gizli ibareli yazı geldiğini belirterek şunları söylediği öğrenildi:

"Bu gizli ibareli yazıyı kışladaki tüm personele okudum, kentteki diğer birliklere de telefonla iletildi. Birliğin verilecek görev için hazır olması ani müdahale mangası, hazır kıta ve nizamiye nöbetçi personeline silah ve mermi dağıtımı yapıldı. Elmasağa ve Seymen kışlasından da zırhlı personel taşıyıcı araç ve gönderebilecekleri kadar tank gönderilmesi talimatını verdim. Ancak bu zırhlı araçlar Valiliğin bulunduğu mevkiye gelemediler, geldikleri mevkinin Serdivan civarında olduğunu biliyorum çünkü trafik ve vatandaşın yolu kapatması dolayısıyla gelemediler. Emrimdeki personele direktifte belirtilen çerçevede öncelikle güvenlik önlemlerinin alınması, bölgenin kontrol altına alınması, daha sonra tahliye edilmesi ve direnişte bulunulması durumunda uyarı atışında bulunmasını, direnişte ısrar edilmesi ve hatta kendilerine saldırıda bulunulması durumunda askerin silah kullanma yetkisi çerçevesinde ateş edebileceklerini söyledim. Bu talimat doğrultusunda Valilik önünde görevli Binbaşı Ali Şahin, Yarbay Alaattin Baştan ve Albay Ahmet Üzer'in açıklamış olduğum hususlar doğrultusunda ateş ettiklerini düşünüyorum."

PİŞMAN DEĞİLİM

Piyade Kurmay Albay Coşkun pişman olmadığını belirterek, "Darbe girişiminin, Genelkurmay Başkanlığı komuta kademesi tarafından gerçekleştirildiğini düşündüğümüz için bu emri yerine getirmeye çalıştık. Yaptığımın suç olduğunu düşünmediğim için pişman değilim. Topluluğun üzerine 'ateş edin' şeklinde talimat vermedim. Sıkı yönetim direktifiyle ilgili darbe öncesi Sakarya'da görevli rütbeli personelle darbeye ilişkin herhangi bir toplantıya katılmadım" dediği öğrenildi.

SIKIYÖNETİM DİREKTİFİ

Sakarya Merkez Komutanı Albay Amet Üzer ise, "Yurtta Sulh Konseyi başkanlığı tarafından hazırlandığı belirtilen sıkıyönetim direktifi getirildi. Kurmay Albay Uğur Coşkun bunun üzerine bütün rütbeli personele okudu. Herkes böylece ordunun yönetime el koymaya çalıştığını öğrenmiş oldu" diye ifade verdiği belirlendi.

EMİRLERİ UYGULAMADIM

Soruşturma kapsamında tutuklanan Jandarma Yarbay İlhan Aysan'ın ise ifadesinde, "Türkiye genelinde ve Sakarya'da gerçekleştirmek istenen darbeye teşebbüs girişiminde çekingen kalmamın tek sebebi girmiş olduğum şoktur. Ben ne yapacağımı bilemedim. Savcıları arayamadım. Valiyi de geç aradım. İşlenen suçta iştirakim gibi bir durum söz konusu değildir. Bana askeri merciler tarafından verilen talimatları ve emirleri, mesaj formunda belirtilen emirleri kesinlikle uygulamadım" dediği belirtildi.

ALBAY ATEŞ ETTİ

Tutuklanan Astsubay Üstçavuş Emre Aydın, darbe girişimi gecesinde Albay Ahmet Üzer'in tatbikat amaçlı Sakarya Valiliği'nin önüne gidileceğini söylediğini belirterek, "Ahmet Albay megafonla polis memurlarını vurmamız konusunda emir verdi. Kendisi bu sırada ateş ediyordu. Bu sırada vatandaş üzerimize yürüdü" dediği öğrenildi.


Hatay’da 21 hakim ve savcı tutuklandı


Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)- HATAY’da darbe girişimi sonrası gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 29 hakim ve savcıdan 21’i tutuklandı, 8'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Darbe girişimin ardından Fetullahçı Törer Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 29 hakim ve savcı, Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerin tamamlanmasının ardından bugün sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulanan 29 şüpheli, tutuklanmaları talebiye mahmeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkan 29 hakim ve savcıdan 21'i tutuklanırken, 8'i ise adli kontol şartıyla serbest bırakıldı.

Tutuklanan hakim ve savcılar, Devlet Hastanesi'ndeki sağlık kontrollerinin ardından cezaevine kondu. 

Darbe girişimi soruşturması: 62 öğrenci tutuklandı...


Serpil KIRKESER/İSTANBUL, (DHA)- 15 Temmuz Darbe Girişimi soruşturmasına ilişkin Çengelköy Polis Merkezi'ni basarak ele geçirmeye çalışan Kuleli Askeri Lisesi'nde okuyan 62 öğrenci çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.


Kuleli Askeri Lisesi'nde 62 askeri öğrenci emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan 62 öğrenci, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Adliyeye sevk edilen diğer şüphelilerin sorguları ise devam ediyor.



Kocaeli'de 667 kişi görevden uzaklaştırıldı


İZMİT(Kocaeli), (DHA)- KOCAELİ'de, darbe girişiminin ardından Kocaeli Adliyesi, Donanma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kuruluşlarda görev yapan 667 kişi görevden uzaklaştırılırken, bazı kişiler tutuklandı.

Darbe girişiminin ardından Kocaeli'de Fethullahçı Terör Örgütü ile ilişkileri tespit edilen, darbe girişimine katılanlar tespit edilerek görevlerinden uzaklaştırıldılar. Bazı asker, jandarma, hakim ve savcılar ise tutuklandı. Darbe girişiminin ardından Kocaeli Adliyesi'nde görev yapan 41 hakim ve savcı, Gebze Adliyesi'nde görev yapan 25 hakim ve savcı, Donanma Komutanlığı'nda görevli 6 hakim ve savcı, Donanma Komutanlığı'nda görev yapan 48 asker, Tank Birliği'nde görev yapan 24 asker, Deniz Hava Üssü'nde görevli 1 asker, Kandıra Motorize Birliği'nde görevli 32 asker, İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan 105 polis, Kocaeli Valiliği'nde görevli aralarında vali yardımcılarının bulunduğu 4 görevli, İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli 8 jandarma, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli 349 eğitimci, İl Göç İdaresi'nde görevli 1 memur, Kocaeli Vergi Dairesi'nde görevli 18 memur ve Kocaeli Vergi Denetim Kurulu'nda görevli 5 memur olmak üzere 667 memur görevden uzaklaştırıldı.

Çorum'da 4 savcı, 5 hakim daha tutuklandı


YUSUF ÇINAR/ÇORUM, (DHA) - ÇORUM'da darbe girişimiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 4 savcı ve 5 hakim daha tutuklandı.


Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasının ardından Fethullahçı Terör Örgütü ile bağlantısı bulunduğu iddiasıyla Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı il genelinde soruşturma başlattı. Yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve Çorum Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilnen savcılardan İ.T., A.B., V.K., H.S., ile hakimlerden A.K., A.C., S.Ö., A.S., ve Ş.E. tutuklanıp Çorum L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildi.


Mardin'de İl Jandarma Komutanı ile İlçe Emniyet Müdürü gözaltına alındı


Nezir GÜNEŞ/MARDİN, (DHA)- MARDİN'de darbe soruşturması kapsamında İl Jandarma Komutanı Albay Alaaddin Karsavuran ile Artukli İlçe Emniyet Müdürü Cumali Kocaman gözaltına alındı. 

Mardin Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "15.07.2016 günü ülke genelinde cebir ve şiddet kullanılarak hükümeti devirmek ve Anayasal düzeni ortadan kaldırmak üzere girişilen darbe teşebbüsü ile ilgili olarak ilimizde yapılan çalışmalar sonucunda; İl Jandarma eski Komutanı Albay Alaaddin Karsavuran ve Artuklu İlçe Emniyet Müdürü olarak görev yapmakta iken bakanlık makamı olurları ile görevden uzaklaştırılan 4'üncü Sınıf Emniyet Müdürü Cumali Kocaman 20.07.2016 günü gözaltına alınmışlardır" denildi.

Aydın'da 2 jandarma albaya tutuklama


Cem ULUCAN/AYDIN, (DHA)- AYDIN'da, darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Jandarma Kurmay Albay Ali Taş ile Jandarma Albay Yasin Ölmez, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Darbe girişiminin ardından Aydın'da gerçekleştirilen polisin yol denetiminde, hakkında gözaltı kararı bulunduğu tespit edilerek gözaltına alınan Albay Ölmez ile Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çıkarılan yakalama kararı kapsamında İzmir'de gözaltına alınarak Aydın'a gönderilen Albay Ali Taş, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk dildi. Savcılık tarafından ifadelerinin alınmasının ardından nöbetçi mahkemeye çıkarılan iki albay tutuklandı. Tutuklanan albaylardan Yasin Ölmez'in sözde sıkıyönetim komutanı olmasının planlandığı öğrenildi.

ADÜ'de 30 personel açığa alındı


Cem ULUCAN/AYDIN, (DHA) - DARBE girişiminin ardından Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde (ADÜ), 19'u akademisyen, toplam 30 kişi açığa alındı.

ADÜ'de istifa eden 14 dekanın ardından 19'u akademisyen, 11'i idari personel olmak üzere toplam 30 kişi açığa alındı. ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, "Polis ile istihbarat çalışmalarını sürdürüyoruz. Üniversite içindeki bütün paralel yapılanmayı temizleyeceğiz" dedi. 


AKÜ’de 56 personel görevden uzaklaştırıldı


Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA) – AFYON Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) 8’i profesör, 56 akademisyen ve idari personel görevden uzaklaştırıldı.

AKÜ Rektörlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından üniversite bünyesinde görev yapan 8’i profesör, 40 akademisyen ve 16 idari personel olmak üzere toplam 56 kişinin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.


Bursa’da tutuklu hakim ve savcı sayısı 34’e yükseldi


Halil ÖZÇOBAN/BURSA, (DHA)- BURSA'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, adliyeye sevk edilen 10 hakim ve savcı tutuklandı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 hakim ve savcı, emniyetteki işlemlerinin ardından geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi. Cumhuriyet savcılığındaki sorgularının ardından nöbetçi 4. Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan 10 hakim ve savcı tutuklandı. 

Böylece Bursa’da tutuklanan hakim ve savcı sayısı 34’e yükseldi. Daha önce 13 hakim ve ve savcı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

Halen 2 hakim ve savcının Bursa Emniyet Müdürlüğü’nde işlemleri sürerken, 14’ü ise aranıyor. 


Serbest bırakılan 6 hakim ve savcı tutuklandı

İZMİR (DHA)
İzmir'de adli kontrol şartıyla serbest bırakılan ancak savcının itirazı sonucu tekrar gözaltına alınan 2 savcı ile 4 hakim mahkemece tutuklandı. Böylece, İzmir'de tutuklanan hakim ve savcı sayısı 30'a ulaştı. 


Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç, gözaltına alındı


Ramazan YAVUZ- Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR, (DHA)- DARBE girişiminin ardından Türkiye genelinde başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında YÖK tarafından açığa alınan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç, rektörlük binasında polis tarafından gözaltına alındı. 

FETÖ/PDY darbe girişimi soruşturması kapsamında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında bugün saat 15.00 sıralarında Dicle Üniversitesi rektörlük binasına giderek geniş çaplı arama başlattı. Mesai saati boyunca binadan kimsenin çıkmasına izin vermeyen polis ve özel güvenlik elemanları mesai bitiminde ise personelleri tek tek aradıktan sonra serbest bıraktı. 

YÖK tarafından bugün açığa alınan ve Türkiye'nin ilk başörtülü rektörü olan Dicle Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın odası ile bölümleei tek tek giren polisler, atılabileceği ihtimaline karşılık çöp kutuları dahil detayli bir arama yaptı. Bazı evrakların yakıldığıyla ilgili de ihbar alan polis üniversite kampüsü alanında saatler süren inceleme yaptı, ancak bu konuda herhangi bir ize rastlamadı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın devam ettirdiği soruşturma kapsamında Rektör Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç, saat 20.30 sıralarında Terörle Mücadele Şube Ekipleri tarafından gözaltına alındı. Polis aracına bindirilerek götürülen Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın evinde de polis arama yaptı.


Hakkari'de 1 Kurmay Albay ile 1 Kurmay Yarbay tutuklandı


Behçet DALMAZ/HAKKARİ, (DHA)- HAKKARİ Dağ ve Komando Tugay Komutanlı'nda görevli Kurmay Başkanı Kurmay Albay Emrah Şimşek ve Piyade Kurmay Yarbay Şükür Acar tutuklandı.

Darbe girişimi soruştuması kapsamında gözaltına alınan Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli Kurmay Başkanı Kurmay Albay Emrah Şimşek ve Piyade Kurmay Yarbay Şükür Acar, emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan Şimşek ve Acar tutuklanarak cezaevine konuldu. 


Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın açığa alındı


EDİRNE, (DHA) - GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı tarafından darbe soruşturması kapsamında açığa alınanlar arasında bulunan, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, polis kontrolünde makamını boşaltarak görevinden ayrıldı.

Askeri darbe girişiminin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatlarında görevli 176 kişinin açığa alındığını açıkladı. Görevden uzaklaştırılanlar arasında bulunan Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki makam odasını polis memurlarının kontrolünde boşalttı. Özel eşyalarını alan Yalçın, daha sonra gümrükten ayrıldı.


Darbe girişimi gecesi 'Hadi inşallah' twiti atan Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı tutuklandı


Hasan KIRMIZITAŞ / GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, geçen cuma günü yaşanan darbe girişimi sırasında twitter hesabından 'Hadi inşallah' paylaşımında bulundu. Paylaşımıyla darbeyi desteklediği için eleştirilince, 'yeni bir işe giriştiğim için bu mesajı yazdım' diyerek kendisini savunan Ali Yener, AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın, 'devlet bu adamı kulağından tutup, kodese atmalı' açıklamasının ardından Balıkesir'de gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı olan işadamı Ali Yener, geçen cuma günü tatil için bulunduğu Midilli Adası'nda saat 22.51'de, twitter hesabından 'hadi inşallah' mesajını paylaştı. Aynı sıralarda askerin darbe girişiminde bulunması nedeniyle Yener'in bu paylaşımı, darbe girişiminde bulunanları desteklediği belirtilerek eleştiri konusu oldu. Eleştiriler üzerine Yener, bir süre sonra hesabındaki paylaşımı sildi. Ancak, yerel medyada Yener'in paylaşımı yayıldı. 

Gaziantep'te, darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Demokrasi Meydanı'nda pazar günü platforma çıkan AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, "Darbecilerin eylemlerini harekete geçirdiği saatlerde, Gaziantep'te bir iş adamı, kendi Twitter hesabından 'haydi inşallah' diye mesaj paylaştı. Bu işadamı Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener'dir. Eğer bu devlet güneş doğmadan bu haini kulağından tutup kodese atmıyorsa, devlet değildir" dedi.

'YENİ İŞİMLE İLGİLİ İDİ' SAVUNMASI 

Bu gelişme sonrası pazartesi günü Ali Yener, yazılı bir açıklama yaparak tweet ile amacının darbe girişimini övmek olmadığını savunarak şöyle dedi:

"Bazı gayrı menkullerimi satarak ticari yaşamıma farklı bir yön çizme sürecinde idim. Bu konuyla ilgilenen emlakçım söz konusu taşınmazlarımı sattığını bildirince, yeni hedeflerime yönelik olarak twitter hesabımdan 'haydi İnşallah' diye Türk gelenek ve göreneklerine uygun olarak hayırlı bir başlangıcı belirtmek amacıyla bir paylaşımda bulundum. Sosyal medyada bu paylaşımı yaptığımda Midilli Adası'nda idim ve dolayısı ile ülke gündeminden haberim yoktu. 'Haydi İnşallah' gibi insani, motive edici, masumane mesajım sıradan bir ihbarcı mantığı ile çarpıtıldı. Dolayısı ile iyi niyetime farklı bir anlam monte edilerek, hükümet yetkililerine demokrasi düşmanıymışım gibi gösterilmek istenmem insana, insanı var eden hasletlere, bireysel ve toplumsal ahlaka yakışmamaktadır." 

GÖZALTINA ALINDI, TUTUKLANDI

Ali Yener, dün akşam saatlerinde jandarma tarafından Ayvalık'taki yazlığında jandarma tarafından gözaltına alındı. İlçe Jandarma Komutanlığı'nda ifade veren Yener, bugün adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından nöbetçi mahkemeye çıkarılan ve suçlamaları reddeden Ali Yener, 'suçu övme' suçundan tutuklanarak Balıkesir Cezaevi'ne gönderildi.

Mersin'de 244 polis açığa alında


MERSİN, (DHA) - MERSİN’de Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 90’ı rütbeli 244 polis açığa alındı. Sabaha karşı polislerin evlerine yapılan aramalarda cep telefonlarına, kimliklerine ve silahlarına el konuldu.


Van'da 14 hakim ve savcı tutuklandı


VAN, (DHA) - DARBE girişiminin ardından, Fethullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında Van'da gözaltına alınan 14 hakim ve savcı tutuklandı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ terör örgütünün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 30 hakim ve savcı, işlemlerinin tamamlanmasıyla adli makamlara sevk edildi. Hakim ve savcılardan 14'ü 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzene karşı durmak', 'FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklanırken, 4 hakim ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Serbest kalan 4 kadın hakim hakkında, haftada bir kez karakolda imza atma ve yurt dışına çıkış yasağı kararı alındı. Tutuklanmaları talep edilen 12 hakim ve savcının sorgusu ise devam ediyor.


Burdur'da 3 savcı, 1 hakim tutuklandı


Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - BURDUR'da darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan 3 savcı ve 1 hakim çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun darbe girişimiyle ilgili başlattığı soruşturma kapsamında Burdur Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 7'si Burdur'da, biri ise Tunceli'de olmak üzere 8 hakim ve savcı gözaltına alındı.

Burdur Emniyet Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan savcılar V.K., Ü.Ü., M.B. ile hakim M.G. tutuklanırken, 2 hakim, 2 savcı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

ANTALYA'DA 3 KOMUTAN DA TUTUKLANDI

Antalya'da darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan Antalya 3'üncü Piyade Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül ve Burdur Garnizon ve 58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Metin Karagöz, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 

'DARBE GİRİŞİMİNİ DONDURMA YERKEN ÖĞRENDİM'

4. Sulh Ceza Hakimliği'nde savunmalarını yapan komutanlar, suçlamaları reddetti. 'Antalya Sıkıyönetim Komutanı' olarak adı geçen Piyade Albay Metin Karagöz, kendisinin Antalya'ya tatile geldiğini, darbe girişimiyle ilgili haberi ise Işıklar Caddesi'nde dondurma yerken duyduğunu aktardı. Piyade Albay Karagöz, olup biteni öğrenmek için tugay komutanlığına gettiğinde ise kendisinin 'sıkıyönetim komutanı' olarak atandığına dair duyum aldığını, buna gülüp geçtiğini söylediğini belirtti. Bu sırada Garnizon Komutanlığı önüne halkın toplanmaya başladığını ve nizamiye önüne gelerek 'Evlerinize dönün' dediğini kaydeden Piyade Albay Karagöz, ardından da Garnizon Komutanı ile vali konağına gittiğini, sabah saatlerinde de gözaltına alındığını kaydetti.

Diğer 2 komutan da savunmalarında suçlamaları kabul etmedi. 3 komutan, 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.



Gaziantepli işadamına havaalanında gözaltı


GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEPLİ işadamı Taner Nakıboğlu, FETÖ/PDY operasyonu kapsamında havaalanında gözaltına alındı.

Gaziantep'te kurulu Naksan Holding Yönetim Kurulu üyesi olan ve bir süre önce kayyum atanmasıyla görevden alınan Zirve Üniversitesi Mütevelli Heyet başkanlığını yapan Taner Nakıboğlu, öğle saatlerinde İstanbul'a gitmek üzere bindiği uçaktayken polislerce gözaltına alındı. Polislerin gözaltına aldığı Nakıboğlu, sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.


Ardahan'da Tuğgeneral Kargın ile birlikte 19 asker tutuklandı


Deniz BAŞLI/ARDAHAN, (DHA)- ARDAHAN'da, darbi girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Garnizon ve 25'inci Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın'la birlikte toplam 19 askeri personel tutuklandı.

Darbe girişiminin ertesi günü yapılan operasyonla gözaltına alınan 25'inci Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın’ın da aralarında bulunduğu 1 yüzbaşı, 2 üsteğmen, 4 astsubay başçavuş, 2 astsubay kıdemli üstçavuş, 2 astsubay üstçavuş, 6 uzman çavuş ve 1 uzman onbaşı Emniyet Müdürlüğünde ifadelerinin alınmasından sonra Adliye'ye verildi. Tuğgeneral Kargın ile askeri personel, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve silahlı terör örgütüne (FETÖ/PDY) üye olmak' suçlarından mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme, Tuğgeineral Kargın ve askeri personelin tutuklanmasına karar verdi.

MALAZGİRT EMNİYET AMİRİ VE BAŞKOMİSER TUTUKLANDI 

Muş'un Malazgirt İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Emniyet Amiri Beyhan Ceylan ve Başkomiser Mehmet Türker Tuncer, darbe girişiminin önlenmesine yönelik verilen emirlere uymadıkları gerekçesiyle 16 Temmuz günü gözaltına alındı. Valilikten yapılan açıklamaya göre, Emniyet Amiri Ceylan ve Başkomiser Tuncer Malazgirt Adliyesine çıkarıldı ve sorgularının ardından Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya yönelik eylemlerinden dolayı tutuklandı.


ALANYA'DA 5 HAKİM VE 3 SAVCI TUTUKLANDI 

Engin ANAK/ALANYA (Antalya), (DHA)
Darbe girişimi soruşturması kapsamında Alanya'da gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan 10 hakim ve savcı ise işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Hakimler A.G., H.T., H.Ç., E.Ş., S.K. ile savcılar A.Z., H.Ö. ve İ.D. çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Kadın hakimler M.G. ile D.Z. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Aynı soruşturmada hakim E.A. ile Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı olduğu dönemde Gölcük Donanma Komutanlığı soruşturmasının iddianamesini hazırlayan eşi H.A'nın arandığı belirtildi. 

KARTONLU KAMUFLAJ 

Tutuklanan 5 hakim ve 3 savcının adliye çıkışı yemekhane girişine getirilen midibüse bindirilmesi sırasında basın mensuplarının görüntü alması adliye personeli tarafından tutulan kartonlarla engellendi.


Bolu AFAD Müdürü gözaltında


Mutlu YUCA-Murat KÜÇÜK/BOLU, (DHA) - BOLU İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Hasan Erdoğan, darbe girişiminden sonra başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

AFAD Müdürü Hasan Erdoğan, darbe girişiminden sonra başlatılan soruşturma kapsamında açığa alındı. Hakkında gözaltı kararı da çıkarılan Erdoğan'ın evinde ve AFAD İl Müdürlüğü'ndeki odasında arama yapıldı. Bolu'da bulunamayan Erdoğan, dün akşam Ankara'da yakalanarak gözaltına alındı.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabında Başbakan Binali Yıldırım ile tokalaşırken çekilen fotoğrafı yer alan Hasan Erdoğan'ın, darbe girişiminden 1 gün sonra, 'Başbakanlık AFAD Başkanımızın talimatları gereği; dün akşam saatleri itibariyle personelimiz ile birlikte teyakkuz halindeyiz' yazdığı görüldü.

Öte yandan Abant İzzet Baysal Üniversitesi'de 10 dekan istifa ederken 30 akademisyen ve 4 idari personel açığa alındı.


Adana Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Demir, İnegöl’de yakalandı


Seyfettin ARAS- Adem DEMİR/ İNEGÖL(BURSA),(DHA)- DARBE girişimine katıldığı iddiasıyla aranan Adana Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Atilla Demir, Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde, polisin nefes kesen operasyonuyla yakalanarak gözaltına alındı. 

Başarısız darbe girişimine katıldığı iddiasıyla aranan Binbaşı Demir’in bir araçla İnegöl’e geleceği bilgisi üzerine İlçe Emniyet Müdürlüğü alarma geçti. İnegöl girişi, Hikmet Şahin OSB, Terminal ve Havalanı kavşaklarında önlem alındı. Mobese görüntülerinden ilçeye giriş yaptığı tespit edilen araç, Hikmet Şahin Kavşağı’nda yol kapatılarak durduruldu. Üzerinde TC Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi kokartı bulunan 06 NA 443 plakalı otomobilde bulunan 4 kişi, önce aracın kapılarını kilitleyerek inmek istemedi. Daha sonra kapıları açan aralarında Adana Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Atilla Demir’in de bulunduğu 4 kişi gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Binbaşı ile birlikte yakalanan diğer 3 kişinin aranmadığı bildirildi. 

Sivil kıyafetli Binbaşı Atilla Demir, İnegöl Devlet Hastanesi’ndeki sağlık kontrolünün ardından Bursa’ya gönderildi. 

CHP'li Ersin'i 'Ergenekon'la suçlayan savcı tutuklandı


İZMİR, (DHA) - CHP İzmir eski Milletvekili Ahmet Ersin hakkında 'Ergenekon terör örgütüne yardım ve yataklık' iddiasıyla iddianame hazırlayan ve TBMM Başkanlığı'na fezleke sunan dönemin Erzurum Özel Yetkili Başsavcı Vekili Taner Aksakal, darbe girişimi sonrası FETÖ/PYD üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı. Ahmet Ersin, "Aynı taktik ve tuzaklarla birçok kişiyi daha mağdur ettiğini bildiğim bu sözde savcı, hukuku ve yetkilerini, üyesi ve militanı olduğu PDY/FETÖ için kullanmasının hesabını yargı önünde verecektir" dedi.

Erzurum’da Erzincan eski Başsavcısı İlhan Cihaner ile ilgili davanın gizli tanığı 'Munzur' ile yanında para dolu çantayla görüşmekle suçlanan CHP İzmir eski Milletvekilli Ahmet Ersin hakkında 'Ergenekon terör örgütüne yardım ve yataklık' iddiasıyla 2012 yılında dava açılmıştı. Ersin'in yargılanması devam ederken, flaş bir gelişme yaşandı. Ersin hakkında 'Ergenekon terör örgütüne yardım etmek, suç delillerini bozmak, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve maddi menfaat karşılığı ifadeleri değiştirtmek' suçlamalarıyla iddianameyi hazırlayan dönemin Erzurum Özel Yetkili Başsavcı Vekili Taner Aksakal, darbe girşiminin ardından yargıya yönelik başlatılan operasyon kapsamında tutuklandı. 

BURSA'DA YAKALANDI

Bursa'dan Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığına atanan ve hakkında yakalama kararı çıkartılan Taner Aksakal, Bursa'daki evinde İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu iddiasıyla adliyeye sevk edilen Aksakal, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifadesi alındı. Aksakal, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

CHP'Lİ ERSİNDEN YAZILI AÇIKLAMA

CHP'li Ahmet Ersin yaşanan gelişme sonrası şu yazılı açıklamayı yaptı;

"Erzurum Özel Yetkili Başsavcı Vekiliyken, hakkımda Ergenekon Silahlı Terör Örgütü üyesi olmak iftirası ile önce dokunulmazlığımın kaldırılması için fezleke yazan ve Milletvekili görevim sona erdikten sonra da, gizli tanık iftiraları ve gerçek dışı düzmece iddialarla dolu bir iddianame yazarak, Erzurum Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 27 yıl hapis istemiyle dava açan sözde savcı Taner Aksakal, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi kapsamında PDY/FETÖ üyesi olmaktan tutuklanmıştır. Aynı taktik ve tuzaklarla birçok kişiyi daha mağdur ettiğini bildiğim bu sözde savcı, hukuku ve yetkilerini üyesi ve militanı olduğu PDY/FETÖ için kullanmasının hesabını yargı önünde verecektir."


25 hakim ve savcı darbecilerle fikir ve eylem birliği içinde olduğu gerekçesi ile tutuklandı


Yüksel KOÇ/İSTANBUL, (DHA)
 BAKIRKÖY Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından önceki geceden bu yana sorgusu yapılan hakim ve savcılardan 25’i tutuklanırken 13’ü serbest bırakıldı.

Mahkemeye sevk edilen hakim ve savcılardan 25’i, “15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişiminde bulunan FETÖ / PDY terör örgütü mensubu askerler ile birlikte fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek terör örgütü mensubu olduklarına dair kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin bulunması” gerekçesi ile tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Mahkeme, iki kadın hakimi ise, “Annenin bakım ve gözetimine muhtaç çocuklarının bulunması, bu şüphelilerin eşleri hakkında tutuklama tedbirinin uygulanmasına karar verildiği nazara alındığında, bu aşamada adli kontrol tedbiri ile tutuklamadan beklenen amaca ulaşılabileceği kanaatine varıldığını” gerekçe göstererek serbest bıraktı.


İKİ AYRI MAHKEME SORGULUYOR



Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü haklarında gözaltı kararı verilen 140 hakim ve savcıdan gözaltında olan 98’inin savcılık ve mahkeme sorguları sürüyor. Savcılar tarafından sorgulanan 38 hakim ve savcıdan 1’i sorgulandığı savcı tarafından serbest bırakılırken, 37’si tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.



Çok sayıda savcı tarafından ifadeleri alınan hakim ve savcılar, ifadelerinin ardından guruplar halinde Nöbetçi Sulh Ceza Hakimlikleri’ne sevk ediliyor. Tutuklamaya sevk edilen hakim ve savcıların sorguları, Bakırköy Nöbetçi 6. Ve 7. Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından yapılıyor. Mahkemeler tarafından tutuklanan hakim ve savcılar, adliyedeki işlemlerinin ardından Silivri Cezaevine gönderiliyor. Kalan hakim ve savcıların hem savcılık hem de mahkeme sorguları devam ediyor.




SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Dün gece tutuklanma talebiyle Bakırköy Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen hakim Eyüp Özer’in, hem örgüt üyeliği hem de darbeye teşebbüs suçlarını kabul etmediği belirtilerek, “Ben suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Gerekse darbeye teşebbüs suçlaması gerekse suç örgütüne üyeliğim yoktur. Kısıtlılık kararı bulunan dosyada hakkımızda ne gibi deliller var bilmiyorum. Benim FETÖ denilen örgütle hiçbir alakam yoktur. Bir dönem herkesin rağbet edip okullarına, dershanelerine çocuklarını gönderdiği gibi bizim ailemiz de bu şekilde beni sadece eğitimlerinden faydalanmak amacı ile cemaatin dönem itibari ile herkesçe kabul gören eğitim kurumlarına göndermiştir. Bunun haricinde herhangi bir bağlantım olmamıştır” şeklinde ifade verdiği öğrenildi. 

İfadesinde, teşebbüs edilen darbe girişimini ve FETÖ terör örgütünü lanetlediğini belirten hakim Adem Karaca’nın, “Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Ben de tüm bu yaşananlardan yüce milletimiz ve devletimiz gibi mağdurum. Hiçbir zaman böyle bir örgüte üye olmadım, böyle bir eylemi desteklemedim, hiçbir alakam ve ilgim yoktur” dediği belirtildi.

Savcı İbrahim Baytekin’in ise, şu ifadeyi verdiği öğrenildi:


“Lise veya üniversite sırasında herhangi bir yerde kalmanın örgütle ne gibi bir bağlantısı olduğunu tespit edemedim. Aile bireylerine, kardeşimin veyahutta başka bir kimsenin gitmiş olduğu okul veya kaldığı yer nedeni ile sorumlu tutulmamız mümkün değildir. Ayrıca tarafıma 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen olay ile ilgili olarak Anayasal düzeni değiştirmek suçundan da sorguya sevk edildiğim bildirildi. Bu suçlama ile ilgili olarak ne savcılık sorgulaması ne de sorgu mahkemesinde talep etmeme rağmen suça ilişkin bir delil sunulmamıştır. Bu suçla bağlantılı olmam mümkün değildir. Bu soruların bir Cumhuriyet savcısına delil bulunmadan sorulmasını meslek onuru açısından üzüntü ile karşılıyorum. Bu eylem ve eylemin sonuçlarını, eylemi gerçekleştireni lanetliyorum. Ölen vatandaşlarımıza başsağlığı diliyorum. Terör örgütü olduğu iddia edilen yapıya ilişkin herhangi bir bilgim yoktur. Bu örgütün hangi eylemleri nedeni ile hangi tarihte terör örgütü olarak kabul edildiği hususunda da bilgim yoktur. HSYK seçimini takip etmemin terör örgütü faaliyeti olarak kabul edilmesi mümkün değildir.”




MUSTAFA BAŞER’İ TUTUKLAYAN HEYETTE OLAN HAKİM DE TUTUKLANDI

İfadesinde, “Ben FETÖ / PDY örgütüne üye değilim, herhangi bir bağlantım da yoktur” şeklinde ifade verdiği öğrenilen Hakim Hasan Teke’nin, “16 yıl avukatlık yaptıktan sonra hakimliğe geçtim. Avukatlık yaptığım dönemde her partiye, her vakfa, her derneğe gidip gelmişliğim olmuştur. Takibi yapılan cemaatin o zamanki toplantılarına da gitmişliğim olmuştur. O zamanlarda cemaat yasa dışı bir örgüt görünümünde olmadığı için belki katılmışımdır. Fakat hakimliğe geçtikten sonra hiçbir parti, dernek, vakıf ile bağlantım kalmamıştır. 17-25 Aralık olaylarından sonra zaten sözü edilen gruba karşı soğuk davrandım. Onların evlerinde, vakıflarında kalmadım. Ayrıca yapı ile ilgili olduğu iddia edilen ve usulsüz tahliye kararı veren hakim Mustafa Başer’in tutuklanması kararını veren heyetin içerisindeydim. Bu nedenle o guruptan bir sürü eleştiri aldım, hedef olarak gösterilip eleştirildim” dediği öne sürüldü.


TUTUKLAMA GEREKÇESİ DARBECİLERLE FİKİR VE EYLEM BİRLİĞİ İÇİNDE HAREKET ETMEK

Mahkeme, tutuklanmaları talebiyle sevk edilen hakim ve savcılar Ercan Karakuş, Eyüp Özer, Ertuğrul Ayar, Adem Karaca, Nihat Öztürk, Tonguç Bölükbaşı, Nevin Özkan, Mehmet Çelebi, İshak Kılavuz, İbrahim Baytekin, Hasan Teke, Fikret Gönen, Tahir Aydoğmuş, Salih Türkyılmaz, Mustafa Altun, Hüseyin Gülmez, Cemalettin Karahan ve Akif Köylü’nün de aralarında bulunduğu 25 hakim ve savcıyı, “Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlarının niteliği, 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişiminde bulunan FETÖ / PDY terör örgütü mensubu askerler ile birlikte fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek terör örgütü mensubu olduklarına dair kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin bulunduğu, öngörülen ceza miktarı, suçların niteliği, şüpheli sayısının çokluğu nazara alındığında, şüphelilerin örgüt bağlantıları ile ilgili soruşturmanın devam ettiği, şüphelilerin delil karartma ve kaçma şüphesi bulunması, suçun katalog suçlardan oluşmasını gerekçe göstererek tutuklanmalarına karar verdi.

Tutuklanan savcılardan Nevin Özkan, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne, erkek hakim ve savcılar da Silivri Cezaevi’ne gönderildiler.


ÇOCUKLARI İÇİN SERBEST KALDILAR

Mahkemeler, Esma Ayar, Günbike Elif Bölükbaş, Yeşim Kayalı Gönen, Zehra Demirci Çelik, Ülkü Münife Bozkurt, Çiğdem Aydoğmuş’un da aralarında bulunduğu 12 hakim ve savcıyı ise serbest bıraktı. Mahkeme, tutuklanmaları talep edilen Esma Ayar’ın 5 ve 6 yaşlarında, Elif Bölükbaşı’nın da biri 5 biri de bu yıl doğan çocukları bulunduğunu hatırlatarak, “Elif Bölükbaşı’nın nüfus kaydına göre biri 2011 biri de 2016, Esma Ayar’ın da biri 2010 biri de 2011 doğumlu, annenin bakım ve gözetimine muhtaç çocuklarının bulunması, bu şüphelilerin eşleri hakkında tutuklama tedbirinin uygulanmasına karar verildiği nazara alındığında, bu aşamada adli kontrol tedbiri ile tutuklamadan beklenen amaca ulaşılabileceği kanaatine varıldığından, şüpheli Esma Ayar ve Elif Bölükbaşı hakkındaki tutuklama taleplerinin reddine” karar verdi. Mahkeme, Esma Ayar ve Elif Bölükbaşı’nın yurt dışına çıkışlarını yasakladı.

Kocaeli'de 28 hakim ve savcı tutuklandı


İZMİT(Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ'de, gözaltına alınan 39 hakim ve savcıdan 28'i tutuklanırken, 11'i ise adli kontrol şartı ile serbest kaldı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın darbe teşebbüsünün ardından başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan hakim ve savcılar dün adliyeye sevk edildi. Bugün öğle saatlerine kadar süren mahkemede 39 hakim ve savcının ifadeleri alındı. 28 hakim ve savcının tutuklanmasına karar verilirken, 11 hakim ve savcı ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 


Gaziantep'te 63 hakim ve savcı tutuklandı


GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP'te, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 63 hakim ve savcı tutuklandı.

TSK içerisindeki bir grup askerin darbe kalkışmasının ardından HSYK tarafından açığa alınan 67 hakim ve savcı, adliyeye sevk edildi. Uzun süren sorgulama sonrası tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 4'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 63 hakim ve savcı ise 'terör örgütü üyesi olmak, örgüt adına faaliyette bulunmak' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Adana'da tutuklu hakim- savcı sayısı 41 oldu

Salih ÜÇTEPE / ADANA, (DHA) - ADANA'da darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapmasında haklarında yakalama kararı çıkarılan hakim ve savcılardan 7'si daha tutuklanırken, toplam tutuklu sayısı 41'e ulaştı.

15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmalar kapsamında Adana'da görevli 70 hakim savcı hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu kapsamda gözaltına alınan 52 hakim ve savcıdan 34'ü tutuklanırken 8'i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

17 HAKİM SAVCI ARANIYOR

Geçtiğimiz gün gözaltına alınan ve adliyeye gelerek teslim olan 11 hakim ve savcı da bugün tutuklanma istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. 7 şüpheli tutuklanırken 4'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Böylece toplam tutuklu sayısı 41 olurken adli kontrol kararı verilen şüpheli sayısı 12'ye ulaştı. Firari olan 17 hakim savcının yakalanması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

LÜLEBURGAZ’DA 1 TUĞGENERAL VE 39 ASKER TUTUKLANDI 

Vahit İŞBAŞARAN / LÜLEBURGAZ(Kırklareli), (DHA) - KIRKLARELİ’nin Lüleburgaz İlçesi’nde darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan Lüleburgaz 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve 39 asker çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında polisin düzenlediği operasyonda gözaltına alınan Tuğgeneral Cemalettin Doğan ile 39 asker, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki sorgularının ardından nöbetçi mahkemeye çıkarılan Tuğgeneral Doğan ve 39 asker tutuklandı. 

DARBE GİRİŞİMİ SORUŞTURMASINDA 47 HAKİM VE SAVCI DAHA TUTUKLANDI

Ümit TÜRK/İstanbul, (DHA)-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen hakim ve savcıdan 47'si tutuklandı. 36 hakim ve savcı ise serbest bırakıldı.
Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan 134 hakim ve savcıdan 92'si tutuklanmaları talebiyle Çağlayan Adalet Sarayı'ndaki İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Hakimlik, 47 hakim ve savcının "Silahlı terör örgütüne üye olmak " suçundan tutuklanmasına karar verdi. 32'si adli kontrol şartı kararı olmak üzere 36 hakim ve savcının serbest bırakılmasına karar verdi. 9 hakim ve savcının sorgusu devam ediyor. 42 hakim ve savcının ise aranmasına devam ediliyor. 



Aydın'da 1 savcı tutuklandı

Cem ULUCAN/AYDIN, (DHA)- AYDIN'da, darbe girişimi sonrası gözaltına alınan 29'u hakim ve savcı, toplam 50 kişi, bu sabah adliyeye sevk edildi. İlk olarak adliyeye sevk edilen Hakim Reyhan Arslan, 32 günlük bebeği olduğu için serbest bırakıldı, savcı olan eşi Mustafa Arslan ise tutuklandı. Diğerlerinin ise Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ndeki işlemleri sürüyor.

Aydın'da gözaltına alınan hakim, savcı ve aralarında işadamlarının da bulunduğu yaklaşık 50 kişi, bugün saat 06.00'da adliyeye sevk edildi. Operasyonlarda gözaltına alınanların adliyesine getirilmesiyle birlikte güvenlik tedbirleri en üst seviyeye çıkarıldı. Binaya giriş çıkışlara kısıtlama getirilirken polisler tarafından kapatılan mahkeme koridorlarına giriş çıkışlar tamamen durduruldu.

SAVCI TUTUKLANDI

Darbe girişimi sonrasında Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Aydın'da gözaltına alınan savcı 28 yaşındaki Mustafa Arslan, Aydın'da tutuklandı. Arslan'ın hakim eşi 27 yaşındaki Reyhan Arslan ise 32 günlük bebeği olması nedeniyle serbest bırakıldı. Savcı Arslan'ın, Ordu Cumhuriyet savcısıyken Şırnak'a atandığı, tayin nedeniyle izne ayrıldığı ve izin dönemini memleketi Aydın'da geçirdiği öğrenildi. 

Öte yandan Adnan Menderes Üniversitesi'ndeki (ADÜ) 14 dekan, dün YÖK'ün gönderdiği yazı üzerine istifa dilekçelerini gönderdi. YÖK'ün, yapacağı değerlendirme sonrasında hangi dekanların görevine devam edip etmeyecekleri belirleyeceği bildirildi.

Tuğgeneralin emir askeri, 'Üs İmanı'nın oğlu çıktı

Bekir KARAKOCA/ ADANA, (DHA)- ADANA'da bulunan İncirlik Üssü'ndeki 10'uncu Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın yanında, eskiden 'emir eri' olarak nitelendirilen 'emir askeri' olarak görev yapan Uzman Çavuş Muhammet Emrah Kuzu'nun, FETÖ'nün İzmir'deki 2'nci Ana Jet Üssü'ndeki sözde 'üs imamı' olan Astsubay Başçavuş Zekeriya Kuzu'nun oğlu çıktı. Tutuklanan uzman çavuşun, Cumhurbaşkanı'nı hedef alan İzmir Çiğli ile İncirlik Komutanı Tuğgeneral Van arasındaki irtibatı sağladığı anlaşıldı.

15 Temmuz gecesi darbecilerin hakimiyetinde olan İncirlik Hava Üssü'nde 10'uncu Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van dahil 15 askerin tutuklanmasından sonra, gözaltındaki 7 asker ve aramalarda elde edilen belgelerle ilgili inceleme ve soruşturma savcılıkça sürdürülüyor.

2 yıl önce hakkında 'paralel yapı' ile ilgisi bulunduğu iddiaları gündeme gelen İncirlik Üssü'nün Türk Komutanı Tuğgeneral Van'ın, darbe girişiminde Hava Kuvvetleri'nde '2'nci adam' olarak görevlendirildiği ortaya çıkarken, soruşturma sırasında Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yapılanmasıyla ilgili önemli bir ayrıntı saptandı.

'ÜS İMAMI'NIN OĞLU 

Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan saldırıyı gerçekleştiren Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görev yapan Astsubay Başçavuş Zekeriya Kuzu'nun FETÖ'nün 'üs imamı' olduğu ve generallere bile emir verdiği anlaşıldı. İtirafçı askerlerin ifadesinde Erdoğan'a yönelik operasyonu Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ile birlikte planladığı ileri sürülen ve ormanlık alana kaçtığı için henüz yakalanamayan Başçavuş Kuzu'nun oğlu olan Muhammet Emrah Kuzu'nun da havacı uzman çavuş olduğu ve İncirlik Üssü'ndeki 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'nda 'emir askeri' olarak tanımlanan görevde olduğu ortaya çıktı.

İRTİBAT SAĞLIYORMUŞ

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 3'ü Başsavcı Vekili 7 Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen darbe girişimi soruşturması kapsamında 'Üs İmamı' Başçavuş'un oğlu Uzman Çavuş Kuzu'nun operasyon kapsamında tutuklanan Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın emir askeri olduğu, baba-oğul olmaları nedeniyle aralarında sık yapılan telefon görüşmelerinin dikkatten kaçırıldığı anlaşıldı. 

FETÖ içinde generallerin bile amiri olan Başçavuş Zekeriya Kuzu ile Tuğgeneral Van arasındaki irtibatı sağlayan emir askeri olan uzman çavuş ifadesinde, 'Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın emirlerini yerine getirdiğini' söylediği öğrenildi. Uzman Çavuş Muhammet Emrah Kuzu da komutanı ve İncirlik'te gözaltına alınan askerlerle birlikte tutuklandı.


Polatlı'da iki askeri birlikten toplam 206 asker tutuklandı


Metin ÖZDEMİR/POLATLI (Ankara), (DHA)- ANKARA'nın Polatlı İlçesi Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Polatlı'daki iki askeri birlikten toplam 206 askerin tutuklandığını açıkladı.

Başsavcı Tolgahan Öztoprak, Topçu ve Füze Okulu Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü, 58. Topçu ve Füze Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün başta olmak üzere 1 Albay, 3 Yarbay, 1 Binbaşı, 1 Yüzbaşı, 8 Üsteğmen, 4 Teğmen, 2 Başçavuş, 18 Astsubay, 44 Uzmançavuş, 19 Uzman Onbaşı, 20 er ve erbaş olmak üzere gözaltına alınan 122 kişinin tamamının tutuklandığını açıkladı. Öztopak, bununla birlikte darbe gecesinin ilk saatlerinde 58. Topçu ve Füze Tugayı'ndan sevk olunan askeri araçlarla birlikte Yapracık mevkiinde 84 askeri personelin gözlatına alındıktan sonra tutuklandığını, böylece Polatlı'da iki askeri birlikte toplamda 206 darbecinin tutuklandığını söyledi.

'Asker kıyafeti giymiş teröristler' ifadesini kullanan Başsavcı Öztoprak, söz konusu askerlerin darbe faaliyetlerine bizzat katıldıklarını, bunun somut delillerle tesbit edildiğini, alınan ifadelerden de anayasal düzeni yıkma teşebbesünün açıkça ortaya çıktığını kaydetti.

2 FÜZE RAMPASI, 39 ASKERİ ARAÇLA ÇIKMIŞLAR

Başsavcı Öztoprak, Ankara girişinde Yapracık mevkiinde vatandaşlar tarafından durdurulan ilk sevkiyatın 58. Topçu Tugayı'ndan yapıldığını ve 39 aracın bu noktada durdurularak Ankara'ya girişinin engellediğini tesbit ettiklerini söyledi. İkinci aşamada iki füze rampası olmak üzere 22 araca el konulduğunu, bunların üzerinde incelemelerin devam ettiğini ve çok sayıda silah, mühimmat, örgütün kendi içinde iletişim sağlamak için kullandıkları telsim araçlarının da ele geçirildiğini söyledi.

KENDİNİ SIKIYÖNETİM KOMUTANI İLAN ETMİŞ

58. Topçu ve Füze Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat İyigün'ün darbe gecesi Polatlı Emniyet Müdürü Özer Şimdi, Jandarma Komutanı Özcan Demirel'i arayarak, 'Bu bölgenin sıkıyönetim komutanı benim. Artık benim emirlerimi uygalacaksınız' dediği, buna karşılık ise 'Biz Ankara'ya, İçişleri Bakanlığı'na, devletimize milletimize bağlıyız' cevabını aldı. Jandarma Komutanı ve Emniyet Müdürü'nün bu vevabı ise darbeci generali şaşırttı. Ayrıca EDOK Komutanı Korgeneral Metin İyidil, Topçu ve Füze Okul Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü, 58, Topçu ve Füze Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün'ün darbeden önce gündüz öğle vakti Sakarya Kışlası'nda bir araya gelerek yemek yedikleri ve durum değerlendirmesi yaptıkları öğrenildi.

ÖZTOPRAK: POLATLI HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Polatlı Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, 15 Temmuz darbe gecesinde Polatlı halkının darbeye karşı ortaya koyduğu demokratik tepkinin çok önemli olduğunu söyledi. Öztoprak, hiçbir yere, kuruma zarar vermeden, sadece darbecilere yönelik tepki göstermek suretiyle Polatlı'daki askeri birlikten çıkıp Ankara'ya ulaşmaya çalışan askerlere ve araçlara geçit vermemesini stratejik bir kırılma noktası olarak değenlerdi. Başsavcı Öztoprak, "Polatlı halkına darbe karşıtlığı için ortaya koyduğu tavırdan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Erzincan İl Jandarma Komutanı tutuklandı

Recep DEMİRCİ/ERZİNCAN, (DHA)- DARBE girişiminden sonra Erzincan’da gözaltına alınan İl Jandarma Komutanı Albay Murat Orhan Tonğ ile birlikte 7 asker, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin darbe girişimi sonrası başlattığı soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan ve sorgularının ardından adliyeye sevk edilen İl Jandarma Komutanı Albay Murat Orhan Tonğ ile birlikte 1 yarbay, 2 teğmen, 1 askeri savcı, 1 başçavuş ile 1 uzman çavuş tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Öte yandan Emniyet Müdürlüğü personeline yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 8 ilçede gözaltına alınan 17 polisten 4’ü tutuklandı. Polislerden 1'i adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Kent merkezinde gözaltına alınan 18 polis ise adliyeye sevk edildi.


Bolu 2'nci Tugay Komutanı Tuğgeneral Güneşer tutuklandı

Behçet DALMAZ/ HAKKARİ,(DHA)- HAKKARİ'nin Şemdinli İlçesi'nde darbe girişiminde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer ile Çukurca'da görevli olan Kayseri 1'inci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, Emniyetteki sorgularının ardından dün Yüksekova ve Çukurca'da mahkemeye çıkarıldı.

Mahkemedeki ifadelerinin ardından Tuğgeneral Aydoğan Aydın adli kontrol ve yurtdışı yasağı ile serbest bırakılırken, Tuğgeneral İsmail Güneşer ise tutuklandı.Gözaltında bulunan diğer 7 rütbelinin sorgusu ise sürüyor.

Ergenekon Davası'nın mahkeme başkanı hakim Özese tutuklandı


Zafer TOKUŞ-Aziz GÜVENER/ ADAPAZARI(Sakarya), (DHA) - SAKARYA'da darbe girişimi sonrası FETÖ soruşturmasında gözaltına alınan 24 hakim ve savcıdan 3 hakim mahkemece tutuklandı. Tutuklananlar arasında Ergenekon Davası'na bakan mahkeme başkanı hakim Hasan Hüseyin Özese de bulunuyor.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Sakarya Adliyesi'nde görev yapan 24 hakim ve savcı adliyeye sevk edildi. Sabaha kadar süren sorgulama sonrasında Ergenekon Davası'na bakan dönemin İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, hakimler Tarık Çağlayan ile Muhammet Tokalı tutuklandı. 18 hakim ve savcı ise adli kontrol ile serbest bırakıldı. Mahkeme 3 hakim ve savcıyı ise serbest bıraktı.

Mardin'de 15 hakim ve savcıya tutuklama kararı 

Nezir GÜNEŞ/ MARDİN, (DHA)- MARDİN'de FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan hakim ve savcılardan 15'i tutuklandı, 3 hakim ise serbest bırakıldı.

Mardin'de FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile ilişkileri olduğu iddiasıyla açığa alındıktan sonra gözaltına alınan ve aralarında 17 Aralık operasyonunda İstanbul 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi olarak görev yapan Sadettin Avcı'nın da olduğu 18 hakim ve savcı, Mardin Emniyet Müdürlüğü'nde 3 gün devam eden gözaltı ve ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından, sağlık kontrolünden geçirildi. Daha sonra Mardin Adliyesi'ne sevkedilen hakim ve savcılar, Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdi. 18 hakim ve savcı, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildi. Mahkemede, sabah saatlerine kadar süren yargılama sonunda 15 hakim ve savcı hakkında, tutuklama kararı verilirken, 3 kadın hakim tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Öte yandan, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 15 Temmuz tarihinde ülkede bir kısım askeri personelin darbe girişimine yönelik eylemleri nedeniyle TCK'nın 309. (Anayasayı İhlal), 311 (Yasama Organını Engellemeye Teşebbüs), 312 (Hükümete Karşı İsyan) ve 313'üncü (Türkiye Cumhuriyetine Silahlı İsyan) maddeleri uyarınca soruşturma başlatılarak atılı suçları işleyen şüphelilerin derhal yakalanması ve gözaltına alınması talimatı verildiği öğrenildi. 

TUTUKLANAN 12 HAKİM VE SAVCI CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Arzu KAYA / İSTANBUL, (DHA) ANADOLU Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin haklarında soruşturma başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan 12 hakim ve savcı cezaevine gönderildi.

12 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

Anadolu Adalet Sarayı'nda görev yapan 48 hakim ve savcı tutuklanması istemiyle dün gece saatlerinde nöbetçi sulh ceza mahkemesine sevk edildi. Mahkemede ifade işlemi sonlanan 19 hakim ve savcıdan aralarında eski HSYK 1. Daire Başkanı ve Anadolu İş Mahkemesi Hakimi olan İbrahim Okur'un da bulunduğu 12 hakim ve savcı "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarını işledikleri gerekçesiyle tutuklandı.

4 HAKİM VE SAVCI SERBEST BIRAKILDI

7 hakim savcı ise mevcut delil durumu, tutuklamanın tedbir niteliğinde oluşu, savunmaları dikkate alınarak serbest bırakıldı. Mahkeme, 7 hakim savcıya yurt dışına çıkmamak ve soruşturma tamamlanıncaya kadar karakola imza atmak şeklinde adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verdi.

"GÜZEL ÇEKİN"

Tutuklanan hakim ve savcılardan polis kontrolünde otobüse bindirilirken kameralara seslenen hakim İbrahim Okur, "Çekin çekin arkadaşlar. Bu devlete, millete hizmet cezasız kalmasın. Güzel çekin" dedi.

CEZAEVİNE GÖNDERİLDİLER

Tutuklanan hakim ve savcılar özel harekat polisleri ve çevik kuvvet ekipleri eşliğinde cezaevine gönderilirken sulh ceza hakimliğine tutuklama talebiyle sevk edilen 29 hakim ve savcının ifade işlemleri devam ediyor. 

GÖREVDEN ALINAN TURHAL KAYMAKAMI, DARBE GİRİŞİMİNDE ŞEHİT OLAN POLİSİN CENAZESİNE KATILMIŞ

Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT, (DHA) - TOKAT'ta darbe girişimi sonrası başlatılan operasyonlar kapsamında Vali Yardımcısı Soner Karataşoğlu gözaltına alınırken, Turhal Kaymakamı Bünyamin Yıldız ise açığa alındı. 48 polis memuru tutuklandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup askerin darbe girişimi sonrası Tokat'ta, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'FETÖ/PDY' silahlı terör örgütü ve darbe girişimi dolayısıyla soruşturma açıldı. Açılan soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı uygulanan 51 polisten 49'u adliyeye sevk edildi. Aralarında amir ve komiserlerin de bulunduğu 49 polisten 48'i tutuklandı, 1 polis ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 2 polisin ise firar ettiği öğrenildi. Ayrıca yürütülen operasyon kapsamında bu sabah Tokat Vali Yardımcısı Soner Karataşoğlu'nun da gözaltına alındığı bildirildi.

TURHAL KAYMAKAMI ŞEHİT POLİSİN CENAZESİNE KATILMIŞ

Bu arada 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Turhal Kaymakamı Bünyamin Yıldız da açığa alındı. Kaymakam Yıldız, açığa alınmadan iki gün önce yine darbe girişimi sonrası Gölbaşı Özel Harekat Eğitim Merkezi'ne düzenlenen saldırıda şehit olan polis memuru 29 yaşındaki Ferhat Koç'un ilçeye bağlı Yazıtepe köyünde düzenlenen cenaze törenine katılmıştı. 

SİVAS'TA 20 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

SİVAS, (DHA) - SİVAS'ta darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 34 hakim ve savcıdan 20'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 14 hakim ve savcının işlemleri ise sürüyor.

15 Temmuz sonrası Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Sivas'ta 34 hakim ve savcı gözaltına alındı. Bu kişilerden sorguları tamamlanarak adliyeye sevk edilen hakim ve savcılardan 3'ü dün, 17'si ise bugün olmak üzere toplam 20 hakim ve savcı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gözaltında bulunan diğer 14 hakim ve savcının işlemleri ise sürüyor.

KAYSERİ’DE İZİNSİZ ASKERİ UÇAK KALDIRAN 48 SUBAY VE ASTSUBAY TUTUKLANDI

Oktay ENSARİ- Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ’de darbe girişimi sırasında Erkilet 12'nci Hava Ana Ulaştırma Üs Komutanlığı'ndan izinsiz olarak 8 nakliye uçağını kaldıran, Kayseri ve Malatya’da TEM ekiplerince gözaltına alınan, aralarında 1 generalin de bulunduğu 48 subay ve astsubay tutuklandı.

Valilik ve Garnizon Komutanlığının uyarısına karşın darbe kalkışması sırasında Erkilet Hava Üssü'nden 8 nakliye uçağını çeşitli illere mühimmat ile götürüp, oralardan Ankara ve İstanbul’a darbecilere destek amacıyla asker götürmek isteyen 52 pilot, teknisyen ile Kayseri’de görevli aralarında Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Yalçın’ın da olduğu 3 üst düzey subay Malatya ve Kayseri’de gözaltına alınıp sorgulandı. Toplam 55 subay, astsubay dün öğle saatlerinde başlayan bugün öğle saatlerine kadar nöbetçi iki ayrı Sulh Ceza Mahkemesince ağır ceza mahkemesi salonlarında yapılan duruşmalar sonucu 48’i tutuklanırken, 5 zanlı savcılıkça, 2 zanlı ise nöbetçi mahkemece salıverildi.

48 SUBAY VE ASTSUBAY 24 SAAT SÜREN DURUŞMA SONRASI TUTUKLANDI

24 saat süren duruşma sonrası Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Yalçın, Pilot Kurmay Albay Erhan Baltacıoğlu, Jandarma Kurmay Albay Emre Furat, Hava Yarbay Ergun Acece, Binbaşı Mustafa İllez; Yüzbaşılar Eyüp Mert, Ahmet Ufuk Yener, Burcu Doğan, Yasin Çetin, Gökhan Gültekin Demir, Fevzi Kılıç, Mehmet Teoman Kalmaz, İbrahim Yaman, İsmail Hakkı Özveren, Burhan Yaranç; Üsteğmenler Yasin Göbitoğlu, Emre Durgunlu, İsmail Boyacı, Mehmet Kaya, Süleyman Zengin, Hasan Akın, Özgüç Güneş, Cihan Cengiz, Samet Acar, Mustafa Gökhan Türer; Teğmenler Mehmet Karakoç, Enes Yeşilkütük; Astsubaylar Mehmet Ateş, Abdullah Bingöl, Sinan Sarı, Mesut Bayar, Aydın Uyan, Cumali Ünal, Zafer Şinik, Ümit Özdemir, Metin Keleş, Mesut Üstüncan, Erdal Ertural, Adem Emiroğlu, Hüseyin Görgülü, Raif Fakı, Nuri Özcan, Faruk Altınok, Serkan Alkaç, Fatih Zeki Sungur, Ümüt İnce, Ali Kahrıman, İbrahim Çalışkan tutuklandı. Tutuklular, Kayseri ve diğer illerdeki cezaevlerine nakledildi.

O OPERASYONU YÖNETTİĞİ ÖNE SÜRÜLEN TÜMGENERAL ADLİYEDE 

Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA) - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın tatilini geçirdiği Marmaris'teki otele düzenlenen ve 2 polis memurunun şehit düştüğü saldırıya katılan ve 3'üncü helikopterden baskına komuta ettiği öne sürülen Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Muğla'da bugün adliyeye sevk edildi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grup askerin geçen cuma gecesi yaptıkları darbe girişiminin en önemli adreslerinden biri Marmaris oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tatilini geçirdiği ilçedeki oteli belirleyen darbeci askerler, helikopterlerle ilçeye geldi. Çevreye ateş edip bomba atan darbeci askerlerle polis çatıştı. Çatışmada biri Cumhurbaşkanlığı koruması, diğeri Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 2 polis memuru şehit oldu. 

BİZZAT YÖNETMİŞ

Darbe girişi sonrası başlatılan soruşturmada ise saldırı planının günler öncesinden Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda hazırlandığı tespit edildi. Çiğli Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki 125'inci SAR Filo'ya bağlı MAK (Muharebe Arama Kurtarma) timleri, üç helikopterle 278 kilometre uzaklıktaki Marmaris'e gitmek üzere havalandı. Özel Kuvvetlere bağlı bir timin de yine saldırıda görev aldığı saptandı. Helikopterlerin Marmaris'e ulaşmasıyla başlayan baskını da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Hava Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in, bizzat yönettiği belirtildi.

O SALDIRI SONRASI YAKALANANLAR TUTUKLANDI

Saldırıya katılan askerlerin yakalanması için operasyon başlatıldı. Yakalama çalışmasında, Gaziemir 3'üncü Havacılık Alayı'nda görevli Kurmay Pilot Albay Murat Dağlı, Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görevli Pilot Albay Zeki Göçmen, İstanbul 4'üncü Kara Havacılık Alayı'nda görevli Kara Havacı Yarbay Davut Uçum, Kurmay Hava Yüzbaşı Ali Aktürk, Gaziemir 3'üncü Kara Havacılık Alayı'nda görevli Astsubay Üstçavuş Murat Gösterit, Astsubay Üstçavuş Ahmet Koçan, Muhsin Yazıcıoğlu'nun düşen helikopterini incelerken parça çaldığı iddiasıyla bir süre gözaltına alınan ve sonradan serbest kalan Astsubay Üstçavuş Aydın Özsıcak ve İstanbul Harp Akademileri'nde görevli Yüzbaşı Mehmet Cantaz'ın İzmir'de yakalandı. Hava Kurtarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Yakup Özcan ve Hava Kurtarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Ekrem Benli ise Marmaris'te ormanlık alanda yakalandı. 

Ayrıca kentte darbe girişimine destek verdiği belirtilen Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper, Yarbay Yücel Ekizoğlu, Pilot Üsteğmen Özden Haydar Murat ve Albay Cenk Bahadır Avcı da gözaltına alındı. Muğla İl Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 14 rütbeli asker, tutuklandı.

SÖNMEZATEŞ DE ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele yapılan saldırıyı yönettiği belirtilen Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ise Ankara'nın Gölbaşı İlçesi'nde yakalandı. Tümgeneral Sönmezateş, Muğla'ya getirildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Tümgeneral Sönmezateş, Muğla Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerin ardından bugün adliyeye sevk edildi. 

ORDU’DA 11 HAKİM VE SAVCIDAN 10’U TUTUKLANDI

Nedim KOVAN/ORDU, (DHA) - ORDU’da, darbe girişimiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 hakim ve savcıdan 10’u tutuklandı. 1 hakim ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan savcılar arasında, ikiz bebeklerine zorunlu olan aşıyı yaptırmayan ve başlattığı hukuk zaferini kazanan Cumhuriyet Savcısı 42 yaşındaki Hüseyin Ayyayla da yer aldı.

Darbe girişimiyle ilgili Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 hakim ve savcı, Ordu Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından dün adliyeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan 11 hakim ve savcıdan 10’u tutuklanarak Efirli F Tipi Cezaevi'ne gönderilirken, 1 hakim ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

TÜRKİYE ONU İKİZ BEBEKLERİNE AŞI YAPTIRMAYIP DAVAYI KAZANINCA TANIMIŞTI

Öte yandan tutuklanan savcılar arasında, ikiz bebeklerine aşı yaptırmayarak hukuk zaferini kazanan ve uzun süre konuşulan Ordu Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla da bulunuyor.

Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla ile öğretmen eşi 30 yaşındaki Reyhan Ayyayla çiftinin geçen yıl normal doğumla ikiz bebekleri dünyaya geldi. 'Muhsin' ve 'Nergiz' isimli bebekler Hepatit B aşısı olmaları için Altınordu İlçesi’ndeki Karşıyaka Aile Sağlığı Merkezi'ne davet edildi. Aşı içerisinde sağlığa zararlı maddeler olduğunu iddia eden çift, ikiz bebeklere aşı yaptırmak istemeyince Aile Sağlığı Merkezi tarafından tutanak tutuldu. Tutanak, Aile Sağlığı Merkezi tarafından İl Sağlık Müdürlüğü’ne, oradan da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne gönderildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de Ordu Aile Mahkemesi’ne başvurarak Ayyayla çiftinin aşı yaptırmadığı ikiz bebekleri için 'Korunma ihtiyacı olan çocuklar' kapsamında değerlendirip bebekler hakkında sağlık önlemi alınması isteğinde bulundu. 0-2 yaş grubundaki çocuklara aşı yapmanın risklerine dikkat çeken savcı Hüseyin Ayyayla tıbbi ve hukuki gerekçelerle mahkemeye 8 sayfalık savunma vererek uygulanması istenen sağlık önlemlerini istedi. Ordu Aile Mahkemesi, geçen yıl 12 Haziran'da yapılan duruşmada Hüseyin Ayyayla lehine karar vererek, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün ikiz bebeklere uygulanmasını istediği sağlık önlemi isteğini Yargıtay’a temyiz yolu açık olmak üzere reddetti. Bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü kararı Yargıtay'a temyize götürdü. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi geçen yıl 7 Aralık'ta görülen duruşmada savcı Hüseyin Ayyayla'nın tıbbi ve hukuki gerekçelerini dikkate alarak lehine verilen kararı onadı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı emri üzerine, Ordu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 'karar düzeltme' talebi ile karar ikinci kez Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi’nin 18 Nisan 2016 tarihli kararıyla 'karar düzeltme' talebi de reddedildi. Bunun üzerine 10 Mayıs 2016'da yerel mahkeme tarafından verilen karar kesinleşti.

Savcı Hüseyin Ayyayla, Yargıtay’ın bu kararı üzerine daha önce sosyal medyadan açıklama yaparak, bu kararın Türkiye’ye emsal olacağını belirtmişti.

1 HAKİM VE 1 SAVCI DAHA TUTUKLANDI, 15 MEMUR AÇIĞA ALINDI

Darbe girişimiyle ilgili Ordu'nun Fatsa ve Perşembe ilçelerinde yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 hakim ve savcıdan, Emniyet Müdürlüğü’nde ifade alma işlemleri tamamlanan 1 hakim ile 1 savcı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 

Ordu Adliyesi’nde görev yapan 1 hakimin de Ankara’da yakalanarak gözaltına alındığı, halen firarda olan 2 hakimin de yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Ayrıca bazı kurumlarda görev yapan 15 memur da açığa alındı.

Ordu Valiliği tarafından başlatılan soruşturmada Ordu İl Müftülüğü’nde 5, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde 4 ve Ordu Defterdarlığı’nda 6 memur olmak üzere toplam 15 memurun açığa alınarak görevlerinden uzaklaştırıldığı öğrenildi. 

Ordu Üniversitesi’nde (ODÜ) görev yapan 11 dekanın ise Rektörlüğe istifa dilekçelerini sunduğu, Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) istifaların bildirildiği de belirtildi. 

TRABZON’DA 16 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

Fatih TURAN/TRABZON, (DHA) - DARBE girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Trabzon’da dün adliyeye sevk edilen 17 hakim ve savcıdan 16’ sı tutuklandı.

Trabzon Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonda gözaltına alınan 17 hâkim ve savcı, 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçlamasıyla dün adliyeye sevk edildi. 1 Hakim, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, mahkemeye çıkartılan hakim ve savcılardan 16' sı tutuklandı.

Soruşturma kapsamında geçtiğimiz gün adliyeye sevk edilen 11 hakim ve savcıdan 10'u tutuklanmış, hamile olan hakim Adalet Tanrıöver ise yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı. Soruşturma çerçevesinde tutuklanan hakim ve savcı sayısı bugün tutuklananlarla 26'ya yükseldi.

MERSİN'DE 4 VALİ YARDIMCISI GÖZALTINA ALINDI

İbrahim MAŞE/MERSİN, (DHA) - DARBE girişimi sonrası İçişleri Bakanlığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında Mersin'de açığa alınan 6 vali yardımcısından 4'ü gözaltına alındı. Adreslerinde bulunamayan 2 vali yardımcısı ise aranıyor.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gözaltı kararı verilen vali yardımcıları Ogün Bahadır, Ali Katırcı, Şükrü Yıldız, Eyüp Sabri Kartal, Veysel Özgür ve Mehmet Kurt'un adreslerinde gece saatlerinde arama yapıldı. Yapılan çalışmalarda Ali Katırcı, Şükrü Yıldız, Mehmet Kurt, ve Eyüp Sabri Kartal gözaltına alınırken, Veysel Özgür ile Ogün Bahadır adreslerinde bulunamadı. Sağlık kontrolünün ardından Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen vali yardımcılarının ifadeleri alınacak.

İSLAHİYE’DE ALAY KOMUTANLIĞI'NDA GÖREVLİ 8 SUBAY TUTUKLANDI

Kadir ÇELİK/İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA) - GAZİANTEP’in İslahiye İlçesi’nde, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 106’ncı Topçu Alay Komutanlığı'nda görevli 8 subay, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Geçen cuma günü TSK içerisinde bir grup askerin İstanbul ve Ankara’da darbe kalkışmasının ardında İslahiye’de bulunan 106’ncı Topçu Alay Komutanlığı'nda görevli 8 subay dün gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardında adliyeye sevk edilerek nöbetçi mahkemeye çıkarılan 8 subay tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İslahiye’de darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında daha önce de aralarında 106’ncı Topçu Alay Komutanı Kurmay Albay Turgut Çelebi'nin de bulunduğu 26 asker tutuklanmıştı.

SERİK'TE 2 SAVCI TUTUKLANDI

Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA) - ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan 2 savcı, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun darbe girişimi soruşturması kapsamında açığa alınmasına karar verdiği Serik Adliyesi'nde görevli hakim E.Y. ile savcılar M.Y., M.A. ve A.Y. geçen cumartesi günü Serik Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine polis tarafından gözaltına alındı.

Serik Emniyet Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan hakim ve savcılar Manavgat Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılar M.Y. ve M.A. çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, A.Y. ile hakim E.Y. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Geçen Haziran ayında göreve başlayan savcı O.Ö. ise HSYK kararıyla dün akşam açığa alındı.

ELAZIĞ'DA 1 ALBAY GÖZALTINA ALINDI

Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ, (DHA) - DARBE girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Elazığ'da 1 albay gözaltına alınırken, 6 defterdarlık görevlisi ile 3 öğretmen, Valilik kararıyla görevden uzaklaştırıldı. Fırat Üniversitesi'ndeki 14 dekan da rektörlüğe istifa dilekçesi verdi.

15 Temmuz darbe girişiminin Elazığ'daki soruşturması devam ederken, soruşturma kapsamında 8'inci Kolorodu Komutanlığı'nda görevli bir albay gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında defterdarlık görevlisi 6 kişi ve Mill Eğitim Müdürlüğü kadrosunda bulunan 3 öğretmen de Valilik kararıyla görevden uzaklaştırıldı.

Öte yandan YÖK tarafından düzenlenen rektörler toplantısında alınan kararla, üniversitelerde görevli dekanların istifası istenmişti. Bunun istek doğrultusunda Fırat Üniversitesi'nde görevli 14 dekan, rektörlüğe istifa dilekçelerini sundu.

SERBEST BIRAKILAN 6 HAKİM VE SAVCI TEKRAR GÖZALTINDA

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA) - İZMİR'de, darbe girişiminin ardından gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 30 hakim ve savcıdan 24'ü tutuklanırken, 6'sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak savcının itirazı üzerine serbest kalan 2 savcı ile 4 hakim yeniden gözaltına alındı.

Darbe girişiminin ardından gözaltına alınan ve dün adliyeye sevk edilen 30 yargı mensubundan 19'u hakim, 5'i savcı 24 kişi tutuklandı. Diğer şüpheliler savcılar Kadir Bakırcı ve Mehmet Bayram ile hakimler Nazan Esma Somak, Mehmet Ayan, Atilla Metehan ve Bekir Erin ise sağlık problemleri nedeniyle, adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

Ancak soruşturmayı yürüten İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato'nun talebi üzerine, serbest kalan bu 2 savcı ile 4 hakim polis tarafıdan tekrar gözaltına alındı. Hakim ve savcıların yeniden adliyeye sevkedileceği ve tutuklanmalarının talep edileceği belirtildi.

EDİRNE’DE 2 ASKER, 7 HAKİM-SAVCI TUTUKLANDI

Engin ÖZMEN/ EDİRNE,(DHA)- EDİRNE’de askeri darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan 2 asker ile 7 hakim ve savcı, tutuklanarak cezaevine konuldu. Şüphelilerden kadın hakim ise adli kontrol şatıyla serbest bırakıldı. 

Askeri darbe girişiminin ardından HSYK tarafından açığa alınan 8 hakim-savcı, Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı. Edirne Adliyesi’nde Başsavcı Muhammed Savran tarafından sorgulanan hakim ve savcılar, tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Yaklaşık 14 saat süren yargılamanın ardından savcı Cevat Gül, hakimler Ayşe Neşe Gül, Yasemin Polat, Ahmet Okumuş, Yener Ata, Ülkü Ergin, Hasan Özdemir, Erdem Cuma Bozkurt tutuklama istemiyle nöbetçi mahkeme sevk edildi. Alınan savunmaların ardından mahkeme hakim Yasemin Polat’ı adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakırken, diğer savcı ve hakimler tutuklandı. Adliyeden elleri kelepçeli olarak hakim ve savcılar polis minibüsüne bindirilerek Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevine konuldu. 

ÜSTEĞMEN VE BAŞÇAVUŞ TUTUKLANDI

Darbe girişimi kapsamında gözaltına alınan 54’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı görevli Üsteğmen İsmet Sezgin ile tank ve zıhlı personel taşıyıcı askeri araçların çıkış yaptığı Karaağaç Cemaattin Alkoç Kışlası’nda görevli Başçavuş Mustafa Gençay, Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı. Edirne Adliyesi’nde ifadeleri alınan 2 asker, dün gece çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak elleri önden kelepçeli olarak polis aracına konuldu ve cezaevine götürüldü. Darbe soruşturmasına yönelik başlatılan operasyonlar sürüyor.

DARBE GİRİŞİMİ POLİS ENGELLENMİŞTİ

Edirne’de geçen 15 Temmuz gecesi askeri darbe girişimi sırasında Karaağaç Celalettin Alkoç Kışlası’ndan çıkan tank ve zıhlı personel taşıyıcı askeri araçlar, kent merkezine gelmeden polis ekiplerince Meriç ve Süvari Köprüsü üzerinde kamyonlar önlerine çekilerek durdurulmuştu.

ÇANAKKALE'DE 16 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE'de darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve dün adliyeye sevk edilen 16 hakim ve savcı, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında Çanakkale'de 16 hakim ve savcı gözaltına alındı. Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından hakim ve savcılar, dün öğlen adliyeye sevk edildi. Savcılıkta ifadeleri tamamlanan hakim ve savcılar, sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nde tutuklandı.

GELİBOLU'DA 10 SUBAY TUTUKLANDI

Doğan ZELOVA/GELİBOLU (Çanakkale), (DHA)- ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi'nde, darbe girişimi sonrası gözaltına alınan 10 subay, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Gelibolu'dan İstanbul'a gitmek üzere 467 Kara Harp Okulu öğrencisi birlikte otobüslerle yola çıkan 2 Yüzbaşı, 5 Üsteğmen ve 3 Teğmen, 16 Temmuz'da gözaltına alındı. Kara Harp Okulu öğrencilerinin emniyetteki işlemleri sürürken, subaylar dün akşam adliyeye sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan 10 subayın tamamını tutukladı.

Kars’ta 10'u karı- koca, 11 hakim- savcı tutuklandı


KARS,(DHA)- DARBE girişimi sonrası Kars'ta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10'u karı- koca, 11 hakim ve savcı tutuklandı. 

HSYK'nın kararının ardından Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan, cumhuriyet savcısı Y.H., eşi hakim E.A.H., cumhuriyet savcısı F.A., eşi hakim N.A., cumhuriyet savcısı M.Ç., eşi hakim G.H.Ç., cumhuriyet savcısı S.K., eşi hakim G.K, cumhuriyet savcısı H.İ.N. ve eşi hakim G.E.N. ile hakim R.N. emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Hakim ve savcılar, savcılık sorgularının ardından sevk edildikleri mahkemece 'silahlı örgüte üye olmak' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KONYA'DA 32 HAKİM VE SAVCI, 25 ASKER, 2 EMNİYET MÜDÜRÜ TUTUKLANDI 

Tolga YANIK- Hasan DÖNMEZ/KONYA,(DHA)-DARBE girişiminin ardından Konya'da 25 rütbeli asker, 32 savcı ve hakim ile 2 emniyet müdürü tutuklandı. Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz'ün de aralarında bulunduğu 21 askerin ise sorgusunun sürdüğü belirtildi. 

Geçen 15 Temmuz günü yapılan darbe girişiminin ardından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz, Jandarma Konya Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Mustafa Sakaoğlu, 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Hava Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk'ün de bulunduğu 54 asker, 3'ü emniyet müdürü 12 polis, 36 hakim ve savcı gözaltına alındı. 

KURMAY ALBAY TUTUKLANDI 

Sorgusu tamamlanan ve adliyeye sevk edilen Jandarma Konya Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Mustafa Sakaoğlu ile 1 binbaşı ve 1 yüzbaşının ile Akseki Jandarma Komanda Taburu'nda görevli askerlerinde bulunduğu 33 rütbeli askerden 25'i çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 8 asker de adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. İçeride duruşma devam ederken bazı asker aileleri de adliye önünde bekledi. 

Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz'ün de aralarında bulunduğu 21 askerinde sorgusunun sürdüğü belirtildi. 

32 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI 

Gözaltına alınan 36 hakim ve savcıdan da 32'si tutuklandı, 4'ü adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Haklarında yakalama kararı bulunan 10 hakim ve savcının da arandığı belirtildi. 

2 EMNİYET MÜDÜRÜ TUTUKLANDI

Gözaltına alınan 12 polisten, Kadınhanı İlçe Emniyet Mehmet Demir ve Ilgın İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Kambur da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 10 polisin sorgusun sürdüğü belirtildi. 

'CİHANBEYLİ'DE BİR GÖREVE GİDECEĞİMİZ SÖYLENDİ'

Tutuklanan Jandarma Konya Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Mustafa Sakaoğlu'nun ifadesinde darbe girişimi suçunu kabul etmediği öğrenildi. Sakaoğlu'nun, geçen cumartesi Cihanbeyli ilçesinde düzenlenecek şenlik için Akseki Jandarma Komando Tabur Komutanlığı'ndan 30 askeri görev için şenlikten bir gün önce göreve çağırdığı iddia edildi. Akseki Jandarma Komando Tabur Komutanlığı'nda görevli askerlerinde mahkemedeki ifadesinde, 'Asker, olarak bize verilen emri yerine getirdik. Bize, Cihanbeyli'de bir göreve gideceğimiz söylendi. Biz de daha önce nasıl dış göreve gidiyorsak, aynı şekilde yola çıktık. Daha önce nasılsa aynı silahlarımızı yanımıza aldık. Farklı bir şey yoktu. Ancak Konya'ya geldiğimizde gözaltına alındık. Bize yöneltilen darbe iddialarını kabul etmiyoruz' dedikleri öğrenildi. 

ÜNİFORMALARI ÇIKARTILDI 

Gözaltına alınırken üniforması üzerinde olan Jandarma Konya Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Mustafa Sakaoğlu'nun adliyeye sevk edildiği sırada sivil kıyafetli olduğu görüldü. Üniformalarıyla adliyeye getirilen Akseki Jandarma Komando Tabur Komutanlığı'nda görevli askerlerden tutuklananların ise tutuklama kararının ardından, jandarma komutanlığından askeri eşofman getirilerek askerlere giydirildi. Tutuklanan askerlerden bazıları cezaevine konulmak üzere Ankara’ya gönderildi. 

GENERALLER 

Soruşturma kapsamında Konya 3'üncü Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Haluk Şahar İstanbul'da, Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş de Ankara'da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İSTANBUL'DA TUTUKLANAN ASKER SAYISI 788'E ÇIKTI

Özden ATİK / İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL'da darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklananların sayısı 788'e yükseldi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmada, savcılıkça ifadeleri tamamlanarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 1522 şüphelinin sorguları ise devam ediyor. 

ADIYAMAN'DA FETÖ/PDY OPERASYONUNA 3 TUTUKLAMA

Mahir ALAN/ADIYAMAN, (DHA)- ADIYAMAN’da, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 2'si polis 3 kişi tutuklandı.

TSK içindeki bir grup askerin darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Adıyaman'da gözaltına alınan biri amir 2 polis memuru ile 1 adliye zabıt katibi, sorgulamalarının ardından çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KAYSERİ’ DE TUTUKLANAN TSK MENSUBU SAYISI 48’ E ULAŞTI

KAYSERİ, (DHA)- Kayseri’den 12 nci Hava Ulaştırma ana üs komutanlığından çeşitli illere izinsiz olarak nakliye uçağı kaldıran ve Malatya’da gözaltına alınıp getirilen aralarında subay ve astsubayların bulunduğu 45 asker çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Kayseri’ de darbe soruşturması kapsamında tutuklanan TSK mensubu sayısı 48 ‘e yükseldi. Soruşturma kapsamında Hava pilot Tümgeneral İsmail Yalçın ve iki albay da tutuklanmıştı.

Batman'da 5 subay tutuklandı

Arif ARSLAN / BATMAN, (DHA)- BATMAN İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Topuz'u 12 saat süreyle rehin aldıkları belirtilen 4 binbaşı ile 1 üsteğmen, bugün sabah saatlerine kadar süren yargılama sonunda tutuklanarak Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında, saat 19.00'da Batman İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Topuz'un evine giderek, iddiaya göre başına silah dayayıp rehin alan İstihbarat Şub Başkanı Jandarma Binbaşı Cihanhan Efe, Jandarma Kurmay Binbaşı Adnan Ergün, Jandarma Kurmay Binbaşı Necip Nefesoğlu ve Jandarma Kurmay Binbaşı Hasan Ali Gider, Jandarma Terörle Mücadele Kısım Amiri Üsteğmen Alpaslan Tuna gözaltıla alındı. 5 subay, emniyetteki sorgularının tamamlanmasının ardından dün akşam adliyeye sevk edildi. 

Cumhuriyet Savcısı'na ifade veren 5 subay, tutuklanmaları talebiyle Batman 2'inci Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 8.5 saat süren yargılama sonunda bugün sabaha karşı tutuklanan 4 binbaşı ile 1 üsteğmen, Batman M Tipi Cezaevi'ne konuldu. 

Ayvacık'ta da 3 gözaltı


İpek GÜNEY / AYVACIK (Çanakkale), (DHA)- ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi'nde bir Belediye Meclis üyesiyle birlikte 3 kişi darbe girişi soruşturması kapsamında gözaltına alındı. 

Darbe girişi sonrası Ayvacık İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince başlatılan soruşturmada, bazı dernek ve evlerde arama yapıldı. Evrak ve dokümanlara el konuldu. Ayvacık Belediye Meclisi Üyesi N.Ç. ile Ayvacık Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yöneticisi F.G. ve Ö.K., polis tarafından gözaltına alındı. Emniyete götürülen 3 kişinin sorgusu sürüyor.

Darbe girişimine destek veren 21 asker tutuklandı

İZMİT (Kocaeli), (DHA) - İZMİT'te, darbe girişimine destek veren 35 askerden 21 subay ve astsubay tutuklanırken, 14 er ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Kocaeli'de darbe girişimine destek verdikleri belirlenen 104 subay, astsubay, uzman çavuş ve askerler gözaltına alınırken, gece saatlerinde 35 asker adliyeye sevk edildi. Sabaha kadar devam eden yargılamanın ardından 21 subay, astsubay ve uzman çavuş tutuklanırken, 14 er ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Emniyette sorgulamaları devam eden diğer askerlerin ise bir kısmının bugün adliyeye sevk edileceği bildirildi. Askerlerin adliyeye sevk edilmesi sırasında polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Zonguldak'ta 10 hakim ve savcı tutuklandı

ZONGULDAK, (DHA) - ZONGULDAK'ta, 'Fethullahçı Terör Örgütü' soruşturmasında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 10 yargı mensubu tutuklandı.

Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada, il genelinde 24 hakim ve savcı gözaltına alındı. Emniyette işlemleri tamamlanan 10 hakim ve savcı, dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki sorgularından sonra tutuklanmaları talebiyle mahkemeye çıkarılan 10 yargı mensubu tutuklandı.

Emniyette işlemleri devam eden 14 hakim ve savcının da bugün adliyeye sevk edilecekleri bildirildi.

KARADENİZ BÖLGE KOMUTANI TUĞAMİRAL DOĞAN GÖZALTINDA

Öte yandan Ereğli İlçesi'nde Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ile Deniz Albay Mustafa Kemal Öztürk de gözaltına alındı. Sabah saatlerinde Garnizon Komutanlığı'na giden polisler tarafından gözaltına alınan Tuğamiral Doğan ve Albay Öztürk, daha sonra İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Kazım Karaca ile 5 memurun da açığa alındığı belirtildi.

Bolu'da 14 yargı mensubu tutuklandı

Mutlu YUCA/ BOLU,(DHA) - BOLU'da, 'Fethullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) soruşturmasında gözaltına alınan 17 hakim ve savcıdan 14'ü tutuklandı, 3'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Darbe girişiminin ardından Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 17 hakim ve savcı, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemleri tamamlanan yargı mensupları dün akşam saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi. Adliyenin arka kapısından içeriye alınan yargı mensupları savcılık sorgularının ardından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. 

'FETÖ' yapılanmasıyla bağlantılı oldukları iddia edilen yargı mensupları, Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim önüne çıktı. Adliyedeki işlemleri yaklaşık 13 saat süren hakim ve savcılardan 14'ü tutuklanırken 3'ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan 14 hakim ve savcı, hastanedeki sağlık kontrollerinden sonra cezaevine gönderildi.

Düzce'de 2 vali yardımcısı tutuklandı

Tezcan SOLMAZ/ DÜZCE,(DHA) - DÜZCE'de 'Fethullahçı Terör Örgütü' soruşturması kapsamında gözaltına alınan Vali Yardımcıları Kazım Karabulut ve Muhammed İmamoğlu tutuklandı.

Düzce Vali Yardımcıları Kazım Karabulut ile Muhammed İmamoğlu, darbe girişiminin ardından İçişleri Bakanlığı'ınca görevden alındı. Karabulut ve İmamoğlu, ardından Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Karabulut ve İmamoğlu, Emniyetteki işlemlerinin ardından dün akşam adliyeye sevk edildi. Vali yardımcıları Karabulut ve İmamoğlu, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

DARBEYİ ÖVMEKTEN TUTUKLANDILAR

Darbe girişiminin ardından sosyal medya hesaplarında darbeyi överek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptıkları iddia edilen T.A. ve E.D. gözaltına alındı. Şüpheliler, polisteki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. 2 kişi çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece, 'Darbe ve darbeciyi övmek', 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla tutuklandı.


Adana'da 31 polis gözaltına alındı

Gökhan KESKİNCİ/ADANA, (DHA) - ADANA'da darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Adana eski Emniyet Müdürü Mehmet Avcı ve şube müdürlerinin de aralarında bulunduğu 31 polis gözaltına alındı.

Terörle Mücadele Şube ekipleri, şafak vakti emniyetin diğer birimlerinin de desteğiyle Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu olduğu iddia edilen polislerin adreslerine eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyon sırasında aralarında eski Adana Emniyet Müdürü Mehmet Avcı, eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Mithat Dobur, eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Mehmet Karabörk, eski İstihbarat Şube Müdürü Ertuğrul Yetkin'in de aralarında bulunduğu 31 polis gözaltına alındı. Gözaltına alınan polisler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra, Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 

MÜDÜR: DARBEYİ BEN YAPMADIM

Eski Emniyet Müdürü Avcı, sağlık kontrolü çıkışında, "Darbeyi ben yapmadım. Askerleri ben çıkartmadım. Tankları ben çıkartmadım" diye bağırdı. Gözaltına alınan polislerin Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusu devam ediyor.

Darbe girişimine katıldığı iddia edilen üsteğmen İzmit'te yakalandı

Faruk KIYAK/İZMİT(Kocaeli), (DHA) - DARBE girişimine katıldığı iddia edilen jandarma üsteğmen Arda Uzun, İstanbul'dan Ankara'ya giderken İzmit'te polis ekiplerince gözaltına alındı.

Darbe girişimine katıldığı iddia edilen jandarma üsteğmen Arda Uzun'un, İstanbul'dan Ankara'ya gittiği belirlendi. Arda Uzun'un kullandığı otomobilin plakası tespit edilerek araç takibe alındı. İzmit İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Yunus timleri uzun bir takip sonrası otomobili TEM Otoyolu Kartepe mevkiinde durdurdu. Üsteğmen gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 


Ulus Kaymakamı gözaltında


Ayhan ACAR/ BARTIN, (DHA)- BARTIN'ın Ulus İlçesi Kaymakamı Selçuk Şakar, 'Fethullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada FETÖ yapılanmasıyla bağlantısı olduğu iddia edilen Kayakam Selçuk Şakar, dün akşam saatlerinde konutunda polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Kaymakam Şakar, Bartın Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Sorgusu devam eden Kaymakam Şakar'ın bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Öte yandan daha önce gözaltına alınan Ulus İlçe Emniyet Amiri Levent Mustafaoğlu, Emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı.


MERSİN'DE 22 ASKER VE POLİS TUTUKLANDI

Ali Ekber ŞEN/MERSİN, (DHA) - MERSİN'de darbe girişiminde bulundukları iddiasıyla ile gözaltına alınan aralarında Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan'ın da bulunduğu 7'si asker, 1'i sivil memur 14'ü polis 22 kişi tutuklandı.

Mersin Emniyet Müdürlüğü’nde işlemlerinin ardından dün sabah saatlerinde adliyeye sevk edilen şüphelilerin sorgusu sabaha kadar sürdü. Savcılık sorgularının ardından nöbetçi mahkemeye çıkarılan 22 kişi tutuklandı. Tutuklananların isim ve görevleri şöyle:

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Deniz Binbaşı İlhan Tabur, Deniz Yüzbaşı Tuncay Kabukcı, Deniz Astsubay Başçavuş Hakan Öğüt, Deniz Uzman Çavuş Mehmet Şimşek, Deniz Astsubay Üstçavuş Mehmet Emin Toker, Deniz Uzman Çavuş Serkan Açar, sivil memur Kadir Nevzat Yontgan ile polislerden emekli 2'nci sınıf Emniyet Müdürü Salim Yavuz, 3'üncü sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen, 4'üncü sınıf Emniyet Müdürleri Selahattin Akçay, Yaşar Şimşek, İsa Karabudak, Emniyet Amiri Bekir Polat, Emniyet Müdürü Recep Yıldız, daha önce ihraç olan Emniyet Amiri Koray Gün, Başkomiser Süleyman Akçin, Komiser Yardımcıları Seydi Vakkas Fidan, Mustafa Uyanık, polis memurları İrfan Tellioğlu, Seren Kesici ve Mustafa Gezginci.

İZMİR'DE 15 ASKER TUTUKLANDI, 2 ASKER SERBEST

Mehmet CANDAN/İZMİR, (DHA) - İZMİR'de, darbe girişimi sonrasında başlatılan FETÖ/PDY operasyonu kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen ve aralarında Çiğli 2. Ana Jet Üs Kurmay Başkanı Albay Ramazan Elmas'ın da bulunduğu 18 askerden 15'i tutuklandı, 3 asker ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme', 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'cumhurbaşkanına suikast' suçlamalarıyla adliyeye sevk edilen Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü Kurmay Başkanı Albay Ramazan Elmas, Sahil Güvenlik Ege Bölge Deniz Komutanı Kurmay Albay Murat Yılmazarslan, Güney Deniz Saha Harekat Başkanı Kurmay Albay Malik Karahan, 2'nci Komando Tugayı Kurmay Başkanı Yarbay Bülent Eryılmaz, Albay İlsev Hazır, Yarbay Arif Özsoy, Üsteğmen Yasin Yılmaz, Albay Ramazan Gençer, Yarbay Akif Açıkgöz, Yüzbaşı Kadir Silay, Yarbay Faik Baran, Albay Ali Can Özcan, Binbaşı Orhan Demir, Teğmen Süleyman Kayıbaşı ve Astsubay Emre Karayer tutuklandı.

Gözaltına alınanlardan Albay Yener Karaduman, Astsubay Emre Bilgin ve Uzman Çavuş Hakan Yalçın adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Operasyon kapsamında adliyeye sevk edilen diğer 23 şüphelinin ise savcılık sorgusu devam ediyor.

ESKİŞEHİR'DE 2 HAVACI GENERAL İLE 3 HAKİM ÜSTEĞMEN TUTUKLANDI

ESKİŞEHİR, (DHA) - DARBE girişiminin ardından Eskişehir'de gözaltına alınan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Kurmay Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Suat Murat Semiz, 1'inci Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi ve JFAC Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Ünal ile 3 hakim üsteğmen tutuklandı. 1'inci Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Dursun Pak savcılıkça serbest bırakıldı.

Tümgeneral Suat Murat Semiz, Tuğgeneral Recep Ünal ve Tuğgeneral Dursun Pak, geçen cumartesi günü polisler tarafından savcılığın talimatıyla Eskişehir'deki 1'inci Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nde gözaltına alındı. Sorgulamaları tamamlanan 3 havacı general ile gözaltında bulanan 3 üsteğmen sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.

Tuğgeneral Dursun Pak, nöbetçi savcılıkta ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı, Tümgeneral Suat Murat Semiz, Tuğgeneral Recep Ünal ile 3 hakim üsteğmen ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkeme Tümgeneral Suat Murat Semiz, Tuğgeneral Recep Ünal ve 3 hakim üsteğmenin tutuklanmasına karar verdi.

Adliyede işlemleri tamamlanan 2 havacı general ile 3 hakim üsteğmen daha sonra polisler tarafından Eskişehir Devlet Hastanesi'ne getirilerek sağlık raporu alındı ardından da Eskişehir H Tipi Cezaevi'ne konuldu.

HAKİM VE SAVCILARDAN 12'Sİ TUTUKLANDI

Yüksel KOÇ / İstanbul,(DHA) BAKIRKÖY Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında gözaltı kararı verilen 140 hakim ve savcının arasında bulunan 12'si sevk edildikleri mahkemece tutuklandılar. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında gözaltı kararı verilen hakim ve savcılardan 98'i gözaltına alınarak sorgusuna başlanmıştı. Başsavcıvekilleri tarafından sorgulanan hakim ve savcılardan 16'sı "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Türkiye Cumhuriyet hükümetini kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlaması ile tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Bakırköy Nöbetçi 6. Ve 7. Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından sorgulanan hakim ve savcılardan 12'si tutuklanarak cezaevine gönderildi. 4 hakim ve savcı ise haklarında yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. Gözaltındaki hakim ve savcıların hem savcılık sorguları hem de mahkemedeki sorguları devam ediyor. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü Bakırköy, Küçükçekmece ve Bölge İdare Mahkemesi'nde görevli 140 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verilmiş, bunlardan 98'i gözaltına alınmıştı.

ISPARTA’DA 2 HAKİM TUTUKLANDI

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)– ISPARTA'da darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan 11 hakim ve savcıdan 2 hakim tutuklandı. AFAD Müdürü Muhammet Arabacı ise açığa alındı. 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun darbe girişimi sonrası açığa alınmasına karar verdiği Isparta'daki 11 hakim ve savcı, Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan hakimler Aziz Akgül ve Ülkü Önyer Kayar, emniyetteki işlemlerinin ardından akşam adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki ifadeleri tamamlanan Akgül ve Kayar, çıkarıldıkları mahkemece 'anayasal düzene karşı işlenen suçlar' kapsamında tutuklandı. Gözaltındaki diğer hakim ve savcıların sorgularının devam ettiği belirtildi.

AFAD MÜDÜRÜ AÇIĞA ALINDI

Isparta Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Muhammet Arabacı ise Vali Şehmus Günaydın tarafından açığa alındı.

ANADOLU ADLİYESİ'NDEKİ 5 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI 

Haber: Arzu KAYA / İstanbul DHA Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin haklarında soruşturma başlatılan ve bu kapsamda tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 9 hakim ve savcıdan 5'i tutuklandı. 

5 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

Anadolu Adalet Sarayı'nda görev yapan 48 hakim ve savcı tutuklanması istemiyle dün gece saatlerinde nöbetçi sulh ceza mahkemesine sevk edildi. Mahkemede ifade işlemi sonlanan 9 hakim ve savcıdan aralarında eski HSYK 1. Daire Başkanı ve Anadolu İş Mahkemesi Hakimi olan İbrahim Okur'un da bulunduğu 5 hakim ve savcı "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarını işledikleri gerekçesiyle tutuklandı. 

4 HAKİM VE SAVCI SERBEST BIRAKILDI

4 hakim savcı ise mevcut delil durumu, tutuklamanın tedbir niteliğinde oluşu, savunmaları dikkate alınarak serbest bırakıldı. Mahkeme, 4 hakim savcıya yurt dışına çıkmamak ve soruşturma tamamlanıncaya kadar karakola imza atmak şeklinde adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verdi.

39 HAKİM VE SAVCIYA TUTUKLAMA TALEBİ

Arzu KAYA / İstanbul,(DHA) ANADOLU Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin haklarında soruşturma başlatılan ve ifade alınma işlemine başlanan 86 hakim ve savcıdan ifadesi tamamlanan 39 kişi daha tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

48 HAKİM VE SAVCININ İFADESİ TAMAMLANDI

Anadolu Adalet Sarayı'nda görev yapan 48 hakim ve savcının ifadesi Anadolu Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcıları tarafından alındı. İfadesi alınan ve aralarında eski HSYK 1. Daire Başkanı ve Anadolu İş Mahkemesi Hakimi olan İbrahim Okur'un da bulunduğu 9 hakim ve savcı akşam saatlerinde tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

TOPLAM 48 KİŞİYE TUTUKLAMA TALEBİ

9 hakim ve savcının ardından ifadesi tamamlanan 39 kişi "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Böylece tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen hakim ve savcı sayısı 48'e ulaşırken şüphelilerin hakimlik sorgusuna ilerleyen saatlerde başlanacak. Gözaltına alınıp adliyenin nezarethanesinde bekletilen 38 hakim ve savcının ise ifade işlemlerinin yarın başlatılması bekleniyor.

HAKİM VE SAVCILARA SORULAN SORULAR

Öte yandan ifadesi alınan hakim ve savcılara sorulan sorulardan bazılarının, "Liseyi nerede okudunuz", "Hangi üniversiteden mezunsunuz", "Üniversite döneminde evde mi yurtta mı kaldınız", "Çocuğunuz hangi okulda okuyor", "Çocuğunuz cemaat okulunda okuyorsa bildiğiniz halde neden okuldan almadınız", "Bank Asya'da paranız var mı", "Bank Asya'da paranız varsa neden çekmediniz" şeklinde olduğu öğrenildi.

DARBE GİRİŞİMİ SORUŞTURMASI: 21 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

Serpil KIRKESER / İSTANBUL,(DHA) İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı'nca darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 21 hakim ve savcı tutuklandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 86 hakim ve savcı tutuklama talabiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Hakimlik, 21 hakim ve savcının "Silahlı terör örgütüne üye olmak " suçundan tutuklanmasına karar verdi. Hakimlik 31 hakim ve savcı hakkında da adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına hükmederek serbest bıraktı. Gözaltındaki diğer hakim ve savcıların mahkemedeki sorguları ise devam ediyor.

DARBE BAŞARILI OLSA TÜRK TELEKOM GENEL MÜDÜRÜ OLACAKMIŞ

Yusuf ÇINAR/ÇORUM, (DHA) - ÇORUM'da, darbe girişimi soruşturmasında gözaltına alınan İstanbul Tersane Komutanlığı Savaş Sistemleri Başmühendisi Deniz Kurmay Albay Adem Durak, işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Durak'ın darbe girişimi başarılı olsaydı, Türk Telekom Genel Müdürü olacağı öne sürüldü.

2 gün önce bir istihbaratı değerlendiren Çorum İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücale Şube Müdürlüğü ekipleri, darbe girişiminin ardından kaçan İstanbul Tershanesi Komutanlığı Savaş Sistemleri Başmühendisi Denizci Kurmay Albay Adem Durak'ın Çorum'da Üçdudlar Mahallesi'nde kız kardeşine ait evde saklandığını tespit etti. Harekete geçen ekipler, söz konusu eve operasyon düzenledi. Durak, polis tarafından gözaltına alındı. Emniyetteki sorgusunda susma hakkını kullanan Durak'ın, savcılıkta da suçlamaları reddettiği ve darbe girişimiyle bir ilgisinin olmadığını söylediği belirtildi. Durak, mahkeme tarafından 'Anayasayı ihlal, hükümete silahlı isyan, silahlı örgüte üye olmak' suçlarından tutuklandı. 

Durak'ın darbe girişiminin başarılı olması halinde Türk Telekom Genel Müdürü olacağı iddia edildi. Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Durak, ardından Çorum L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na teslim edildi.

Kayseri’de 2 Vali Yardımcısı 2 polis müdürü tutuklandı


KAYSERİ Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube (TEM) ekiplerince darbe girişimi sırasında Fethullah Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) terör örgütüne yardım ve yataklık yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 2 vali yardımcısı, 1 ilçe emniyet müdürü ve 1 komiser tutuklandı.

TEM ekipleri, FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik soruşturma sonucu açığa alınan Kayseri Vali Yardımcıları Gökhan Azcan ve Mehmet Arı ile Hacılar ilçesi Emniyet Müdürü Uğur Bayrak, aynı ilçedeki komiser Ahmet Aktaş sevk edildikleri nöbetçi sulh ceza mahkemesinde tutuklandı. Darbe girişiminin başladığı 15 Temmuz gecesi, Hacılar İlçesi'nde minarelerden sala okunmasını engellediği öne sürülen Hacılar ilçe Kaymakamı Yasin Tikdağ ile Akkışla İlçesi Kaymakamı İbrahim Ethem Kazak açığa alınmalarından sonra kayıplara karıştı. 

KAPATILAN 25 OKUL VE 12 DERSHANE YÖNETİCİ MİLLİ EĞİTİMDE

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY kapsamında 25 okul 12 dershane kapatıldı. Okul ve dershanelere gitmek için Milli Müdürlüğü'nde görevli öğretmenler, maliye ve polis ekipleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. Yapılan planlama ile görevliler kapatılan okul ve dershanelere giderek incelemede bulundu.

Bu arada bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanan kanun hükmündeki kararname ile Kayseri’de FETÖ/PDY kapsamında 7 dernek ve 2 hastanenin faaliyetlerine son verildi.Kayseri bu gün 7 sendika, 25 okul,12 dershane, 7 dernek ve 2 hastane kapatıldı. Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince FETÖ/PDY kapsamında 7 sendika,7 dernek ve 2 hastanenin faaliyetlerine son verildi. Kapatılan hastanelerin Kayserigöz ve Hacettepe Fizik Tedavi, derneklerin ise Kimse Yok mu Yardım Derneği, Kayseri Gönüllü Eğitim Derneği, Kılıçarslan Eğitim Kultür ve Dayanışma Derneği, Kayseri Gelişen Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD), Enerji Verimliliği Kayseri Şubesi Kayseri Uluslararası Öğrenci Derneği (KUDER) olduğu belirlendi. Bu arada, Kayseri’de yine FETÖ soruşturmasında Aktif Eğitimciler Sendikası, Ufuk Sağlık Sen, Ufuk Büro Görevlileri, Ufuk Kultür ve Sanat Hizmetleri, Ufuk Tarım Orman Hizmet Sendikası, Ufuk Enerji ve Sanayi, Maden Sendikası ile Ufuk Bayındırlık İnşaat Hizmetleri sendikası da kapatıldı.

Oktay ENSARİ- Yasin DALKILIÇ- Olcay DÜZGÜN/ KAYSERİ, (DHA)


Niğde’de 1 vali yardımcısı tutuklandı

NİĞDE’de darbe girişimi ardından gözaltına alınan Vali Yardımcısı Ali İpek tutuklandı. 

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan, ardından da gözaltına alınan Niğde Vali Yardımcısı Ali İpek, Terörle Mücadele Şubesinde sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Vali Yardımcısı İpek, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Adana'da FETÖ/PDY soruşturmasında 5 yerel gazete sahibi gözaltına alındı

ADANA'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 5 yerel televizyon ve gazete sahibi gözaltına alındı:

Adana Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından bu sabah saatlerinde FETÖ soruşturması kapsamında operasyon düzenledi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri yerel televizyon ve gazete sahipleri Yüksel Evsen, Aytekin Gezici, Taner Talaş, Hakan Bülent Yardımcı ve Rıfat Söylemez'i evlerinde gözaltına aldı. CHA eski Adana temsilcisi Bilal Öğütçü ile muhabir Abdullah Özyurt ise, evlerinde bulunamadı. İki kişinin aranmasına başlandığı ifade edildi.


Gaziantep'te FETÖ üyesi din görevlisi tutuklandı


GAZİANTEP'te, darbe karşıtı protestoya katılarak kendini kamufle etmeye çalışan ve şüphe üzerine gözaltına alınınca FETÖ/PDY üyesi olduğu saptanan din görevlisi M.B. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gaziantep Valiliği'nden yapılan açıklamada, darbe girişiminin ardından protesto gösterilerinin yapıldığı Demokrasi Meydanı'nda, durumundan şüphelenen vatandaşların ihbarı üzerine bir camide din görevlisi olarak görev yapan M.B.'nin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, gözaltına alınan şüphelinin kendisini darbe karşıtı gibi göstermeye çalıştığını, ancak yapılan aramalarda örgüt mensuplarının kendilerini kamufle etmede kullandıkları talimat ile örgütsel evraklar ele geçirildiği kaydedildi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan M.B., işlemlerinin ardından çıkarıldığı nöbetçi mahkemece; 'FETÖ/PDY terör örgütü üyesi olma' suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.

Bitlis'te 1 binbaşı ve 1 yüzbaşı gözaltına alındı

DARBE girişimi ile ilgili yürütülen soruşturmalar kapsamında Bitlis'in Tatvan İlçesi'ndeki 10. Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli 1 binbaşı ve 1 yüzbaşı gözaltına alındı.

Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında, Tatvan'daki 10'uncu Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli 1 binbaşı ile 1 yüzbaşı bu sabah gözaltına alındı. Binbaşı ve yüzbaşının, emniyetteki ifade işlemleri devam ediyor. 

Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, (DHA) 


FETO operasyonunda gözaltına alınan polis: Zeki Müren de bizi görecek mi?



ADANA'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 17 polis, adliyeye sevk edildi. 

Darbe girişiminin ardından Adana'da başlatılan soruşturma kapsamında 20 Temmuz'da gözaltına alınan aralarında eski Emniyet Müdürü Mehmet Avcı, eski Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Karabörk ile eski İstihbarat Şube Müdürü Ertuğrul Yetkin'in de bulunduğu 17 polisin sorgusu tamamlandı. Polisler, adliyeye sevk edilmeden önce Adana Adli Tıp Birimi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.

MEHMET AVCI KONUSTU

Elleri arkadan kelepçelenen Mehmet Avcı, "Ben emekliyim. Tankım, topum, tüfeğim yoktur. Benim meslektaşlarımı şehit eden, askerlerimi şehit eden, benim meclisimi bombalayan alçaktır, şerefsiz, satılmıştır" diye konuştu. 

Adliyeye götürülen polislerden birisi ise kendilerini görüntüleyen gazetecilere, "Çek yakışıklı olsun. Zeki Müren de bizi görecek mi?" diye seslendi.

Yusuf BAŞTUĞ- Çağlar ÖZTÜRK/ADANA, (DHA) 

Ayvacık'ta 3 tutuklama

ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesinde, darbe girişimi sonrası gözaltına alınan 3 kişi, sevk edildiği adliyede tutuklandı.

Ayvacık Belediyesi Meclis Üyesi N.Ç.'nin de aralarında bulunduğu Ö.K ve F.G., darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Ayvacık İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılar tutuklandı. İlçe merkezinde ise 'Fethullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) bağlantısı olduğu ileri sürülen bazı dernek ve evlerde arama yapıldı. Soruşturmaların sürdüğü belirtildi. MHP'li Ayvacık Belediyesi Meclis Üyesi N.Ç., gözaltına alınmasından birkaç saat sonra partisinden ihraç edilmişti.

İpek GÜNEY/AYVACIK (Çanakkale), (DHA)


Bakırköy'de tutuklanan hakim ve savcıların sayısı 74'e ulaştı

BAKIRKÖY Cumhuriyet Başsavcılığı’nca haklarında gözaltı kararı verilen 140 hakim ve savcıdan bugüne kadar 106’si gözaltına alındı. Bunlardan 74’ü tutuklanırken, 32’si serbest bırakıldı. Kalan 34 hakim ve savcı ise adreslerinde bulunamadı. 

Darbe girişiminden bir gün sonra haklarında, “Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “Türkiye Cumhuriyet hükümetini görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engel olmaya teşebbüs” suçlarından gözaltı kararı verilen 140 hakim ve savcıdan bugüne kadar 106’sı gözaltına alınarak sorguları tamamlandı. Bakırköy Adliyesi, Küçükçekmece Adliyesi ve Bölge İdare Mahkemesi’nde görevli hakim ve savcıların sorguları, Bakırköy Başsavcıvekilleri Ömer Faruk Aydıner, Raif Bıkmaz ve Bülent Gümüş tarafından yapıldı.

74’Ü TUTUKLANIRKEN 32’Sİ SERBEST BIRAKILDI

Sorgulanan tamamlanan 106 hakim ve savcıdan 74’ü tutuklanırken, 32’si ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. Haklarında gözaltı kararı verilen 140 hakim ve savcı arasında bulunan 34 hakim ve savcı ise, kayıtlı adreslerinde bulunamadı. Bu hakim ve savcıların yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

NESİBE ÖZER DE TUTUKLANMIŞTI

17-25 Aralık sürecinde HSYK 2. Daire Başkanlığı yapan, 17-15 Aralık sürecinden sonra Küçükçekmece 1. Çocuk Mahkemesi hakimliğine atanan Nesibe Özer de tutuklananlar arasında. Nesibe Özer Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderilirken, erkek hakim ve savcılar Silivri Cezaevi’ne gönderildiler.

TUTUKLANAN HAKİM VE SAVCILAR

Tutuklanan 74 hakim ve savcıdan isimleri öğrenilen 72’si şunlar:

Abdullar Denizer, Abdullah Seçil Çalıkhan, Adem Karaca, Adnan Acar, Ahmet Kılıç, Ahmet Müşteba Özbek, Ahmet Selçuk Varol, Akif Köylü, Ali Köse, Asabil Yırtıcı, Atakan Yaşaroğlu, Aydoğan Güngör, Ayhan Önder, Bahattin Çelik, Bayram Turgut, Bülent Göktopal, Cemalettin Karahan, Emir Erdem Şimşek, Emre Tan, Ercan Karakuş, Ercan Şafak, Ertuğrul Ayar, Eyüp Özer, Eyüp Savcı, Fikret Gönen, Harun Mor, Hasan Gülver, Hasan Teke, Hayati Yelesdağ, Hüseyin Gülmez, İbrahim Baytekin, İbrahim Karpuz, İlyas Gülbaylı, İshak Klavuz, İsmail Şahbaz, Kutay Telli, Mecit Gürsoy, Mehmet Akbay, Mehmet Cemil Fidancı, Mehmet Çelebi, Mehmet Sait Bilge, Memiş Gümüş, Mesut Yıldırım, Mustafa Altun, Mustafa Doğan, Mustafa Kara, Mustafa Karaosmanoğlu, Mustafa Kobat, Nedim Acu, Nesibe Özer, Nevin Özkan, Nihat Öztürk, Olcay Dündar, Ömer Tuncer, Ramazan Boyraz, Recep Eşim, Salih Baş, Salih Türkyılmaz, Sercan Coşkunkulak, Serhat Gündüzay, Serkan Çağlayan, Serkan Gümüşoğlu, Sinan Zengin, Şeref Gürkan, Tahir Aydoğmuş, Tonguç Bölükbaş, Yasin Kadıoğlu, Yaşar Sadık Taşkın, Yüksel Aksu, Yüksel Gök, Zeki Güler, Zülal Bilge.

ADLİ KONTROLLE SERBEST KALAN 32 HAKİM VE SAVCI

Ayşe Taşkın, Ayşe Tuba Karaosmanoğlu, Canan Önder, Çiğdem Aydoğmuş, Eda Yırtıcı, Esma Ayar, Esra Acar, Fatma Günay Örenli, Günbike Efil Bölükbaş, Hacer Şimşek, Hüseyin Kalkan, İlhan Culha, İsmet Baysan Kobat, Mehmet Ali Canavcı, Mehmet Bozkurt, Mehmet Fatih Altıntaş, Melek Acu, Mutahar Özlük, Nuran Karahan, Orhan Polat, Perihan Borucu Güngör, Rahime Baş, Servet Balkan, Sevil Mehel Telli, Suzan Akçay, Tayfun Kutbay, Temel Kaleli, Ülkü Münife Bozkurt, Yeşim Kayalı Gönen, Yusuf Kahveci, Zehra Demirci Çelik, Emine Gök.

Yüksel KOÇ/İSTANBUL, (DHA)

Manisa'da 4 kişi tutuklandı


MANİSA'da darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan iki vali yardımcısı, bir kaymakam ve bir komiser yardımcısı tutuklandı. 

Manisa'da, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Manisa Vali Yardımcıları Şerafettin Tuğ, Mehmet Kırılmaz, Kırkağaç Kaymakamı Mehmet Yeşilbaş ve Komiser Yardımcısı Halil İbrahim Çukurelma polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki ifadelerinin ardından hakim karşısına çıkartılan Şerafettin Tuğ, Mehmet Kırılmaz, Mehmet Yeşilbaş ve Halil İbrahim Çukurelma tutuklandı.

YUNUSEMRE KAYMAKAMINA DA TUTUKLAMA TALEBİ

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal da emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıkta ifade veren Topal, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

İlker KILIÇASLAN/MANİSA, (DHA)

Editör: TE Bilişim